Teknoloji

Eski Bilgisayarınızı Çöpe Atmayın!

masaTeknoloji her gün hızlı bir şekilde gelişiyor. Yeni donanımlar, yüksek grafikler, incelen parçalar, değişen ara yüzler ve daha birçoğu için bizler yetişemez hale geliyoruz. Tabi her gelişen teknoloji bir öncekini eziyor ve tarihe gömüyor. Bunlardan biride bizim kullandığımız bilgisayarlar oluyor. Zamanında en üstünü aldığımız bilgisayarımız artık kendini yitiriyor durumlarına düşüyor. Bu yazımızda eski bilgisayarınızı nasıl değerlendirebileceğinizi anlatacağız.

HEDEF BELİRLEYİN

Öncelikle bu yazıda bahsedeceğimiz bilgisayarın en az 2005 yılına ait olması gereken bilgisayardan bahsediyoruz. Bilgisayarınızı ne için kullanacağınıza dair bir konu belirleyin.

Örneğin: “İş maillerimi kontrol edeceğim veya dokümanlarımı yazacağım, film izleyeceğim, dosya indirmek için kullanacağım” gibi.

Daha sonra bilgisayarınızın donanım modellerini ve hangi özelliklere sahip olacağından bulmalısınız.

Size lazım olanlar:

  • Anakartınızın modeli veya model numarası
  • Ekran kartınızın modeli veya model numarası
  • Varsa ses kartı veya diğer bileşenler (kablosuz kartı, yazıcı, vs.)

Bunları belirledikten sonra her bir parçanızın sürücüsüne ihtiyacınız var. Bunlar için öncelikle üreticinizin yasal sitesini kontrol etmeniz gerek. Firmalar genellikle bu desteği sağlamayabilir. Bu durumda gerekli araştırmaları internette yapmanız gerek. Aksi taktirde sistemi formatlamanız durumunda riskler oluşabilir.

İŞLETİM SİSTEMİNİZİ SEÇİN

Eski bilgisayarınızı nasıl değerlendireceğinizi seçtikten sonra hangi işletim sistemini kuracağınızı seçin.

Alternatif işletim sistemleri genellikle Windows veya Linux olacaktır.

Eğer bilgisayarınız eski ise biraz ikinci el donanım takviyesi ile Linux kurmanızı tavsiye ediyoruz.

ANCAK UYARIYORUZ: Linux’u kurmadan önce yeterli araştırmaları yapın. Windows’tan farklı olan bu işletim sistemine alışamayabilir veya kullanamayabilirsiniz.

Uğraşamam diyenler için; bir diğer alternatif

Windows XP SP3 veya Windows 7 HOME BASIC

Eğer donanımınız elverişli ise tavsiyemiz WIN7 Home Basic.

Onun dışında alternatif olarak WINDOWS XP SP3 tercih edebilirsiniz.

Windows’un donanım bileşenlerinde uyumsuzluk sorunu genellikle az. Windows’ta bazı ek programlar kurmanız gerekebiliyor. (Office Programları, Ek bir medya oynatıcısı vs.)

Linux’un burada tek avantajı ek bir ofis programı kurmaya gerek duymamanızdır.

Linux’u nasıl kurmayacağını bilmeyenler için Linux forumlarında anlaşılır kolay anlatımlar bulunmakta. Bunlardan faydalanabilirsiniz.

Editörün tercihi: Bana kalırsa tercih Linux’tur. Linux tabanlı yazılan birçok işletim sistemi var. Bunlardan tavsiyem Ubuntu’dur. Çünkü hem ücretsiz hem de kullanım kolaylığı rahattır. Windows’tan farklı olmasına rağmen şu an piyasada zararlı yazılımı (virüsler vs.) içinde en az bulunduran sistemdir. İçinde birçok program hazır gelmesine karşılık tek dezavantajı kullanacağınız bazı Yazıcı, Faks vs. programlarının Linux uyumlu olup olmadığına dikkat etmenizdir.

Yorum Yap

BULANCA sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et