Flatpak Nedir? Nasıl Kurulur?

Bu yazıda sizlere bir problemim için aradığım bulduğum çözümden sonra öğrendiğim ve bu çözüm için gerekli olan flatpak paketlerinin nasıl kurulacağını anlatacağım.

Linux kullanıyorsanız mutlaka şu sorunu yaşamışsınızdır: Her dağıtımın uygulama paketleme yöntemi farklı ve bazı uygulamaların sürümleri ne yazık ki güncel değil. Özellikle Debian gibi “kararlılık” odaklı dağıtımlar, yazılımları güncel tutmak yerine daha çok sistemin sorunsuz çalışmasını ön planda tutar. Bu da bazı programların eski sürümleriyle yetinmek zorunda kalmamıza neden olur. Örneğin, bize MEB tarafından Yenilikçi Sınıf çalışmaları kapsamında Casper marka bilgisayarlarda yüklü gelen Pardus işletim sisteminde Scratch 3.0 programına ihtiyacımız vardı. Fakat sün sürüm Scratch 3.0 için bir kurulum paketi kendi web sayfasında yoktu. Aynı zamanda Pardus Mağaza uygulamasından ise en eski sürüm Scratch 1.4 indirilebiliyordu. Fakat Flatpak ile Scratch 3.0 gibi güncel yazılımları Pardus işletim sistemine yükleyebiliyorduk. Hemen işe koyuldum ve aşarıyla istediğim yazılım Flatpak sayesinde başarıyla kurup çalıştırdım.

Flatpak, Linux dünyasında dağıtımdan bağımsız bir uygulama paketleme sistemidir. Yani hangi dağıtımı kullanırsanız kullanın, Flatpak sayesinde uygulamaları güncel bir şekilde ve sisteminize zarar vermeden kurabilirsiniz. Üstelik Flatpak, uygulamaları izole bir şekilde çalıştırdığı için güvenlik açısından da ekstra bir koruma sağlar.

Flatpak ve Dağıtıma Özgü Uygulamalar Arasındaki Farklar

ÖzellikFlatpak UygulamasıDağıtım Uygulaması
Kurulum boyutuYüksekDüşük
Temalandırma desteğiKısıtlıTam
Uygulama izinleriVar (kontrol edilebilir)Yok (manuel ayarlanabilir)
Güncelleme komutuflatpak updateapt upgrade gibi
GüncellikGenellikle güncelKimi zaman eski
Kullanıcı düzeyinde kurulumMümkünGenellikle değil
DestekFlathubDağıtımın kendisi
Sistem servisi desteğiYokVar
Uygulama çeşitliliğiFazlaSınırlı
Aynı uygulamanın farklı sürümleriMümkünGenellikle mümkün değil

Flatpak Nasıl Kurulur?

Flatpak’i kullanmaya başlamak oldukça basit. Adım adım gidelim:

1. Flatpak Paketini Kur

Konsolu açın ve şu komutu çalıştırın:

sudo apt install flatpak

2. Flathub Deposunu Ekle

Flathub, Flatpak uygulamalarının bulunduğu en büyük depodur. Bunun için Konsolu açalım ve aşağıdaki komutla sisteme ekleyelim:

flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo

3. Oturumu Kapatıp Açın

Son olarak oturumu kapatıp yeniden açın. Böylece kurduğunuz Flatpak, sistemde tam olarak aktif hale gelecektir.


NOT

 Flatpak aracı, bir yükleme programıdır. Kendi depolarından bir uygulama yüklemek için aracı olarak kullanılır. Yani bir ara yüzü yoktur. Konsol ara yüzünde çalışır.

Flatpak ile Uygulama Kurmak

Artık hazırsınız! Flathub sitesine gidin (https://flathub.org) ve yüklemek istediğiniz uygulamayı arayın. Sayfasının sağ üstündeki Install düğmesinin yanındaki aşağı ok düğmesine tıkladığınızda, konsolda çalıştırmanız gereken komutu göreceksiniz. Örneğin, VLC medya oynatıcısını kurmak için şu komutu kullanabilirsiniz:

flatpak install flathub org.videolan.VLC

Komutu çalıştırdığınızda size bazı sorular sorulacak. Onaylayarak ilerleyin. Kurulum tamamlandığında uygulamanız menüde görünür hale gelecektir.

Scratch 3 Kurulumu

Konsolu açın ve aşağıdaki kodu yapıştırıp Enter tuşuna basın:

flatpak install flathub edu.mit.Scratch

Komutu çalıştırdığınızda size bazı sorular sorulacak (E/h) şeklinde… Klavyeden E tuşuna basarak devam edin. Scratch 3.0 kurulumu biraz uzun sürüyor olabilir. Bu yüzden sonuna kadar bekleyin.


Flatpak, Linux kullanıcılarının özgürlük alanını genişleten harika bir sistem. Hangi dağıtımı kullandığınız fark etmeden, güncel ve zengin bir uygulama havuzuna ulaşmak istiyorsanız Flatpak tam size göre.

Siz de Flatpak’i denediniz mi? Yorumlarda deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. 👇

Emrah

1981 Samsun doğumlu ve Gazi Üniversitesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi mezunu. Bilişim Teknolojileri Öğretmeni, Yazar, WebMaster, Blogger, SEO eğitmeni. Araştırmacı, sinema sever, fitness yapar, farklı doğal güzellikleri keşfetmeye bayılır.

Yorum Yap