Önce Düşünün, Sonra Yazın!
Tweet \’leri ortalığa saçmak ve forumları mesaj yağmuruna tutmanın ciddi sonuçları vardır. Bu nedenle ne yazdığınız konusunda düşünmek önemli. İnternet\’te bir şeyler yazmak ve bir internet kullanıcısının onu okuyabileceği hale getirmek 26530 Sayılı Kanun \’a göre sizi \”içerik sağlayıcı\” yapar ve geleneksel yayıncıların aksine, muhtemelen ne yazdığınızı denetleyecek ve sıcak kazanların içine atılmanızı engelleyecek bir hukuk departmanınız yoktur.
İnternet\’te bir şeyler yazarken veya paylaşırken aklınızda bulundurmanız gereken bazı kanunlar vardır: 26530 Sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun, 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu.
Türk Ceza Kanunu \’nun 125. maddesine göre \”Bir kimseye onur şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden ya da yakıştırmalarda bulunmak veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan 2 yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.\”
Madde 267 \’e göre iftirada suçtur. \”Yetkili makamlara ihbar veya şıkayette bulunarak ya da basın ve yayın yoluyla ışlemedıgini bildiği halde, hakkında soruşturma ve kovuşturma başlatılmasını ya da idari yaptırım uygulanmasını sağlamak için bir kimseye hukuka aykırı bir fiil isnat eden kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.\”
Unutmayın ki Türk Ceza Kanunu internet ortamında da geçerlidir ve yazılarınızı yazdığınız sitede adınız görünmese bile yer sağlayıcınız kimliğinizin tespitine yardımcı olacak tüm bilgileri paylaşmaktan çekinmeyecektir.