21 Yıl Sonra Skype Kapanıyor
Microsoft, 21 Yıl Sonra Skype’ı Kapatıyor. Bir dönemin daha sonu geliyor. Microsoft’un herkesin Teams kullanmasını istediği bir dünyada Skype zaten pabucu dama atılmış bir uygulama olmuştu.

Microsoft CEO’su Steve Ballmer, 10 Mayıs 2011 tarihinde San Francisco, California’da düzenlenen bir basın toplantısında Skype CEO’su Tony Bates ile el sıkışıyor. Microsoft, Skype’ı 8,5 milyar dolara satın almayı kabul etmişti.
O zamanlar, Microsoft’un şimdiye kadarki en büyük satın alımıydı. 6 yıl önce, eBay şirketi 2,5 milyar dolara satın almıştı, ancak o anlaşma o zamanlar mantıklı değildi ve eBay bunu hiçbir zaman gerçekten anlamlı bir işe dönüştüremedi. Sonunda 1,4 milyar dolarlık bir değer düşüklüğü yaşadı ve şirketin çoğunluğunu dış yatırımcılara sattı. Sonunda, Microsoft geldi ve bir toplantı yapıldı ve şirket, hiç kimsenin nasıl çalıştırılacağını çözemediği bir işe çok para harcadı.
Microsoft’un 2011’de Skype’ı satın aldığında yüz milyondan fazla kullanıcısı vardı. Geriye dönüp baktığımda, tartışmasız orijinal ana akım ses ve video çevrimiçi iletişim platformu için bunun zirve noktası olduğunu söylemek gerek. Skype yaklaşık 14 yıl varlığını sürdürdü ama bugün Microsoft onu tamamen kapatacağını söylüyor.
Yaklaşık 5 yıl önce, Skype’ın yakalayacağı harika bir zaman vardı. Pandemi başladığında ve herkes aniden uzaktan çalışmanın yolunu bulmak zorunda kaldığında, video toplantıları ekiplerin bir araya gelmesinin birincil yolu haline gelmişti. Dünyanın en büyük yazılım şirketine ait olan Skype, insanların iletişim kurmasının fiili yolu olmalıydı. Bunun yerine, insanların okuldan işe, doğum günlerinden spor derslerine kadar her şeyi yaptığı uygulama tercihi, Zoom oldu.
Microsoft bile Skype’a bir rakip çıkardı. Aslında Teams’i piyasaya sürdüğünde Slack ile rekabet etmeye çalışıyordu, ancak Skype’ınız da varsa görüntülü görüşme özelliği olması garip görünüyordu. Tüm ekibiniz zaten işbirliği için Teams kullanıyorsa, artık Skype’a gerçekten ihtiyacınız yoktu.
Apple’ın efsanevi kurucusu Steve Jobs, biyografi yazarı Walter Isaacson’a “Kendinizi yemezseniz, başkası yer.” demişti. Bunun en çarpıcı örneklerinden biri, iPhone’un iPod’u tarihe gömmesiydi. Sonuçta, cebimizde taşıdığımız bir cihazın sadece müzik çalmakla yetinmeyeceği er ya da geç anlaşılacaktı. Ve Apple, bu dönüşümü başlatan şirket olmayı seçti.
Benzer bir durum Microsoft için de geçerli. Skype, yıllarca güçlü bir marka olarak hayatımızda kaldı. Pek çok şirket onu kendi ürünlerine entegre etmeye çalıştı ama gerçekten başarılı olan çıkmadı.
Skype bir iş modeli olarak ne kadar başarılıydı bilmiyorum, ama bir ürün fikri olarak kesinlikle harikaydı. Sayısız toplantıda veya arkadaş sohbetlerinde onu çokça kullandım. Hatta görüntülü görüşmelerin adeta bilim kurgu gibi göründüğü o günleri hatırlayacak kadar eskiyim :) Şimdi ise herkes kişisel görüşmeler için FaceTime, iş için de Zoom veya Teams kullanıyor.
Bu sabah Skype ile ilgili haberi okuduğumda, Microsoft’un onu kapatıp kapatmadığına mı daha çok şaşırmalıyım yoksa hala açık olduğuna mı, bilemedim. Ama her halükarda, bir devrin kapandığı kesin.