Genel

Arama Motorları Nasıl Çalışır?

Arama motorları, internette aradığımız herhangi bir şeyi bulmamızı sağlar. Yabancı bir yerde olduğumuzu ve bir alışveriş yapmamız gerektiğini düşünelim. Marketin yerini kime sorarız. Tabiiki bilen birine değil mi? Aynı şekilde arama motorlarıda internetin bilen kişileridir. Aradığınız bilgileri, veritabanında kayıtlı verilerden seçerek size sunar. Bu sunma işlemi, arama motoruna göre en iyiden en kötüye doğru sıralanmasıyla gerçekleştirilir.

google

Örneğin, siz bilge kişiye en yakın ve en kaliteli marketin yerini sordunuz. Web dünyasında uzaklık kavramı olmadığı için size en kaliteli marketi sunacaktır. Peki bu en kaliteli nasıl belirleniyor? Yani arama motorlarının gözünde en iyi kimdir?

Bu soruyu yine güncel hayata bakarak cevaplandıralım. İyi bir marketi nasıl tanımlarız? İyi bir marketin kriterleri nelerdir?

  • Uzun bir geçmişi olması
  • Deneyimi olması
  • Başkaları tarafından tavsiye edilmesi
  • İç ve dışının iyi bir görüntüye sahip olması
  • İçinde yolunuzu rahatlıkla bulmanızı sağlayan tezgahların olması
  • Aradığınızı bulabilmek için yönergelerin olması
  • Ürünlerin düzenli olması gibi…

Bir web siteniz varsa Google’ın arama sonuçlarında görünmek ücretsiz ve kolaydır. Üstelik sitenizi Google’a göndermeniz dahi gerekmiyor.

Google, web dizinine eklenecek siteleri bulmak üzere interneti düzenli olarak keşfetmek için “örümcek” adlı yazılımları kullanır. Örümcekler siteleri tarayacak birkaç web sayfası getirir, ardından bu sayfalardaki bağlantıları izler. Sonra bunların bağlantı verdiği sayfaları takip eder ve böylece web’de binlerce makine üzerinde milyarlarca sayfa dizine eklenene kadar devam eder.

Aslında arama sonuçlarımızda listelenen sitelerin büyük çoğunluğu, eklenmek üzere manuel olarak gönderilmiş siteler değildir. Örümcek adlı yazılımların web’i tararken bulup otomatik olarak eklediği sitelerdir.

Google Arama Nasıl Çalışır?

  • Tarama: Google, tarayıcılar adı verilen otomatik programlarla web’de yeni veya güncellenmiş sayfaları arar. Google, bu sayfa adreslerini (veya sayfa URL’lerini ) daha sonra bakmak üzere büyük bir listede saklar. Sayfalar birçok farklı yönteme göre bulunur ancak ana yöntem, zaten hakkında bilgi sahibi olduğumuz sayfalardaki bağlantıları takip etmektir.
  • Dizine ekleme: Google, tarama yoluyla bilgi sahip olduğu sayfaları ziyaret eder ve her sayfanın neyle ilgili olduğunu analiz etmeye çalışır. Google, sayfadaki içeriği, görüntüleri ve video dosyalarını analiz ederek sayfanın ne hakkında olduğunu anlamaya çalışır. Bu bilgiler Google dizininde saklanır ve bu veritabanı çok, çok (çok!) sayıda bilgisayarda depolanmaktadır.
  • Arama sonuçlarını yayınlama: Bir kullanıcı Google araması yaptığında, Google en yüksek kaliteli sonuçları belirlemeye çalışır. “En iyi” sonuçlar; kullanıcının konumu, dili, cihazı (masaüstü veya telefon) ve önceki sorgular dahil olmak üzere birçok husus dikkate alınarak belirlenir. Örneğin, “bisiklet tamircisi” araması, Paris’teki bir kullanıcıyla Hong Kong’daki bir kullanıcıya farklı cevaplar gösterecektir. Sıralama otomatik yapılır ve Google, sayfaları daha üst sırada göstermek için ödeme kabul etmez.

İşte, arama motorları aynı bu şekilde davranır. Çünkü onlarıda tasarlayan biz insanlarız.

Arama motorları, internetin en çok ziyaret edilen siteleridir. Diğer sitelere de en sadık ziyaretçileri bunlar gönderirler. Arama motorları içinde en ünlüsü ve en iyisi özellikle Türkçe içerik ve hizmetler sunan Google ‘dır. Bunun dışında; MSN, Yahoo, Yandex, Bing gibi arama motorları da mevcuttur.

Kaynak: https://developers.google.com/search/docs/basics/how-search-works

Emrah

1981 Samsun doğumlu ve Gazi Üniversitesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi mezunu. Bilişim Teknolojileri Öğretmeni, Yazar, WebMaster, Blogger, SEO eğitmeni. Araştırmacı, sinema sever, fitness yapar, farklı doğal güzellikleri keşfetmeye bayılır.

Yorum Yap

BULANCA sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et