ZOOM ile Canlı Ders Nasıl Oluşturulur?
Uzaktan Eğitim sürecinde EBA Canlı Ders dışında öğretmenlerimiz Zoom ile canlı ders planlaması ve uygulaması da yapmaktalar. Bu noktada her öğretmen için bir klavuz niteliğinde olacak açıklamalar yapmak istiyorum. Böylece, Zoom ile canlı derslerimizi nasıl oluşturabiliriz? Zoom üyelik hesabı nasıl oluşturulur? Zoom nasıl yüklenir? gibi birçok soruya cevap bulmuş olacaksınız.
Aşağıda yer alan üç ana başlık altındaki tüm aşamaları, adım adım ve sırasına dikkat ederek uyguladığınızda Zoom üzerinden canlı derslerinizi sorunsuz bir biçimde oluşturabileceksiniz.
- Zoom’a üye olarak hesabınızı nasıl oluşturacağınıza ilişkin adımlar,
- Zoom programını bilgisayarınıza nasıl yükleyeceğinize ilişkin adımlar,
- Canlı derslerinizi haftalık olarak nasıl oluşturacağınıza ilişkin adımlar.
Haydi başlayalım! İlk yapmamız gereken, kendimize bir ZOOM hesabı oluşturmak. Peki bunu nasıl yapacağız?
ADIM ADIM ZOOM HESABI OLUŞTURMA
NOT
Bu adımda size anlatılan işlemleri tablet ya da akıllı telefondan değil, masaüstü veya dizüstü bilgisayardan yapın.
1- Bilgisayarınızın Google Chrome internet tarayıcısından https://zoom.us/ adresine gidin.
2- Zoom ana sayfasının sağ üst köşesinde yer alan SIGN UP, IT’S FREE yazan yere tıklayın.
3- Karşınıza doğum tarihi bilgilerinizi girmenizi isteyen bir ekran gelecek, sizden istenen bilgiyi girdikten sonra Continue düğmesine tıklayın.
4- Açılan sayfada üyelik için kullanmak istediğiniz e-mail adresinizi ve alttaki doğrulama kodunu (Captcha Code) ilgili kutucuklara yazdıktan sonra hemen altındaki Sign Up yazısına tıklayın.
NOT
Bu kayıt sayfasında, Zoom’da üyelik hesabı oluşturmadan varsa Google veya Facebook hesabınız ile de giriş yapabilirsiniz.
5- Karşınıza, üyelik için girdiğiniz e-mail adresinize bir e-posta gönderildiği ve e-posta kutunuza giderek, gönderilen onay bağlantısına tıklamanız gerektiği mesajının yer aldığı bir sayfa gelecek.
6- Zoom’u kullanmaya başlayabilmek için internet tarayıcınızda açacağınız yeni bir sekmeden e-posta hesabınıza giriş yapıp, Zoom tarafından e-mail adresinize gönderilmiş olan e-postayı açın. İçeriğinde yer alan aktivasyon bağlantısına (Activate account) tıklayın.
7- Karşınıza gelecek sayfada No (Hayır) seçeneğini işaretleyiniz ve Continue yazısına tıklayın.
8- Karşınıza gelecek sayfada; Adınız, Soyadınız ve Zoom hesabına giriş için kullanmak istediğiniz şifreyi kırmızı renkle işaretli gösterdiğim ilgili kutucuklara yazdıktan sonra Continue yazısına tıklayın.
NOT
Password ve Confirm Password kutucuklarına aynı şifreyi yazmalısınız. Aynı zamanda şifreniz hem büyük-küçük harf hem de rakam içermeli ve en az 8 karakterden oluşmalıdır. Unutmayın!
9- Karşınıza gelen aşağıdaki sayfada, başkalarını da zoom hesabı oluşturması için davet etmeniz istenir. Bu adımı Skip this step düğmesine tıklayarak atlayalım.
10- Ve bitti! Eğer buraya kadar sorunsuz bir şekilde ilerleyebildiyseniz, ücretsiz versiyonunu kullanabileceğiniz Zoom hesabınızı başarıyla oluşturdunuz ve giriş yaptınız demektir.
Sayfanın sağ üst köşesindeki profil resminize tıkladığınızda açılacak kutucuktaki SIGN OUT yazısına tıklayarak zoom hesabınızdan güvenli çıkış yapabilirsiniz.
ADIM ADIM ZOOM PROGRAMI KURMA
Şimdi; bilgisayarımıza, tabletimize ya da cep telefonumuza Zoom programını kurmamız gerekiyor. Tablet ya da cep telefonuna kuracağınız Zoom uygulamasını cihazınızın markasına göre Google playstore ya da App store’dan indirip yükleyebilirsiniz. Bilgisayarınıza Zoom programının kurulumunu ise; aşağıda anlatacağım adımları sırasıyla ve dikkatli bir şekilde uygulayarak gerçekleştirebilirsiniz.
Tavsiye: Eğer imkanınız varsa zoom programını bilgisayarınıza kurup, canlı derslerinizi bilgisayar üzerinden işlemenizi öneririm. Program bilgisayarda daha fazla imkan ve özellik sunuyor. Bu da mobil cihazlara kıyasla daha efektif ders işlemenizi sağlıyor.
1- Bilgisayarınızın internet tarayıcısından https://zoom.us/ adresine gidin.
2- Açılan sayfada sağ üst köşedeki menüden RESOURCES yazan seçeneğin yanında bulunan küçük oka tıklayın. Açılan pencereden Download Zoom Cilent seçeneğine tıklayın.
3- Karşınıza gelecek sayfadan aşağıdaki görselde kırmızı renkle işaretlediğim Zoom Client for Meetings başlığı altında yer alan Download düğmesine tıklayın.
4- Açılan Farklı Kaydet penceresinde, uygulamayı indireceğiniz yer olarak masaüstünü seçin ve Kaydet butonuna basarak programı bilgisayarınızın masaüstüne indirin.
5- İndirme tamamlanınca internet tarayıcınızın sol alt köşesinde ZoomInstaller.exe dosyasının indirildiğini farkedeceksiniz. Buna tıkladığınızda programın kurulumu başlayacak.
6- Kurulumun tamamlanmasını bekleyin.
7- Kurulum tamamlanınca programa giriş yapabileceğiniz pencere açılacak. Artık, Sign In düğmesine tıklayıp birinci aşamada oluşturduğunuz hesap bilgilerinizle (e-mail adresiniz ve şifreniz) Zoom programına giriş yaparak, canlı derslerinizi oluşturmaya başlayabilirsiniz.
Tebrikler! Bilgisayarınıza programı indirip kurarak ikinci aşamayı da başarıyla tamamladınız.
Artık son aşamaya ulaştık. Yani canlı derslerimizi oluşturacağız. Üçüncü başlığımızın altında canlı ders oluşturma adımlarını bulacaksınız.
NOT
Canlı derslerimizi iki farklı yoldan oluşturabiliriz. Birincisi; bilgisayarımıza indirip kurduğumuz Zoom programı üzerinden, ikincisi; https://zoom.us/ internet sitesi üzerinden.
Ben ikinci seçeneği tercih ediyorum. Bu nedenle size de bu yöntemle canlı ders oluşturmayı anlatacağım. Bu yöntemi seçmemin sebebi Zoom’un Türkçe dil desteğinin olmaması. Chrome tarayıcısını kullanarak İnternet sitesi üzerinden işlemlerimi yaparken Google’un sunduğu çeviri özelliğini kullanarak siteyi Türkçe görüntüleyebiliyorum.
ZOOM ile NASIL
CANLI DERS
OLUŞTURURUM?
1- Bilgisayarınızın Google Chrome internet tarayıcısından https://zoom.us/ adresine gidin.
2- Sayfanın sağ üst köşesinde yer alan SIGN IN menüsüne tıklayın.
3- Karşınıza aşağıdaki sayfa gelecek. Daha önce oluşturduğunuz Zoom hesabınızın giriş bilgilerini (e-mail ve parola) ve sayfada verilen doğrulama kodunu ilgili kutucuklara yazdıktan sonra Sign In düğmesine tıklayın.
4- Böylece Zoom hesabınıza giriş yapmış oldunuz. Şimdi, sayfanızın sağ üst bölümünde yer alan SCHEDULE A MEETING menüsüne tıklayın.
5- Karşınıza aşağıdaki planlama sayfası gelecek. Bu görselde ilgili yerlerin açıklamasını kırmızı renkle yazdım. Bu sayfada artık canlı ders oturumlarınızı oluşturacaksınız.
Yukarıdaki görsel için bazı açıklamalara ihtiyaç duyduğunu tahmin ediyorum. Bu sayfa için şu açıklamaları göz önünde bulundurun:
- Topic kutusuna, toplantınız için tanımlayıcı bir başlık yazın. (Örnek: Havva KIR- 11-A Felsefe)
- Description kutusuna, zorunlu olmasa da bir açıklama yazmanızı tavsiye ederim. (Örneğin: “BTY Dersi 6B 3. Ders” şeklinde bir açıklama ile oluşturduğunuz bu canlı ders oturumunun, okulunuzun oluşturduğu haftalık ders programındaki hangi gün ve saatteki dersinizin karşılığı olduğunu belirtebilirsiniz.)
- When kısmında canlı dersinizi yapacağınız tarih ve saati seçin. (Okulunuz tarafından oluşturulmuş haftalık ders çizelgenizi dikkate alarak)
- Duration ders süresini belirleyin. (45 dakikayı seçmelisiniz)
- Time Zone kısmında (GMT+3:00) Istanbul seçili olmalı.
- Recurring meeting yazısının önündeki kutucuğu eğer her hafta aynı gün ve saate canlı dersiniz tekrar olacaksa işaretleyin. (Bu kutucuğu işaretlediğimizde oluşturduğumuz bir canlı dersin, tekrar oluşturmamıza gerek kalmadan haftalık olarak aynı gün ve saatte yinelenmesini sağlayabileceğiz)
- Recurrence kısmında weekly seçili olmalı.
- Repeat every kısmında 1 seçili olmalı.
- Occurs on kısmında tekrarlamasını istediğiniz günü işaretleyin. (Örneğin her hafta pazartesi günü tekrarlanmasını istiyorsanız pazartesi gününün başındaki kutucuğu işaretleyin)
- End date kısmında By seçeneğinin başındaki kutucuğu işaretleyin ve yanındaki takvim alanından tekrarlamanın bitmesini istediğiniz tarihi belirleyin. (Birinci dönem sonu 22 Ocak 2021 olduğu için isterseniz o tarihi, bitiş olarak seçebilirsiniz. Böylece canlı dersini oluşturduğunuz ders saati için bir dönemlik planlamanızı bir defada yapmış olacaksınız)
- Security kısmında Passcode kutucuğunda Zoom’un otomatik olarak oluşturduğu bir şifre göreceksiniz. İsterseniz bu şifreyi olduğu gibi bırakabilir ya da yerine kendi belirlediğiniz bir şifreyi yazabilirsiniz. Bu bölümdeki Waiting Room kısmının başındaki tik işaretini kaldırırsanız öğrenciler bekleme odasında beklemeden derse katılabilirler.
- Video kısmında Host (yani toplantı sahibi olan sizin) ve Participant (yani katılımcıların) kameralarının, toplantı başlarken açık mı kapalı mı olacağını on ya da off seçeneğini işaretleyerek belirliyorsunuz.
- Meeting Options kısmında Mute participants upon entry (Girişte katılımcıların sesi kapalı olsun) ve Automatically record meeting on the local computer (Toplantıyı bilgisayara otomatik olarak kaydet) seçenekleri işaretli olsun.
6- Her bir alana gerekli bilgileri girdikten ve ayarlamaları yaptıktan sonra, kırmızı çerçeveyle işaretlediğim Save düğmesine basarak canlı dersinizi kaydedin.
7- Bu adımda karşınıza aşağıdaki sayfa gelecek. Bu sayfadaki Copy Invitation (Davetiyeyi Kopyala) yazısına tıklayın.
8- Şimdi karşınıza, oluşturduğunuz canlı dersin takvimi, davet linki, Meeting ID’si ve Parola bilgilerinin yer aldığı küçük bir pencere açılacak. Bu pencerede yer alan; canlı dersinizin tarih ve saat bilgileri ile, pencerenin en altına indiğinizde göreceğiniz Meeting ID ve Passcode bilgilerini, ilgili sınıfın Whatsapp grubu üzerinden öğrencilerinizle paylaşarak Zoom programı üzerinden canlı derslerinizi işlemeye başlayabilirsiniz.
Önemli Hatırlatma!
Öğrencilerle sadece dersin tarih ve saat bilgisi ile Meeting ID numarasını ve Passcode bilgisini paylaşınız. Canlı ders davet linkini öğrencilerle kesinlikle paylaşmayınız. Link paylaşmanız durumunda dışarıdan öğrenci olmayan kişilerinde dersinize giriş yapabilmesine neden olacak bir güvenlik açığı oluşturacağınızı unutmayın.