SEO

XML Site Haritası Nedir ve Neden Sahip Olmalısınız?

İyi bir XML site haritası, bir web sitesinin tüm önemli sayfalarına yönelik bir yol haritasıdır. Bu yol haritası Google’ı bir web sitesindeki tüm ana içeriğe yönlendirir. Bir XML site haritasına sahip olmak, SEO için faydalı olabilir; çünkü bir sitenin dahili bağlantıları kusursuz olsa bile, Google’ın bir web sitesinin önemli sayfalarını hızlıca indekslemesini sağlar.

XML Site Haritaları Nedir?

Google’ın web sitenizin her önemli sayfasını taramasını istiyorsunuz. Ancak, sayfaların kendilerine herhangi bir iç bağlantıları olmamış olabilir; bu da onların bulunmasını zorlaştırır. Bu yüzden bir XML site haritası kullanabilirsin.

Google’ın web sitenizde sizin gerekli gördüğünüz tüm sayfalarını tarayabildiğinden emin olun. Bir XML site haritası, Google’ın yapısını belirlemesine yardımcı olmak için bir sitenin tüm önemli sayfalarını içerir:

Bulanca.com’un XML site haritası

Yukarıdaki XML site haritası,  Yoast SEO eklentisinin oluşturduğu blog sitemin XML site haritasını gösterir . Yoast SEO eklentisini kullanmıyorsanız, kendi XML site haritanız biraz farklı görünebilir, ancak aynı işe yarayabilir.

Gördüğünüz gibi, Yoast’ın XML site haritasında birkaç ‘dizin’ XML site haritası gösteriliyor:

… /post-sitemap1.xml, … /category-sitemap.xml, … /author-sitemap.xml vs. Bu kategorizasyon, bir site yapısını olabildiğince netleştirir. Dizin XML site haritalarından birini tıklarsanız, site haritasındaki tüm URL’leri görürsünüz. Örneğin, ‘… /post-sitemap1.xml’ düğmesini tıklarsanız Bulanca.com’un tüm posta URL’lerini görürsünüz:

XML Sitemap bulanca

Her satırın sonundaki tarih, Google’a yazının en son ne zaman güncellendiğini bildirir. Google’ın güncellenmiş içeriğini hızlı bir şekilde taramasını istediğiniz için bu, SEO için faydalıdır. XML site haritasındaki bir tarih  değiştiğinde  Google, taramak ve dizine eklemek için yeni içerik olduğunu biliyor.

Bazen içinde bulunan URL’lerin sayısı nedeniyle XML site haritasını bölmek gerekir. Tek bir XML site haritasındaki URL sayısının sınırı 50.000 URL’ye ayarlanır. Örneğin; web sitenizde 50.000’den fazla yayın varsa, gönderilen URL’ler için iki ayrı XML site haritası eklemelisiniz demektir. Yani aslında başka bir index XML site haritası ekliyorsunuz. XML site haritasının hızlı bir şekilde yüklenmesini sağlamak için Yoast SEO eklentisi, sınırı 1.000 URL’ye ayarlamıştır.

Hangi web sitelerinin bir XML site haritasına ihtiyacı var?

Google’ın belgelerine bakarsak, bunlar; “gerçekten büyük web siteleri”, büyük arşivleri olan web siteleri”, kendisine sadece birkaç bağlantısı olan yeni web siteleri” ve “zengin medya içerikleri kullanan web siteleri”.

Bu türden web sitelerinin bir XML site haritasına sahip olmasının kesinlikle yararlı olacağını kabul ediyoruz.

XML site haritanızda hangi sayfalar olmalıdır?

XML site haritanıza hangi sayfaları eklemeniz gerektiğine nasıl karar verirsiniz? Bir URL’nin alaka düzeyini düşünerek başlayın:

Bir ziyaretçi belirli bir URL’ye tıkladığında iyi bir sonuç mu? Ziyaretçilerin o URL’ye gitmesini ister misiniz? Değilse, bu URL muhtemelen XML site haritanızda olmamalıdır. Bununla birlikte, gerçekten o URL’nin arama sonuçlarında görünmesini istemiyorsanız, bir ‘noindex, nofollow‘ etiketi eklemeniz gerekir.

Ayrıca unutmayın, URL’yi, XML site haritanızın dışında bırakmanız Google’ın URL’yi dizine eklemeyeceği anlamına gelmez.

Emrah

1981 Samsun doğumlu ve Gazi Üniversitesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi mezunu. Bilişim Teknolojileri Öğretmeni, Yazar, WebMaster, Blogger, SEO eğitmeni. Araştırmacı, sinema sever, fitness yapar, farklı doğal güzellikleri keşfetmeye bayılır.

Yorum Yap

BULANCA sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et