Direnç Değeri Nasıl Hesaplanır?
Bir direncin renklerine bakılarak nasıl değerinin okunduğunu anlatmaya çalışacağım. Dirençlerin üzerinde gördüğünüz gibi siyah, kahverengi, kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, mor, gri ve beyaz olmak üzere 10 tane renk kodu bulunmaktadır. Altın, gümüş ve renksiz olmak üzere 3 tane de tolerans renk kodu bulunmaktadır.
Bir direncin renklerine bakılarak değerini nasıl anlayacağız?
Elimizde bir direnç olsun. Genelde 4 renkli dirençler kullanılmaktadır. Bunların 5 veya 6 renkli olanları da vardır. İlk rengimiz bir sayıyı, sonraki rengimiz ikinci sayıyı, bir sonraki çarpanı ve son rengimiz ise toleransı ifade etmektedir.
Şimdi bir dirence bakarak onun değerini anlamaya çalışalım:
İlk rengimiz turuncu. Turuncunun sayısal karşılığı 3.
Sonraki rengimiz de turuncu arkadaşlar. O da 3.
Bir sonraki rengimiz kahverengi. Kahverengi de 1.
En son rengimiz altın. Altın da %5 toleransı bize ifade etmektedir.
İlk rengimizi olduğu gibi yazıyoruz. İkinci rengimizi de olduğu gibi yazıyoruz. Bir sonraki rengimiz çarpanı da 10 üzeri şeklini yazıyoruz. Yani burada 10 üzeri 1 şeklinde yazdık. Bu direncin değeri 33 x 10 üzeri 1. Yani bu da nedir 330ohm’dur ve artı eksi %5 tolerans var. Yani bu direncin değeri yaklaşık 325 ile 335 ohm arasında değişebilir.
Sonraki rengimiz de turuncu arkadaşlar. O da 3. Bir sonraki rengimiz kahverengi. Kahverengi de bir de en son rengimizi S6 altında %5 toleransı bize ifade etmekte idi ilk renginize olduğu gibi yazıyoruz arkadaşlar 2. rengimiz de olduğu gibi yazıyoruz bir sonraki renginiz çarpanı da 10 üzeri şeklini yazıyoruz yani burada bir 10 üzeri 1 şeklinde yazdık bu direncin değeri 33 çarpı 10 üzeri 11 Yani bu da nedir 330 10’dur ve artı eksi %5 tolerans var Yani bu direncin değeri yaklaşık 325 ile 335 arasında değişebilir.