SEOWordPress

WordPress Sitenin Yüklenme Süresi Nasıl Hızlandırılır?

web site hızıHız bağımlısı değilim fakat web sitesi hızı hakkında sizlerle konuşmak istedim. Çünkü özellikle Google, arama motoru sıralamalarını belirlerken site yüklenme hızını da dikkate alıyor. Ayrıca yavaş bir site, tam anlamıyla gelir akışını öldürebilir.

Herkes yavaş web sitelerinden nefret eder. Bu oldukça açıktır. Soru ise WordPress web sitesini nasıl daha hızlı yapabiliriz? olmalıdır. Okumaya devam edin. Size sitenizi hızlandırmak için proaktif adımlar önerceğim.

Web Site Hızını Ne Belirler?

Yahoo! YSlow ve Google Page Speed Mozilla Firefox eklentileri, web site performansını yaygın olarak kabul edilen kurallara göre sitenizi değerlendirir. Problem ise onların size sağladığı bilgilerle ne yapacağınızı söylememesidir.

Şimdi en iyi performans tavsiyelerini listeleyeceğim ve web sitenize bunları uygulayabileceğinizi göstereceğim.

Haydi yapalım:

  1. HTTP isteklerinin sayısını en aza indirin.
  2. Görselleri doğru şekilde görüntüleyin ve optimize edin.
  3. HTML, CSS ve JavaScript dosyalarını küçültün.
  4. Bileşenleri sıkıştırın ve Gzip kullanın.
  5. Stil referansları en üste koyun.
  6. Tarayıcı önbelleğini kulanın.
  7. CSS Sprite özelliğini kullanın.

Yukarıdaki maddeleri özetle açıklayayım:

  1. HTTP isteklerinin sayısını en aza indirin: Web sitenizi görüntülemek için gereken dosya sayısını sınırlayın. Birisi web sitesini ziyaret ettiğinde, ilgili dosyalar o kişinin tarayıcısına gönderilir. Bu; CSS dosyaları, JavaScript kitaplığı ve görüntüler olabilir. Tasarım geliştirmek için kullandığınız her dosya performansı etkiler. Benzer şekilde, WordPress eklentileri de gerekli stilleri eklemek için size seçenek sunmadan  sitenizin <head> bölümüne yabancı CSS kodunu enjekte etmek  için kötü bir üne sahiptir. Anahtar ise şudur: Gereksiz olan her şeyi ortadan kaldırın.
  2. Görselleri doğru şekilde görüntüleyin ve optimize edin: Mümkün olduğunca küçük boyutlu görüntüler  kullanın ve onları yeniden boyutlandırmak için tarayıcı gerekmesin. Biçimine bağlı olarak, birçok görüntü dosya boyutunu artırabilir. Birçok tasarımcı web’e yüklemeden önce kendi görüntülerini sıkıştırmada başarısızdır.
  3. HTML, CSS ve JavaScript dosyalarını küçültün: Ziyaretçilere hizmet vermeden önce olabildiğince kodlardan tüm beyaz boşlukları yani boş satırları çıkarın. Eğer dosyaları daha hızlı indirmek istiyorsanız, kodlarınızı servisten önce boşlukları kaldırabilirsiniz.
  4. Bileşenleri sıkıştırın ve Gzip kullanın: Tarayıcılara sitenizi göndermeden önce sunucu düzeyinde dosyaları sıkıştırın. HTACCESS veya bir wordpress eklentisi ile bunu başarmak mümkün.
  5. Stil referansları en üste koyun: Arabirim ilişkili stil referans dosyaları, belgenizin <head> bölümüne dahil edilmelidir. Böylece, bu dosyalar HTML yüklendiği sırada ilk yüklenmelidir.
  6. Tarayıcı önbelleğini kulanın: Her seferinde statik dosyaların bir kopyasını tarayıcıların aşağı çekmesini gerektirmeyin. Tarayıcı önbelleği ile, açıkça belirli bir süre için belirli dosyaların saklanması için tarayıcılara talimat veririz. Dosya tekrar ihtiyaç olduğunda, tarayıcı bunu tekrar sunucudan talep etmek yerine kendi yerel önbellek çekmelidir.
  7. CSS Sprite özelliğini kullanın: Performans etkisini en aza indirmek için tasarımdaki görüntüler optimize edilmelidir. CSS Sprite, tek bir görselden oluşan ve tasarımın tarafından kullanılan diğer tüm görüntülerin koordinatlarını içeren bir haritadır. Böylece birçok görsel kullanmak yerine tek bir görsel ile diğer resimler çağrılabilir.

Yaşasın! Hala okuyor musun?

Eğer öyleyse, harika! Çok daha hızlı bir web sitesi için önerileri okudun. Hatta bu yazı ile özetlenen teknikleri uygularsanız, sitenizin performansının dramatik bir şekilde iyileşme gösterdiğini göreceksiniz.

Web sitesi hızı için hala arayış içindeyseniz, bu kaynakları faydalı bulabilirsiniz:

  • Pingdom – Sitenizin öncesi ve değişiklikleri yaptıktan sonra ne kadar hızlı çalıştığını test eder.
  • WordPress Caching – WordPress önbellek eklentilerinin derinlemesine bir karşılaştırması.

Emrah

1981 Samsun doğumlu ve Gazi Üniversitesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi mezunu. Bilişim Teknolojileri Öğretmeni, Yazar, WebMaster, Blogger, SEO eğitmeni. Araştırmacı, sinema sever, fitness yapar, farklı doğal güzellikleri keşfetmeye bayılır.

Yorum Yap

BULANCA sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et