Türk Nanoteknoloji Ürünleri

\"nanoteknoloji\"Türk şirketleri de yabancı emsalleri gibi \’nanoteknoloji\’ye yatırımlar yapmaktaydı. Günümüzde ise bu yatırımların sonuçları görülmeye başlandı. Metrenin milyarda biri kadar küçük bir alanda yapılan araştırmalar neticesinde birçok kayda değer ürün ortaya çıktı.

Nanoteknoloji sektörü dünyada çok hızlı büyüyor. Çünkü bu yeni teknoloji, her alanda insanların hayatını kolaylaştırıyor. İşte Türk mühendisleri tarafından geliştirilen nanoteknolojik ürünler:

Serin tutan iplik: Bahariye Mensucat tarafından üretildi. Yazın serin, kışın da sıcak tutuyor. Ayrıca antibakteriyel özelliği bulunuyor. Suyu ve kiri uzaklaştıran kumaşa olan ilgi piyasada günden güne artıyor.

Çabuk kuruyan ve ütülenen akıllı kumaş: Yeşim Tekstil tarafından geliştirildi. Çabuk kuruma ve çabuk ütülenme gibi özellikleri bulunuyor.

Leke tutmayan gömlek: Damat, Tween gibi önemli markalara imza atan  Orka Grup’un son ürünü ‘teknanolojik gömlek’… Şirket tarafından üretilen nanogömlekler çay, kahve, vişne ve nar suyu dökülse bile leke tutmuyor.

Kendini temizleyen boya: Yaşar Boya Grubu, ‘Dyo akıllı boya’ sistemiyle kendi kendini temizleyen boya üretiyor. Geliştirilen nanoteknoloji, boyaya ‘fotokatalitik’ temizleme özelliği kazandırarak boyanın ışıkla kendini temizlemesine ve ortam havasını temiz tutmasına katkıda bulunuyor.

Sürtünmeyi azaltarak enerji tasarrufu: Bio Nano Yüksek Teknoloji ArGe ve Danışmanlık şirketi tarafından piyasadaki talipleri için geliştirilen teknolojiler birçok üründe kullanılıyor. Şirketin geliştirdiği teknolojilerin başında ise sürtünmeyi azaltma, hijyen kaplama, yüzey kaplama, karbon nanotüp ve otomobillerde yağışlı havalarda silecek kullanılmasına gerek bırakmayan ‘sıvı itici cam’ gibi çalışmalar bulunuyor.

‘Nanolif’ten yapay kemik: ODTÜ Biyomalzeme ve Doku Mühendisliği Merkezi (BİOMAT) tarafından da nanoteknolojide çok önemli çalışmalar yürütülüyor. İmplantlar, yapay dokular, ilaç salım sistemleri gibi biyolojik ve kimyasal sektörler için çalışmalar yapan merkez, ‘yapay kemik’ ve ‘yapay menisküs’ gibi ürünleriyle dikkat çekiyor.

Hastalık teşhis sensörleri: ODTÜ-Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren Nanobiz şirketi, biyolojik savaş ajanlarının tespitine yönelik sensör sistemleri geliştiriyor. Çalışmalar tamamlandığında hastalıklar insanların vücut sıvılarından sensörler vasıtasıyla önceden bilinecek.

Alıntı: BüyüyenTürkiye

Emrah

1981 Samsun doğumlu ve Gazi Üniversitesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi mezunu. Bilişim Teknolojileri Öğretmeni, Yazar, WebMaster, Blogger, SEO eğitmeni. Araştırmacı, sinema sever, fitness yapar, farklı doğal güzellikleri keşfetmeye bayılır.

Yorum Yap