5. Sınıf

5. Sınıf Görsel İşleme Programları

5. sınıf 1. dönem konusu olan İletişim Teknolojileri ve İşbirliği ile ilgili hazırladığım çalışma kağıtları, konu testi ve videoları paylaşıyorum.

Önceki hafta İletişim Teknolojileri ve İşbirliği konusunu işlemiştik. Bu hafta Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi’nde Görsel İşleme Programları konusunu ele alacağız. Teorik konularımızı noktaladık. Artık uygulamaya dönük konularla dersimize devam edeceğiz.

Eğer önceki haftalarda yetiştiremediğiniz materyaller varsa, bu konuları tamamlamak için ilgili haftalara geri dönerek eksiklerinizi gidermenizi öneririm. Etkinlikleri tamamladıysanız, 5. Sınıf – Görsel İşleme Programları içeriğine geçebiliriz.

Ders akışımı sizinle paylaşırken, kılavuz kitaba uyumlu bir sıralama izliyorum. Aynı zamanda yazarları arasında olduğum Sıfırbir Yayınevi tarafından yayımlanan 5. Sınıf Bilişim Teknolojileri ve Yazılım kitabından da yararlanıyorum. Önemli gördüğüm etkinlikleri de ekliyorum.

Sağlıklı bir öğrenme süreci geçirmeniz dileğiyle!

KAZANIMLAR

  • BT.5.4.1.1. Görüntü dosyası biçimlerini açıklar.
  • BT.5.4.1.2. Görsellerle ilgili düzenleme işlemlerini yürütür.
BT kazanımların yapısı

Kazanımların Yapısı

Kazanımların yapısı yanda şematik olarak gösterilmiştir.

Kazanımlar; sınıf düzeyi, ünite numarası, konu numarası ve kazanım numarası esas alınarak numaralandırılmıştır.

Şimdi kullanacağımız içerikleri vererek ders akışına başlayalım.

Bu konuda dosya biçimlerinin yanı sıra vektörel ve bitmap gibi dosya türleri üzerinde duracağız. Açık kaynak kodlu veya ücretsiz erişilebilen görsel işleme programları kullanılarak görseller üzerinde kesme, rengini değiştirme, yeni bir görsel çizme gibi etkinlikler yapacağız.

Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi sunularına göz atmak için buraya tıklayınız.

5.1.12.B1 – “Çizim mi yoksa Fotoğraf mı?” Sunusu

5.1.12.B1 – “Çizim mi Yoksa Fotoğraf mı?” sunum dosyasını indirip gözden geçirelim. Akıllı tahta aracılığı ile ekrana yansıtalım. Sonra aşağıdaki açıklamaları yapalım:

İkinci slaytı öğrencilere gösterdikten sonra “Günlük hayatta bazen fotoğraf bazen de resim kelimesini duyuyorsunuz. Ekrandaki görüntülerden ne anlıyorsunuz?, Sizce aralarındaki fark nedir?” şeklinde sorular yöneltin.

Üçüncü slaytta tanımlara geçin.

Fotoğraf: Dijital olan veya dijital olmayan makinelerle çektiğimiz görüntülere fotoğraf denir.

Dördüncü slayta geçerek çizimin tanımını yapın.

Çizim: Fırça, kalem, boya veya bilgisayar ile yapılan çizimlere resim yada çizim denir.

Beşinci slaytta görselin tanımı yapın.

Görsel: Fotoğraf, resim ve çizimlere ise genel olarak görsel denir.

“Kağıda bir kalp çizersek bu resim olur, bunu cep telefonumuzla çekersek bu da fotoğraf olur ya da tam tersi. Cep telefonumuzla bir manzarayı çekersek bu bir fotoğraf olur, bu fotoğrafa bakarak bunu kağıt üzerinde çizersek bu da resim olur” şeklinde örnekler verelim.

Altıncı slayta geçtiğinizde öğrencilere, “Bu resimden ne anlıyorsunuz? Peki bitmap ya da vektör kavramlarını hiç duydunuz mu?” sorularını yöneltin.

Yedinci slaytta bitmap tanımını yapın.

Bitmap: Bitmap resimler piksel adı verilen noktalardan oluşmaktadır. Bu nedenden dolayı bitmap resimler büyütüldüklerinde bozulma yaşanır.

Sekizinci slaytta vektör tanımını yapın.

Vektör: Kare, üçgen, dikdörtgen gibi eğri ve çizgileri kullanarak ortaya çıkarılan resimlerdir. Bu tür çizimler, resim büyütüldüğünde herhangi bir bozulmaya uğramazlar.

Son slayta geldiğinizde dijital resim formatları ile ilgili bilgi verip etkinliği bitirin.

Günümüzde teknoloji ilerledikçe; görselin kalitesi, boyutu gibi etkenlere bağlı olarak çeşitli dijital resim formatları oluşmuştur.

DENİZDE NE VAR? Etkinliği

Bu etkinlik, Paint üzerinde bir uygulama etkinliği olacak. Yönergeleri vermeden önce öğrencilerin Paint programını açmalarını isteyin.

Paint programını başlatmak için Başlat menüsünde arama kısmına Paint yazılır.

denizde ne var

Yönerge:

  1. Öncelikle çalışma alanında sağ tıklanarak arka plan seçeneğini seçin ve mavi tonlarında bir renk belirleyin.
  2. Sayfanın altına deniz ile deniz tabanını ayırmak için Şekiller > Dikdörtgen seçeneğini seçerek çalışma alanının genişliğinde bir dikdörtgen çizin.
  3. Sayfanın altındaki deniz tabanının üzerine kum şekli vermek için Çizgi seçeneğini seçerek küçük küçük çizgiler çizin.
  4. Denizin içerisine Şekiller > Kıvrım düğmesi ile 1 adet balık çizin. Balığın detayları için Çizgi, Üçgen ve Oval gibi araçları kullanabilirsiniz. Çizilen balığı Renkle doldur düğmesi ile istediğiniz renge boyayın. Dilerseniz çalışma alanına farklı büyüklük ve renklerde yeni balıklar çizebilirsiniz.
  5. Sayfanın en altından yukarı doğru Şekiller > Kıvrım düğmesi ile bir bitki çizin. Çizilen bitkiyi Renkle doldur düğmesi ile yeşil renge boyayın.
  6. Denizin içine Şekiller > Oval komutu ile hava kabarcıkları ekleyin.
  7. Son olarak Dosya menüsünden Kaydet seçeneğine tıklayın. Dosya adı kısmına okul numaranızı yazın ve dosyayı masaüstüne kaydedin.

    Tebrikler, uygulamayı başarıyla bitirdiniz. Şimdi isterseniz çiziminize bitki, balık, yengeç gibi farklı eklemeler yapabilirsiniz.

    KONU TESTİ

    Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 5. Sınıf öğrencileri için konu testi olarak hazırladım. Test, 10 sorudan oluşuyor. Buna bağlı olarak bu testi çözerek Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi yazılı sınavına hazırlanabilirsiniz.

    Konu testi, MEB Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 5. Sınıf müfredatına ve kazanımlarına uygundur.

    “Sıfır Atık” kapsamında kağıt kullanımını azaltmak için testleri çevrim içi çözebiliriz.

    Faydalı olması dileğiyle. Değerli yorumlarınızı da bekliyorum.

    NOT: Bu çalışma kağıtları, MEB Temel Eğitim Genel Müdürlüğü’nün https://tegm.meb.gov.tr/www/bilisim-teknolojileri-ve-yazilim-dersi-icin-hazirlanan-materyaller-ogretmen-ile-ogrencilerimiz-kullanimina-sunulmustur/icerik/476 sayfasındaki Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Öğretim Programı’na uygun olarak hazırlanan materyaller ile uyumludur.

    MEB tarafından yayımlanan diğer tüm Bilişim Teknolojileri ve Yazılım materyallerinin bulunduğu ilgili sayfaya yukarıdaki bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.

    BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM Kitabı

    Emrah

    1981 Samsun doğumlu ve Gazi Üniversitesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi mezunu. Bilişim Teknolojileri Öğretmeni, Yazar, WebMaster, Blogger, SEO eğitmeni. Araştırmacı, sinema sever, fitness yapar, farklı doğal güzellikleri keşfetmeye bayılır.

    Yorum Yap

    BULANCA sitesinden daha fazla şey keşfedin

    Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

    Okumaya devam et