5. Sınıf

5. Sınıf Dijital Vatandaşlık

5. sınıf 1. dönem konusu olan Dijital Vatandaşlık ile ilgili hazırladığım çalışma kağıtları, konu testi ve videoları paylaşıyorum.

Dijital Vatandaşlık konusu, 2. ÜNİTE ETİK VE GÜVENLİK içinde yer alır. Bu konuda “Dijital Yurttaşlık” kavramı “Dijital Yurttaşlık Kuralları” işlenir. E-devlet, e-okul gibi uygulamalar incelenir. Çevrimiçi ortamlarda dürüst olma ve sahte kimlikler oluşturmama üzerinde durulur.

Dijital vatandaşlık, teknolojinin gelişmesi ile resmi işlemler, sosyal iletişim, eğitim, üretim gibi alanlarda bilgi teknolojilerini uygun ve doğru kullanma becerisine sahip kişiler bütününü ifade etmektedir. Buna göre dijital vatandaş;

  • Dijital iletişim kurabilen ,
  • E-devlet uygulamalarını kullanabilen,
  • Dijital alışveriş yapabilen,
  • Dijital ortamda üretim yapabilen,
  • Dijital ortamdan eğitim alabilen ve bu davranışları yaparken etik kurallarına uyan hak ve sorumluluklarının bilincinde olan kişidir.

Şimdi konu kazanımlarına bakalım.

KAZANIMLAR

  • BT.5.2.2.1. Dijital vatandaşlık uygulamalarının kullanım amaçlarını ve önemini kavrar.
  • BT.5.2.2.2. Dijital kimliklerin gerçeği yansıtmayabileceğini fark eder.
  • BT.5.2.2.3. Dijital paylaşımların kalıcı olduğunu ve kendisinden geride izler bıraktığını fark eder.
BT kazanımların yapısı

Kazanımların Yapısı

Kazanımların yapısı yanda şematik olarak gösterilmiştir.

Kazanımlar; sınıf düzeyi, ünite numarası, konu numarası ve kazanım numarası esas alınarak numaralandırılmıştır.

DİJİTAL VATANDAŞLIK

Dijital Vatandaşlık Sunumu, Dijital Vatandaşlık Kuralları Videosu, E-Devlet Sunumu gibi 5. sınıf materyallerine göz atmak için buraya tıklayınız.

Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi sunularına göz atmak için buraya tıklayınız.

Ne Kadar Dijital Vatandaşım Çalışma Kağıdı

Bu çalışma kağıdını “BT.5.2.2.1. Dijital vatandaşlık uygulamalarının kullanım amaçlarını ve önemini kavrar.” kazanımı için hazırladım. 5.1.5.B1 – “İyi Bir Dijital Yurttaşsam” (Afiş Çalışması) adlı materyallerden yararlandım.

Bu çalışma kağıdı, öğrencilere dijital yurttaşlığın 9 boyutunu hatırlatmanın harika bir yoludur. Bu etkinlikle, öğrencilere her bir dijital yurttaşlığın hangi durumlar için kullanıldığını hatırlatmaya yardımcı olacaktır. Öğrenci, her durumun ne anlama geldiğini keşfedebilir ve ardından ilgili boyut hakkında daha fazla örnek verebilir.

Çalışma kağıdı, bir eşleştirme etkinliğidir. Dijital vatandaşlığın 9 boyutu ve bunlarla ilgili farklı durumların eşleştirilmesi istenmektedir. BT sınıfı olmayan okullarda, etik değerler ile ilgili bu etkinlik yapılabilir. Çalışma yaprağını indirip yazıcıdan çıktısını alabilirsiniz.

VİDEO: Dijital Yurttaşlık Nedir?

Videoyu izleyerek öğrendiklerimizi hatırlayalım.

VİDEO: Dijital Vatandaşlık

5. Sınıflar Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi yeni öğretim programına göre hazırladığım animasyon video. Haydi izleyelim.

VİDEO: Siber Zorbalık Nedir?

Bu videoda siber zorbalığın ne olduğu ile ilgili önemli bilgiler veriliyor.

VİDEO: Siber Zorbalığı Önlemek için Neler Yapabiliriz?

Siber zorbalığı engellemek için gelin beraber 3 arkadaşımızın başından geçen olayları inceleyelim.

VİDEO: Siber Zorbalıkla ilgili Neler Yapmalıyız, Neler Yapmamalıyız?

Bir siber zorbalık olayıyla karşılaştığımızda neler yapmalıyız, neler yapmamalıyız gelin hep beraber inceleyelim.

Dijital Yurttaşlık Etkileşimli Etkinlik

KONU TESTİ

Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 5. Sınıf öğrencileri için konu testi olarak hazırladım. Test, 10 sorudan oluşuyor. Buna bağlı olarak bu testi çözerek Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi yazılı sınavına hazırlanabilirsiniz.

Konu testi, MEB Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 5. Sınıf müfredatına ve kazanımlarına uygundur.

“Sıfır Atık” kapsamında kağıt kullanımını azaltmak için testleri çevrim içi çözebiliriz.

YAPRAK TEST

Kağıt üzerinde test çözmek isteyenleri unutmadım. Görüldüğü üzere dileyen aşağıda paylaştığım 15 sorudan oluşan yaprak testi, bilgisayarınıza indirip çıktı alabilir ve çözebilirsiniz.

Faydalı olması dileğiyle. Değerli yorumlarınızı bekliyorum. Bu aynı zamanda motivasyonumu da arttırmaktadır.

NOT: Bu çalışma kağıtları, MEB Temel Eğitim Genel Müdürlüğü’nün https://tegm.meb.gov.tr/www/bilisim-teknolojileri-ve-yazilim-dersi-icin-hazirlanan-materyaller-ogretmen-ile-ogrencilerimiz-kullanimina-sunulmustur/icerik/476 sayfasındaki Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Öğretim Programı’na uygun olarak hazırlanan materyaller ile uyumludur.

MEB tarafından yayımlanan diğer tüm Bilişim Teknolojileri ve Yazılım materyallerinin bulunduğu ilgili sayfaya yukarıdaki bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM Kitabı

Emrah

1981 Samsun doğumlu ve Gazi Üniversitesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi mezunu. Bilişim Teknolojileri Öğretmeni, Yazar, WebMaster, Blogger, SEO eğitmeni. Araştırmacı, sinema sever, fitness yapar, farklı doğal güzellikleri keşfetmeye bayılır.

Yorum Yap

BULANCA sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et