Okulların Açılmasına

-
GÜN
-
SAAT
-
DAKİKA
-
SECONDS

Kaldı

Günümüz Akıllı Telefonları

\"cepTeknoloji’nin yerinde saymayan bir unsur olduğunu belirmiştik. Apple’nin telefonda bugün Amiral Gemisi sayılan iPhone5 kimileri için bir önceki telefon iPhone4S’den pek farkı olmasa da Donanım mimarisi bakımından iPhone 4S ile karşılaştırdığımıza zaman %18 daha ince, %20 daha hafif.

Yeni SIM boyutunuda beraberinde getiren iPhone5 Nano SIM teknolojisinin yanı sıra değiştirilmiş Devices I/O Interface (Cihaz giriş/çıkışı arabirimi) 8PIN’li bir yapıyı da beraberinde getirmiştir. Bana kalınırsa Apple diğer rakiplerinin yapmak istediğini geç yaptı ama bu yenileşme beraberinde birçok uyumsuzluğa da davetiye çıkartacaktır.

Android cephesinde Google’nin en yakın iş ortağı olan Samsung modelleri gözümüze çarpıyor. Google Nexus standartı adı altında ilk Telefonunu Samsung ile iş birliği yaparak piyasaya sürmüş oldu.

Blackberry’nin de Apple ve Google’nin Pazar payını eritmesi üzerine Blackberry’de Açık kaynak yazılıma yönelmeyi tercih etmek zorunda kaldı

Nokia’nın Apple ve Android’e karşı hamlesi geçte olsa yanıt gösterdi. Windows ile masaya oturan Nokia, yeni Windows Phone işletim sistemine sahip olacak olan Windows Phone 8’i Kasım 2012’de piyasaya sundu.

Pazar payını incelersek son veri ve istatistikler Andorid’in pazar payının gün geçtikçe arttığını gösteriyor. Ancak aynı şeyi Apple iOS için söylemek mümkün değil.

Nokia ve Windows iş birliği her iki firma için umutlu bir ortaklık olmuşa benziyor. Windows’un sadece Lumia ile kalmayıp HTC ile Windows Phone 8 sunması pazarda yeni bir rakip daha ortaya çıkardı. Windows Phone 8’de karşılaştığımız Yandex Arama Motoru organizasyonu rakip firması olan Google’a bir nevi gönderme yapıyor.

 

Diğerleri yarışadursun Google’nin Samsung ile ortaklıkları piyasada yankılar yaratmaya devam ediyor. Her firmanın IT dünyasında “Amiral Gemi” olarak adlandırılan üst düzey telefonlarda Samsung, deyim yerinde ise “Atı aldığı gibi Üsküdarı geçiyor” Son yıllara piyasaya çıkartmış olduğu Galaxy serisi gerek Fiyat/Performans gerek piyasayı altüst etmede liderliğini koruyor.

Son olarak piyasaya çıkarttığı GALAXY SIII ve GALAXY NOTEII (Tablet&Telefon) Apple cepesinin şuanki “Amiral Gemisi” iPhone 5 ile karşılaştırılıyor.

Bu ikili rekabeti bizde bulanca.com olarak inceleyelim dedik.

Öncelikle baktığımızda;

İşletim sistemi olarak iOS 6 ve yenilikleri ile gelen iPhone 5 1GB RAM ve CORTEX A15 işlemci ile karşımıza çıkıyor. Renkli AMOLED ekran teknolojisine sahip olan iPhone5 16 ve 32GB’lık depolama alanı arttırılmış 8MP kamera ile geliyor. Kablosuz ağ ve Bluetooth 4.0 mimarisi yine telefondaki yeniliklerden.

\"ios-android\"

Samsung ise rakibine oranla Android 4.1 Jelly Bean işletim sistemi 1GB RAM, CORTEX A9 işlemci Super AMOLED dokunmatik ekran, 8MP Kamera, Kablosuz Ağ, Bluetooh 4.0 ve NFC (Yakın Alan İletişimi), 16 ve 32GB’lık depolama ile karşımıza çıkıyor.

Teknik olarak baktığımızda aralarında hiçbir farkın olmadığı aşikâr. Ancak Apple ve Android kullanıcılar için genel kullanım detaylarına bakıcak olursak NFC (Yakın Alan İletişimi) ile Dosya gönderimi, günlük hayatta alışveriş gibi özelliklerde beraberinde gelmiş oldu. Android bir nevi Kernel tabanına dayalı Linux. Buda yarı bilgisayar mimarisi demektir. Kitlenme ve tepkime sürelerinde Apple önde geliyor. Batarya ve Pil süreleri konusunda her iki tarafında Şarj edilebilir piller ile donatılmış. Ancak Apple’den bir dezavantaj şudur ki Apple’den değiştirilebilir bir batarya söz konusu değil. Buda ek bir servis masrafı demek.

Kamera performanslarında 8MP’e dayalı kameralar 3264×2448 pixel çözünürlüğe sahip.

Ağırlık olarak iPhone5 112GR’lık ağırlığı ile 547GR’lık ağırlığa sahip olan rakibine fark atmayı başarıyor.

Apple’nin bir dezavantajı iPhone’de değiştirmiş olduğu Giriş/Çıkış Pin sayıları. Yeni 8 Pin’lik Teknoloji Apple’nin başını ağrıtacak gibi.

Akıllı telefonlar gelişiyor, değişiyor. Nokia’nın Windows Phone ile umut çabaları Blackberry’nin yavaş yavaş açık kaynak yazılıma geçişi, Apple, Samsung, Google üçlüsünün bu işe yön vermesi işleri daha kızıştırıyor. Umarız faydalı teknolojiler hepimize hayırlı olur.

Yorum Yap