Okulların Açılmasına

-
GÜN
-
SAAT
-
DAKİKA
-
SECONDS

Kaldı

Grafik Dosya Formatları

dosyaDijital resim formatlarının farklı özellikleri vardır ve bu özellikler, formatın hangi alanda kullanılabileceğini anlamamızı sağlarlar. İnternette yayınlanacak bir resmin ve kağıt üzerine basılacak diğer bir resmin özellikleri asla aynı olamaz. Bu yüzden kullanılan dosya formatı da farklı olmalıdır.

En sık kullanılan resim formatları arasında; İnternet ortamı için JPG ve GIF, baskı ihtiyaçları içinse TIFF ve EPS sayılabilir. Bir grafiği bilgisayarda oluştururken, dosyanın hangi formatta kaydedileceğini de kendiniz seçebilirsiniz. Üstelik kullandığınız bu format, daha sonra problemsiz bir şekilde farklı bir formata dönüştürülebilir. Tek yapılması gereken, Adobe Photoshop, Windows Paint veya Paint Shop Pro gibi bir grafik programında resmi açmak ve \”Farklı Kaydet\” seçeneği ile dilediğiniz formatı seçmektir.

İşte grafikler ve resimler için en çok kullanılan dosya formatları ve kullanım alanları:

TIFF (Tagged Image File Format): \”Etiketli\” resim dosyaları formatı. En sık kullanılan formatlardan birisidir. Çok sayıda rengi destekler ve kalitesi mükemmeldir.

EPS (Encapsulated Postscript): Popüler grafik işleme programı PhotoShop\’un üreticisi olan Adobe tarafından geliştirilmiş bir formattır. Diğer formatlara göre en büyük farkı, postscript adı verilen farklı bir standardı kullanması ve bu sayede yüksek grafik kalitesini garanti etmesidir.

JPG veya JPEG (Joint Photografic Experts Group): Özellikle internet üzerinde yayınlanan resimler için kullanılan bu form at. kullanıcı tarafından belirlenen bir sıkıştırma oranına sahip olabilir. Eğer sıkıştırma oranı çok yüksek tutulursa, resmin sunduğu kalite de gözle görülür biçimde düşer.

BMP (Bitmap): Windows\’un standart resim formatıdır; fotoğraflar veya çizimler için rahatlıkla kullanılabilir.

GIF (Graphics Interchange Format): Compuserve grafik grubu tarafından geliştirilmiştir ve yine onların sayesinde dünya çapında yaygınlaşmıştır. Yüksek bir sıkıştırma seviyesini kullanan GIF formatı, böylece çok küçük dosya boyutlarına ulaşmayı da mümkün hale getirmiştir. Internet üzerinde gördüğünüz resimlerin büyük kısmında bu format tercih edilir.

Kaynak: Chip.com.tr

Emrah

1981 Samsun doğumlu ve Gazi Üniversitesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi mezunu. Bilişim Teknolojileri Öğretmeni, Yazar, WebMaster, Blogger, SEO eğitmeni. Araştırmacı, sinema sever, fitness yapar, farklı doğal güzellikleri keşfetmeye bayılır.

Yorum Yap