Okulların Açılmasına

-
GÜN
-
SAAT
-
DAKİKA
-
SECONDS

Kaldı

Kaliteli İçerik Üretmek, Web Sayfalarına Güç Verir

Ziyaretçilerin web sitenizde en çok yaptıkları şey nedir? Ziyaretçilerimiz bilgi almak için sitelerimize uğruyorlar. Kaliteli içerik üretmek, ziyaretçilerin web sayfamızdan memnun ayrılmalarını sağlar. En basit anlatımla, pek çok kişi, tek bir şey yapmak için site ziyaret ediyor: Okumak / Öğrenmek.

Ama genellikle, sitenin sözcüklerine verdiğimiz değer, örneğin onun gösterişli tasarımına verdiğimiz değerle orantılı olmasa gerek. Bu konuda “Kaliteli içerik yaratmak ve yayınlamak, bilgi ekonomisinde kritik bir beceridir” diyor içerik gurusu Gerry McGovern. Tam bu noktada Gerry McGovern’ın önerdiği 10 altın kuralı sizlere aktarmak istiyorum.

kaliteli içerik

Kaliteli İçerik Üretmek

1. Okuyucunuzu tanıyın “Hedef kitlenizi”, yüzü olmayan bir müşteri tabanı olarak düşünmeyin. Sitenizi kullanan insanların yüzlerini en iyi biçimde temsil ettiğine inandığınız belli bir insan tipini düşünerek içeriğinizi oluşturun. Bu kişi, gemi seyahatlerinden hoşlanan 72 yaşında bir emekli de olabilir.

2. Bir biçem ve ton geliştirin O bireyle konuşan bir biçim geliştirin. Site için yazanların ve metin yazarlarınızın bu biçeme ve tona tutarlı bir biçimde uymalarını sağlayın. Yardımcı araçlar geliştirin: Bir biçem rehberi, sözcük ve deyiş sözlüğü oluşturmak için zaman ve enerji yatırımı yapın. Aksi takdirde, biçeminiz ve tonunuz, bir kolej partisindeki bira kutusu gibi eziliverir.

3. Yasa ve telif hakkı konularını iyi bilin Sitenizdeki herhangi bir yazıyı serbest yazarlarca kaleme alınmak üzere sipariş ediyorsanız, telif hakkı ve serbest kullanım yasaları hakkında net bilgilere sahip olun. Örneğin, siteniz için makale yazacak olan yazarlar, söz konusu yazının sahibi olmayı sürdürüyorlar mı, yoksa onların sözcüklerini kendi özel kullanımınız için satın almayı mı tercih ediyorsunuz? Bu iki uç nokta arasında çok fark vardır.

4. Ölçek önemlidir Web’de yazı yazarken, daha kısa olan aslında daha iyidir. MS office Word programında Araçlar menüsündeki “Sözcük say” özelliği, bizim için çok sık kullanılan bir özellik olmalıdır. Online okuyucular, sabırsızdırlar; 500-700 sözcüğü aşan belgeleri ekranda okumak zordur. Bu kural, yalnızca metinler için geçerli değil. Kısa başlıklar (4-8 cümlelik) ve kısa cümleler (15-20 sözcük) düşünün. Bu gerçekten işe yarar bir yöntemdir.

5. Dolambaçsız ve net olun Kaba ve sevimsiz bulsanız da, pratik maddeleme yöntemi ve doğrudan konuya giren metinler, tam istediğiniz şeylerdir.

6. Konu başlıkları kritiktir Web’deki başlıklar kritiktir. Elbette, kısa olmaları gerekir; ama aynı zamanda betimleyici olmalıdırlar. Anahtar sözcükleri ve arama motorlarını düşünün. Başlık, harekete geçirici olabilir; ama zekice yazılmış başlıklardan kaçının.

7. Özetler, özet olmalıdır Okuyucunuz olarak nitelendirdiğiniz kişilerin çoğu aslında birer göz atıcıdır. Böyle tarama yapan kişiler, ihtiyaçları olan şeyi bulmak için sabırsızlıkla siteye göz atarlar. Dolayısıyla, her özetin daha uzun bir parçanın gerçekten özünü sunduğundan ve okuyucuyu okumaya devam etmek için ikna ettiğinden emin olun. Dikkatle hazırlanmış bir özet, arama motorlarına ilişkin sonuçlar ve sitenize link vermek isteyen diğer Web siteleri açısından da kritiktir.

8. Araştırmacılar için yazın Başlıklarınıza ve özetlerinize çok sayıda anahtar sözcük serpiştirin. Google, sizi bu yüzden çok sevecektir. Bu da web sitenize geri dönüş sağlayacaktır.

9. Web dokümanları yaratın Daha uzun metinlere ihtiyaç duyulduğu zamanlar olabilir. 700 sözcüğe sığdıramayacak kadar çok söyleyecek şeyiniz olabilir. Bu durumda, yazıyı bir PDF dosyası olarak yayınlayın ya da tam Web sayfasına bağlanan, HTML formatında etkili bir özet yapın.  

10. Kırpın, budayın, ayıklayın! İlk taslağı bir kenara ayırın. Daha sonra yazının yarısını kesip atın. Bundan sonra, fazla sözcükleri ve gereksiz sözcük içeren düzyazıları ayıklayın; fazlalıkları yok edin. Okuyucularınız yazıya bakmadan önce kendi editörünüz olun

Emrah

1981 Samsun doğumlu ve Gazi Üniversitesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi mezunu. Bilişim Teknolojileri Öğretmeni, Yazar, WebMaster, Blogger, SEO eğitmeni. Araştırmacı, sinema sever, fitness yapar, farklı doğal güzellikleri keşfetmeye bayılır.

One thought on “Kaliteli İçerik Üretmek, Web Sayfalarına Güç Verir

  • AyseGüL

    cok güzel yazmışın bunu sahibini tanımak isterimmm bana yardımcı olur mu acaba…..

Yorum Yap