Okulların Açılmasına

-
GÜN
-
SAAT
-
DAKİKA
-
SECONDS

Kaldı

İnsansız Hava Araçlarının Tarihçesi

Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz insansız hava aracı (İHA); içinde pilotu ve yolcusu olmayan, kullanım amacına uygun yüklerle donatılabilen, sahip olduğu otomasyon ve haberleşme sistemleriyle uzaktan kumandalı ve/veya otonom olarak uçuş yapabilen bir çeşit hava aracıdır. İHA’lar günümüzde fotoğrafçılık, güvenlik, tarım, kargo gibi bir çok alanda kullanılmaktadır.

venedik bombalanması

1849

İlk insansız hava aracı olarak kabul edilen insansız balonların, 1849 yılında Avusturyalılar tarafından Venedik şehrinin bombalanmasında kullanıldığı bilinmektedir. Bu insansız balonların başarısı tamamıyla rüzgara bağlı olduğundan, kullanımları zor olmakta, hatta kendi askerlerinin ölümüne yol açtığı durumlarla bile karşı karşıya kalınabilmekteydi.

20. yüzyılın başlarında ise mucit Charles Perley, bu sistemden yola çıkarak zaman ayarlı bir bomba taşıyan ve bu bombayı düşman birliklerini üzerine bırakan bir sıcak hava balonu tasarımı ile bugün mühimmatlı drone olarak adlandırdığımız sistemin fikir babası olmuştur. Artık rüzgarın yönü ve şiddetine göre zamanlayıcı ayarlanabiliyor, patlayıcılar balondan bırakıldığında ateşleme mekanizması kurulabiliyordu. Bu kulağa başarılı bir sistem gibi gelse de değişen rüzgar gibi herhangi bir aksi durumda sistem yine dost unsurları da bombalayabiliyordu.

Benzer tarihlerde, William Abner Eddy ise bir uçurtmaya monte edilmiş fotoğraf makinesi ile fotoğrafik ve meteorolojik deneyler gerçekleştirdi. Bu yenilikçi sistem ABD ordusunun dikkatini çekti ve Amerikan-İspanyol savaşı sırasında havadan çekilen yüzlerce fotoğrafla istihbarat ihtiyacını sağladı. Bu sayede, havadan keşif/gözetleme anlamında bir anlayışın doğması da insanlığa teknoloji anlamında çok şey kazandırdı.

Kettering-Bug

1917

1917 tarihine baktığımızda ise Peter Cooper ve Elmer Sperry tarafından, Hewitt-Sperry adı verilen cayroskop kontrollü uçan sistem meydana getirmiştir. Bunun üzerineGeneral Motors mühendisi Charles Kettering, “Kettering Bug” adıyla belirlenmiş bir rotada uçmak üzere ayarlanabilen ve önceden ayarlanmışbir cayroskop ve barometre ile donatılan uçan torpido modelini geliştirmiştir.

1930’lu yıllarda, Alman bilim insanı Fritz Gosslau tarafından pilotlu uçak ile kontrol edilen pilotuz radyo kontrollü bir hava aracı sistemi tasarlandı. Fernfeuer adı verilen bu sistem, taşıdığı cephaneyi bıraktıktan sonra tekrar kullanılmak üzere geri dönebiliyordu. Dr. Gosslau’nun projesinin üzerine çok düşülmemesine karşın bu projede yapılan çalışmalar ile V-1 füzelerinin temelleri atılmış oldu.

İnsansız Hava Araçları ile ilgili çalışmalar, İkinci Dünya Savaşı ve Soğuk Savaş dönemlerinde özellikle güdümlü füze geliştirilmesi şeklinde devam etmiş ancak 1950’li yıllar ve sonrasında, günümüzde de en yaygın kullanım olan İHA’ların kameralarla donatılarak muharebe alanının keşfi için kullanılması ile ilgili büyük adınmlar atılmıştır.

firebee XQ-2

1955

1955 yılında jet motora sahip ilk İnsansız Hava Aracı olan Firebee XQ-2 İHA’nın uçuşu gerçekleşti. Firebee, ABD Hava Kuvvetleri tarafından keşif/gözetleme ve elektronik istihbarat için yıllarca kullanıldı. Hatta bazı füzelerin güdüm sisteminin anlaşılması açısından pek çok fayda sağlandığı söylenmektedir.

1978 yılında Israel Aircraft Industries tarafından geliştirilen küçük İnsansız Hava Aracı Scout, 360 derece dönebilen kameradan alınan görüntüleri canlı iletebiliyordu.

Predator MQ

1994

General Atomix 1994 yılında Predator MQ‘yu geliştirdi. Başta sadece keşif/gözlem için kullanılması planlanmasına karşın, Predator MQ daha sonra çeşitli kameralar ve füzeler ile modifiye edildi.

2000’li yılların başından günümüze kadar olan süreçte ise askeri İHA pazarı hızla büyümüş olup sivil alanda da İHA’ların kullanımı fotoğrafçılık, haritacılık, güvenlik, tarım uygulamaları, arkeoloji, trafik, kargo gibi birçok alanda günlük hayatımıza girmiştir.

Tabii burada gururla yerli ve milli İHA’larımızdan biri olan Bayraktar TB2‘yi anmadan geçmek olmazdı. Baykar tarafından geliştirilerek kullanıma sunulmuştur.

Emrah

1981 Samsun doğumlu ve Gazi Üniversitesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi mezunu. Bilişim Teknolojileri Öğretmeni, Yazar, WebMaster, Blogger, SEO eğitmeni. Araştırmacı, sinema sever, fitness yapar, farklı doğal güzellikleri keşfetmeye bayılır.

Yorum Yap