Genel

2012 Siber Suç Raporu Açıklandı

Dünyanın en kapsamlı siber suç araştırmalarından biri olan ve her yıl yayımlanan Norton Siber Suç Raporu  sonuçlarını açıkladı. 2012 yılı Norton Siber Suç Raporu sonuçları, siber suçların kullanıcıları nasıl etkilediğini ve yeni teknolojilerin gelişim ve kullanımının güvenlik açısından kullanıcılara ne gibi fasılalar sunduğunu ortaya koyuyor.

24 ülkeden 13 bin kişinin verdiği bilgilen temel alan bulgulara göre, son on iki ayda kullanıcılar tarafından maruz kalınan global siber suçlara ilişkin doğrudan zarar maliyeti 110 milyar doları buluyor. Türkiye‘de ise
son 12 ayda 10 milyondan fazla kişinin siber suç mağduru olduğu ve bunun toplam net maliyetininse 556 milyon ABD dolarına tekabül ettiği belirtiliyor.

Raporda yer alan verilere göre saniyede 18 kişi siber suç mağduru oluyor. Bu da dünya genelinde her gün 1,5 milyondan fazla kişinin siber suçlara maruz kalması anlamına geliyor.  Dünya çapında son 12 ayda her mağdur için kişi başı ortalama 197 dolar doğrudan mali zarar söz konusu. Siber suçlar
sebebiyle kullanıcılar, neredeyse aylık asgari ücretin yarısı kadar mali zarara uğruyor. Raporda, günümüze kadar siber suça maruz kalan kullanıcı sayısı yaklaşık 556 milyon olarak belirtiliyor. Bu rakam, Avrupa Birliğinin toplam nüfusundan fazla! Son on iki ay içinde çevrimiçi işlem yaparken siber suç mağduru olan kullanıcı oranını %46 olarak açıklayan raporun geçen yıl aynı konuda ortaya koyduğu oransa %45 dolaylarında. Bu da gösteriyor ki son bir yılda siber suç mağduru olan kullanıcı sayısında önemli bir değişim yaşanmamış.

Siber Suçların Değişen Yüzü

Norton’un 2012 yılı siber suç raporuna göre, sosyal ağlar veya mobil cihazlar üzerinde karşılaşılan “yeni” siber suç yöntemlerinde artış görülüyor. Bu gelişme, siber suçluların daha popüler platformlara odaklarını ortaya koyuyor.  Derlenen veriler ışığında, görülüyor ki çevrimiçi  işlem yapan kullanıcıların beşte biri (%21) sosyal veya mobil platformlarda dolandırıcılığa uğrarken, sosyal ağ kullanıcılarının ise %39\’u sosyal ağ siber suçlarının mağduru konumunda.

Emrah

1981 Samsun doğumlu ve Gazi Üniversitesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi mezunu. Bilişim Teknolojileri Öğretmeni, Yazar, WebMaster, Blogger, SEO eğitmeni. Araştırmacı, sinema sever, fitness yapar, farklı doğal güzellikleri keşfetmeye bayılır.

Yorum Yap

BULANCA sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et