Okulların Açılmasına

-
GÜN
-
SAAT
-
DAKİKA
-
SECONDS

Kaldı

Netbook mu? Dizüstü mü?

PC pazarında netbookların payı son yıllarda hızla büyüdü. Bunlar daha sık kullanılan dizüstü bilgisayarlara göre gelecekte yedek olarak kabul edilebilir.

Kuşkusuz her ikisinin de kendi avantajları ve dejavantajları var. Satın almadan önce aşağıdaki noktaları dikkate alırsanız ikisi arasında daha kolay bir seçim yapabileceğinizi düşünüyorum:

  1. Boyut: Netbook hakkında ilk aklıma gelen boyutları olmuştur. Bir dizüstü bilgisayarın ekranı 14\” olabilirken netbookların ekranı 7\” ila 10\” arasında değişiyor. Bu nedenle netbooklar, dizüstü bilgisayarlara göre daha küçük ve hafiftirler. Onları küçük bir bir sırt çantası içinde veya bir kılıf içinde muhafazalı olarak elinizde bir kitap gibi de taşıyabilirsiniz.
  2. Çözünürlük: Netbookların şu anda maksimum ekran çözünürlüğü 1024×600 px dir. Bu çözünürlük değeri bir web sayfasının tümünü görüntülemek için izin vermez. Böylece kullanıcı diğer alanları görüntülemek için ileri-geri komutları ile sayfayı kaydırarak kullanır.
  3. Güç: Netbookların küçük boyutları onları güç bakımından avantajlı kılıyor. Dizüstü bilgisayarlara göre pilleri şarj etmeden, yaklaşık 5-6 saat kullanabilirsiniz. Bu 3 kat daha fazla zaman kullanım imkanı demek.
  4. Performans: Netbookların ana sıkıntısı onların daha performans göstermeleridir. Sabit disk hızı, işlemci hızı ve grafik belleği netbookların çekiciliğine hiçbir katkı değer sağlamaz. Youtube gibi sitelerdeki videoları bile izlemek, netbookunuzun performansını yavaşlatabilir.
  5. Klavye: Netbooklarla ilgili bir diğer önemli şikayet, klavye boyuttur. Eğer büyük parmaklarınız varsa, yazım hataları düzeltmek için çok zaman harcarsınız.
  6. Optik sürücüler ve bağlantı: Netbooklarda genellikle optik sürücü (DVD-Rom, CD-Rom vs.) yoktur. Bu demektir ki hiçbir CD veya DVD çalıştıramazsınız. Fakat bunun yanında Wi-Fi, Bluetooth veya 3G gibi bağlantıları destekler.
  7. Fiyat: Netbookların fiyatları 300$ ile 600$  arasında değişmektedir. Yüksek uç modelleri ise, daha fazla RAM, daha fazla özellik ve daha fazla depolama sunuyor.

Umarım bu özellikler ve öneriler kararınızı belirlemede faydalı olur.

Emrah

1981 Samsun doğumlu ve Gazi Üniversitesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi mezunu. Bilişim Teknolojileri Öğretmeni, Yazar, WebMaster, Blogger, SEO eğitmeni. Araştırmacı, sinema sever, fitness yapar, farklı doğal güzellikleri keşfetmeye bayılır.

Yorum Yap