Flash

Flash ile Nasıl Oyunlar Yapılabilir?

\"web\"Öncelikle Flash ile yapılabileceklerin sadece hayal gücü ile sınırlı olduğunu bilmenizi isterim. Bu nedenle bir kalıp ile kendimizi sınırlamalıyız.

Flash ile yapacağınız oyunlar ilk etapta tek oyunculu olacaktır. Tek oyunculu oyunlar ilke, oyuncunun Klavye ve Mouse ile oyuna çeşitli girdiler gönderip oyun yapay zekâsı ile etkileşime ve bunun grafik ve ses olarak yansımasından ibarettir. Bu teknik kavramı biraz açarsak, Flash ile yapılan oyunlarda başlangıç seviyesi olarak tek kişilik oynanan oyunları hedef almalısınız. Daha sonra oyuna yapay zekâlar katarak oyuncunun kontrol ettiği karaktere yardımcı karakterler oluşturabilirsiniz ki bu karakterler de bilgisayar tarafından kontrol yönetilmelidir. Buna 1 Player to PC diyoruz.

Bir sonraki seviyede ise aynı kullanıcı aygıtları ile iki kişilik oyunlar olmalıdır. Örneğin A,S,D, W tuşları ile 1. oyuncu oyun oynarken ok tuşları ile ikinci oyuncu aynı flash oyun üzerinde 2 farklı karakteri yönetebilir. Buna da 2 player to PC diyoruz.

Flash programını sadece ActionScript 3.0 ile kullanırsanız karşı tek ve iki kullanılıcı oyunlar yapabilirsiniz. Fakat ActionScript 3.0 ile birlikte Socket yazılımları kullanırsanız web üzerinden çoklu oyunculu oyunlar hazırlayabilirsiniz. Bu sistemle genellikle kumar oyunları ve sohbet içerikli oyunlar hazırlanabilmektedir. Bu tür oyunlara da  multiplayer oyunlar diyoruz.

Çoklu oyuncu sistemi ile eğer web üzerinde istemiyor local sistemde çalışan oyunlar oluşturmak istiyorsanız Flash ile birlikte MDM Zinc kullanmanız gerekmektedir. MDM Zinc ile TCP/IP üzerinden farklı IP’lere veriler gönderebilir ve diğer IP’lerden veriler alabilirsiniz. Bu da Player to  Player veya Players to PC  sistemi ile çoklu oyunculu destekli oyunlar oluşturabilmenize olanak sağlar.

Flash ve MDM Zinc kullanarak yapabileceğiniz en güzel şey belki de bilgisayara takılan Joystick’leri Game Pad’ leri ve TouchScreen ‘leri kullanabilmek olacaktır. mdmScript 3.5 ile klavye ve mouse dışındaki diğer kullanıcı aygıtlarını da kontrol edebilmeniz size oyun programcılığında harika kapılar açacaktır.

Özet olarak görmüş olduğunuz gibi Flash ile dilediğimiz her türlü oyunu oluşturabiliyoruz. Bizlere tek gerekli olan biraz hayal gücüdür.

Kaynak: 10 Adımda Flash Oyun Programlama (Uğur Gelişken)

Emrah

1981 Samsun doğumlu ve Gazi Üniversitesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi mezunu. Bilişim Teknolojileri Öğretmeni, Yazar, WebMaster, Blogger, SEO eğitmeni. Araştırmacı, sinema sever, fitness yapar, farklı doğal güzellikleri keşfetmeye bayılır.

Yorum Yap

BULANCA sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et