Teknoloji

James Webb Uzay Teleskobu Fırlatılıyor

Yıllar önce fırlatılması beklenen ancak önce teknik zorluklar, peşinden de salgın nedeniyle fırlatılması ertelenen james webb uzay teleskobu bugün fırlatılıyor. Teleskop yaklaşık 10 milyar dolara mal oldu.

Webb Uzay Teleskobu

James Webb uzay teleskobunun, güneş sistemiyle alakalı soruları yanıtlaması, öte gezegenleri ve evreni derinlemesine incelemesi umut ediliyor. Dünya haricinde devam eden yaşam arayışındaki ipuçlarını da ortaya çıkarması planlanıyor.

Geliştirilme dönemi 1996 senesinde başlayan James Webb uzay teleskobu, aslında 2007 senesinde uzaya fırlatılacaktı. Teleskop, defalarca değişikliklere uğradığından fırlatma tarihi de sürekli ertelendi. Yıllardır beklenen fırlatma bugün gerçekleşecek ve NASA tarafından canlı yayınlanacak. Fırlatma ise Güney Amerika’da yer alan Fransız Guyanası‘ndaki Guyana Uzay Merkezi’nden yapılacak.

Teleskop adını NASA’nın eski yöneticilerinden jJames Webb’den alıyor. Son teknolojiyle geliştirilen teleskop, 1990 yılından beri yörüngedeki görevini sürdüren ve çeşitli gök cisimlerinin eşi olmayan görüntülerini kaydeden emektar Hubble uzay teleskobunun yerini alacak. Teleskop 30 günlük bir yolculuğun ardından dünyadan 1,5 milyon kilometre uzaktaki bir gözlem noktasına gönderilecek.

Bugünkü fırlatmadan sonra Ay’a baktığımızda onun yakınlarından geçecek olan uzay teleskobunu düşünebilirsiniz. Çünkü çok yakınından geçecek ve o kadar hızlı geçecek ki, mesela aya 60’lı yıllarda gönderilen Astronotlar, üç günde ulaşmışlardı. Webb uzay teleskobu ise Ay’a, bunun neredeyse yarısı kadar bir sürede gidecek.

Bir diğer önemli bilgi ise Webb uzay teleskobunun, NASA Avrupa Uzay Ajansı, Kanada Uzay Ajansı ve ESA Avrupa Uzay Ajansı tarafından ortak olarak yapıldığıdır. Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’yı anlıyoruz ama ESA Avrupa Uzay Ajansı tek bir ülke değil. Toplamda 22 ülke bu projede yer alıyor.

Fırlatma öncesi canlı yayında bir NASA yetkilisi, herkesin karnında uçuşan kelebeklerden söz etti. Yani herkesin çok heyecanlı olduğunu söyledi.

Roketlerin üzerinde ESA’ya ait bağlı ülkelerin bayrakları da yerleştirildi.

James Webb Uzay Teleskobu Özellikleri ve Mülahazası

James Webb uzay teleskobunda üçlü sistemler göreceksiniz. Bilin ki bunlar yeryüzünün o güne kadar üretilmiş en güçlü ve en ağır roketleridir. İçindeki yakıttan da ötürü ağır ve güçlü olmaları gerekiyor. Çünkü yükleri de aynı şekilde ağır. Yük demişken James Webb uzay teleskobu, 6200 kilogramlık bir kütleye sahip. Hubble uzay teleskobu bundan çok daha büyük olmasına rağmen bunun yarısı demek. Bu aslında yani hafifletilmiş bir tasarım. Çünkü açık bir teleskop tasarımı var. Hubble uzay teleskobununki kapalı bir tasarım idi.

Fırlatılış sırasında yandaki roketler birbirinden ayrılacak, daha sonra roketin üst tarafındaki kapsül ayrılacak. İçerisinde taşıdığı 6,5 metrelik bir ayna var biliyorsunuz. Fırlatışın 27. dakikasında dünya yörüngesinde iken roketle ilgili tüm bağlar kopacak ve ve uzay teleskobu kendi yolculuğuna başlayacak.

Amerika Birleşik Devletleri’nde üretilen teleskop, üretildiği yerden yani hangardan ayrıldığı bir tırın arkasında önce kıyıya götürüldüğü daha sonra bir gemiye yüklendi. Ardından kuzey yarım küreden yani Kuzey Amerika’dan Güney Amerika’ya Fransız Guyanası’na taşındı. Bu olaylar Ekim ayında gerçekleşti. Bu yolculuk böyle başladı. Ama bizim yolculuğumuzun, bizim evren kitabımızın ilk sayfalarını bize göstermek için başladı. Bu yolculuk evet bu kameralarla kaydedilmiş TimeLaps görüntüleri, bizi kendi geçmişimize götürecek. Tüm bu çabalar, çeyrek asırdan daha uzun bir süreden beri devam eden hem mühendislik başarısı hem de bilimsel bir başarı olarak insanlık tarihine, uzay tarihine işlenecek.

25 Aralık 2021 tarihini akıllarımıza kazıyalım, arkadaşlar. Çünkü sizler, çocuklarınız, onların torunları bunları okul kitaplarından okuyacak. Uzay tarihini yazan kitaplarda bugün önemli bir fırlatma tarihe geçecek. Çünkü bilim tarihinin en önemli araçlarından birinin, en büyük amaçlarımızdan birinin, en büyük sorunlarımızdan birinin cevaplarını tümüyle veremeyecek belki. Ama en azından verilmesi noktasında çok önemli adımlar atacak. Yaklaşık 13,7 milyar yıl önce meydana geldiği tahmin edilen büyük patlamanın hemen sonrasını araştıracak. Yani 100.000.000 yıl sonra oluşmaya başlayan galaksileri, o galaksilerin içindeki yıldızları, o yıldızların içindeki gezegenleri araştıracak.

İnsanlık tarihinin en önemli anlarından birine şahit oluyoruz. Bugün yeni bir uzay yolculuğumuz başladı. Evrenin başlangıcına doğru…

James Webb

NASA canlı yayınını izlemek için göz atın:

Emrah

1981 Samsun doğumlu ve Gazi Üniversitesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi mezunu. Bilişim Teknolojileri Öğretmeni, Yazar, WebMaster, Blogger, SEO eğitmeni. Araştırmacı, sinema sever, fitness yapar, farklı doğal güzellikleri keşfetmeye bayılır.

Yorum Yap

BULANCA sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et