Kriptolar ve Merkez Bankaları
Dünya genelinde kriptolar, coin ve token piyasaları hakkında konuşmalar yapılıyor ancak farklı sesler çıktığı için insanlar bu piyasaları tam olarak anlamış değiller. Bu durum, bazı ülkelerde spekülasyon ve manipülasyon işlerine neden oluyor.
Para basma işi merkez bankalarına verilmiş bir hak olan Senyoraj Hakkı‘na sahip olan ülkeler, para basarak piyasaya sürüyorlar. Örneğin, ABD Merkez Bankası 100 dolarlık banknot bastığında, bu bankanın üretim maliyeti sadece bir dolardır. Fakat ABD Hazinesi, “Yol yapıyorum, okul inşa ediyorum, üniversite ve hastane kuruyorum, en nihayetinde de vatanımı koruyorum” diyerek bu parayı piyasaya sürer. Bu nedenle 2018 yılında coin’lerle başlayan furyada, ABD Merkez Bankası Başkanı “Bu kripto paralar işe bir Ponzi işi, hem de dolandırıcılık” diyerek konuyu reddetti.
ABD SPK’si olan SEC Başkanı ise kripto paraların kayıt altında olması gerektiğini söyledi ve bir bankadan gerekli raporları istedi. Bunun üzerine banka battı. Kripto para piyasaları manipülatif olarak görülüyor ve regülasyonun olmaması nedeniyle finansal piyasaların vahşi batısı olarak nitelendiriliyor. Dat-com balonunun patlamasının 20. yılına Nasdaq’ta da tarih tekerrür edebilir. ABD SPK’sı SEC, tüm kripto işlemleri üzerinde yargı yetkisine sahip olduğunu açıkladı. Batan kripto para şirketi Terraform Labs ve patronu Do Kwon, milyarlarca dolarlık kripto varlık dolandırıcılığı suçlamasıyla dava edildi. SEC, Lindsay Lohan ve Jake Paul gibi sekiz ünlüyü, yasa dışı olarak iki kripto paranın reklamını yapmakla suçladı.
“Kripto Para Birimleri, Yatırımcıların Gözünden Geleceğin Para Birimleri mi?
Tüm bu gelişmeler gösteriyor ki, kripto para piyasaları hala tam olarak regüle edilmiş değil ve bu da spekülasyonların ve manipülasyonların yaşanmasına neden olabiliyor. Ayrıca, kripto para birimlerinin kullanım alanları ve riskleri hakkında da hala birçok soru işareti var.
Ancak, bazı ülkeler kripto para birimlerini kabul etmeye başladı ve regülasyon çalışmaları yapmaya başladı. Örneğin, El Salvador 2021 yılında Bitcoin’i yasal para birimi olarak kabul etti ve diğer ülkelerin de benzer adımlar atabileceği konuşuluyor.
Sonuç olarak, kripto para birimleri hala yeni bir alan ve bu alanda risklerin olduğu da bir gerçek. Yatırım yapmadan önce dikkatli bir şekilde araştırma yapmak ve riskleri iyi anlamak önemlidir. Ayrıca, ülkelerin regülasyon çalışmalarını ve yasal durumlarını takip etmek de yatırımcılar için faydalı olabilir.