Eğitim

Açıköğretim Sınavsız İkinci Üniversite Okumak İsteyen?

Yıllar önce okuduğum üniversite ne verilen ne de alınan eğitim bakımından beni tatmin etmemişti. Hep bir daha okumanın yollarını arıyordum. Açıköğretim iyi bir seçenekti her zaman ama YGS sınavına kayıt ol, sınava gir falan diye zor geliyordu açıkcası. Ama okuma kararımda kesin gibiydi! Birgün Anadolu Üniversitesi’nin Açıköğretim sitesinde gezerken “sınavsız ikinci üniversite” yazısını okumam benim için iyi bir teşvik oldu. Yazıyı okuduktan sonra hemen kayıt olmaya karar verdim.

Nasıl?

1) Öncelikle sitedeki okuyabileceğim bölümleri tek tek inceledim. Sitede 2 ve 4 yıllık olmak üzere epey bir bölüm var. Ben daha önceden kafamda olan sosyoloji, felsefe ve tarih bölümlerinin derslerini kontrol ettikten sonra, bana en uygunu ve zaten bu üç bölümün -ve daha önce- okuduğum bölümün bir ortak kaynaşma noktası olarak gördüğüm sosyoloji bölümünü tercih ettim. Dersler sosyal ve siyasal bilimler için biçilmiş kaftandı.

2) Daha sonra bankaya gidip bir dönem için belirlenmiş olan 205 lira harcı yatırıp, sitede istenen birkaç evrakla beraber bana en yakın AÖF bürosuna gidip kayıt oldum. Burada biraz sıra oluşmuştu fakat erken davransaydım pek sıra olmazdı. Kayıtla beraber bir poşet içerisinde 7 tane kitap ve bir çıktı kağıttan internet şifresi verdiler. Burada araya gireyim; kayıt esnasında birçok yaşı ilerlemiş meslek erbabı insan da kayıt olmaya gelmişti. Bir kere daha anladım ki gerçekten “okumanın yaşı yokmuş!”

3) İnternete girip şahsıma özel sayfadan sorumlu olduğum dersleri ve sınav zamanı hangi okulda sınava gireceğimi öğrendim. Bu internet olayı çok güzel. AÖF bürosuna gitmeden bütün işlemler buradan haloluyor. İkinci dönemin kaydını bile harcını yatırarak yapabiliyorsunuz.

4) Sorumlu olduğum 7 dersin, hepsi de güncel bilgilerle donatılmış ve yeni baskı olan kitaplarını çalışmaya başladım. Konular can sıkıcı değiller. Kitaplar özetli ve örnek sorulu olarak hazırlanmış ve görsel olarak desteklenmiş. Alanında -Anadolu Üniversitesinin hocası olsun olmasın- uzman hocalara yazdırılmış. Piyasadaki birçok ders kitabından daha kaliteliler.

5) Sınavlar bir dönem içinde iki defa yapılıyor. Cumartesi ve pazar günleri sabah 09:30’da başlıyor. Nerede gireceğinizi internetten öğreniyorsunuz. Sınavlar, sürekli farklı okullarda tamamen objektif olarak yapılıyor. Yani ne iltimas var ne kayırma! Ne biliyorsan, o !!!

6) Sınavlar biri vize diğeri final olmak üzere iki tane. Bütünleme yok. Birinci sınav vizenin %30’u, ikinci sınav finalin ise %70’i alınarak ortalamanız ortaya çıkıyor. Sınav sonuçları ise basitçe “çan eğrisi” olarak bildiğimiz “sınava katılan tüm öğrencilerin notlarının ortalamaları alınarak” hesaplanıyor. Yani sadece sizin aldığınız not kriter alınmıyor. O derse giren tüm Türkiyenin ortalaması esas alınıyor.

7) Çan eğrisine göre bazen ortalam 30 puanla bile o dersi geçebiliyorsunuz. Ancak bunun için tüm derslerinizin ortalamasının en az 2,00 olması gerekiyor. Eğer ortalamayı 2,00 tutturamazsanız CC notunun altındaki derslerden kesinlikle kalıyorsunuz. Aynı şekilde mesela Türkiye ders ortalaması çok kötü olan bir dersten 65 ortalama alarak en yüksek not olan AA’yı bile tutturabiiyorsunuz.

8) Dönem ortalamanız 3,00 üzerinde ise evinize “onur belgesi”, 3,50 nin üzerinde ise “yüksek onur belgesi” yollanıyor. Yani sizi seviyorlar açıkcası:)

9) Eğer çalışkan ve başarılı olursanız, üst sınıflardan da ders alıp toplam kredinizi tamamlayıp 3 yılda mezun olabiliyorsunuz.

10) Mezun olduktan sonra normal bir örgün üniversitede okumuş gibi kabul ediliyorsunuz ve memurluk, öğretmenlik, polislik, askerlik gibi sınavlarda eşit sayılıyorsunuz. Diplomanız Türkiye’nin her yerinde geçerli vesika kabul ediliyor.

Buradan, tekrar üniversite okumak isteyen blogculara -tabi blogçu olmayanlara da- tavsiye ederim. Hobi olarak bile yapılabilir bu. Belirtmekte fayda var açıköğretim sadece Anadolu Üniversitesinde değil İstanbul Üniversitesi ve Erzurum Atatürk Üniversitelerinde de mevcut.

Yazan: Rıfat SOYDAN

Kaynak

Emrah

1981 Samsun doğumlu ve Gazi Üniversitesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi mezunu. Bilişim Teknolojileri Öğretmeni, Yazar, WebMaster, Blogger, SEO eğitmeni. Araştırmacı, sinema sever, fitness yapar, farklı doğal güzellikleri keşfetmeye bayılır.

3 thoughts on “Açıköğretim Sınavsız İkinci Üniversite Okumak İsteyen?

  • plastik komidin

    Çok güzel anlatmışsınız bende 2.üniversiteyi düşünmekteydim kafamdaki sorulara cevap verdiniz çok sağolun

  • Gülistan

    Yüreğinize sağlık güzel yazmışsıız teşekkür ederim.

  • Çok güzel bir yazı olmuş emeğinize sağlık.

Yorum Yap

BULANCA sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et