Okulların Açılmasına

-
GÜN
-
SAAT
-
DAKİKA
-
SECONDS

Kaldı

Yapay Zeka ve Hukuk

Yapay zeka hızla büyüyen bir alan ve hukuk dünyasında konuşulması da şaşırtıcı değil. Yapay zeka ve hukuk kavramlarını çok yakında sıklıkla duyacağız.

Otomatik müşteri hizmetleri botlarından bize önemli olayları hatırlatan kişisel asistanlara kadar, yapay zekanın hayatımızı daha verimli hale getirmesinin birçok yolu var. Ancak bunu nasıl doğru yapabiliriz? Yapay zekanın kötü değil, iyi kararlar vermemize yardımcı olmasını nasıl sağlayabiliriz? İnsanların daha iyi kararlar almasına yardımcı olmak için onu nasıl kullanabiliriz? Tüm bunlar, bu teknolojinin tüm potansiyelinden yararlanabilmemiz için yanıtlanması gereken sorular…

Yapay Zeka için Bir Büyü Kitabı

Avukatlar yapay zekanın geliştirilmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu sistemlerin etik kurallar ön planda tutularak tasarlanmasını sağlamaktan sorumludurlar ve aynı zamanda bu sistemlerin toplum tarafından nasıl kullanılacağını da anlayabilmelidirler. Örneğin, bir kişinin zaman içindeki davranış kalıplarına (suç geçmişi gibi şeyleri içerebilir) dayanarak suç işleyip işlemeyeceğini tahmin edebilen bir yapay zeka sistemi oluşturulursa, bir avukatın böyle bir algoritmanın uygun olup olmadığına karar vermeden önce, onlardan ne tür verilerin toplandığını ve ne tür gizlilik politikalarının yürürlükte olduğunu anlaması gerekir.

“Azınlık Raporu” Filmi Gerçek mi Oluyor?

azınlık raporu

Tam da bu noktada “Azınlık Raporu” filmini hatırladım. Hiç izlemeyen var mıdır bilmiyorum lakin Tom Cruise’un yer aldığı Minority Report (Azınlık Raporu) filminde tam olarak bu durum işleniyordu. Filmde, suçluları daha onlar suç işlemeden tespit edip tutuklayan bir polis birimini izliyoruz. Aksiyon, Suç, Gizem türündeki bu filmde Tom Cruise karakteri bu birim tarafından suç işleyecek damgası yiyince işler tersine dönüyor. Bu filmde yer alan detaylardaki birçok teknoloji ise ayrı bir blog konusu ve saatlerce konuşulabilir.

2002 yılında vizyona giren filmin konusu 20 yıl sonra acaba gerçek mi oluyor? Bu durum bir süre için gerçekleşmeyebilir, ancak olasılığını tartışmak dahi bence önemli.

Spellbook Örneği

Yapay zekanın çözebileceği pek çok farklı türde hukuki sorun var: Sözleşme anlaşmazlıkları, patent ihlali davaları ve hatta cinayet davaları. Örneğin, Boston merkezli Spellbook adlı bir girişim, müşteriler için ısmarlama yasal belgeler oluşturmak için yapay zeka kullanıyor. Bu girişim, kullanıcıların hukuk hakkında sorular sorabildiği ve “The Lawyer Bot” adlı bir yapay zeka avukatından yanıtlar alabildiği bir web sitesi olarak başladı. Spellbook, doğrudan Microsoft Word‘de müşterilerin sözleşmelerini incelemek için GPT-3‘ü kullanıyor.

Yapay zekanın popülaritesi artmaya devam ettikçe, avukatların günlük işlerinde kullanmaları için daha fazla fırsat olacaktır. Avukatlar, emsal davaları bulmalarına veya belgeleri otomatik olarak taslak haline getirmelerine yardımcı olabilecek bir asistana erişebilirler. Ayrıca, her şeyi kendi başlarına manuel olarak sıralamak zorunda kalmadan büyük miktarda veriyi hızlı bir şekilde aramalarına olanak tanıyan bir yazılım da kullanabilirler.

Bununla birlikte, bu teknolojinin insanlar tarafından kullanılıp kullanılmaması gerektiği konusunda –özellikle de mahremiyet ve ayrımcılık gibi etik konular söz konusu olduğunda– hala bazı endişeler var. Spellbook’un avukat botu gibi yapay zeka programlarının yaygın olarak kullanılabilmesi için, her gelir düzeyinden insan tarafından kullanılmasına izin veren fiyatlandırma yapılarına sahip olması gerekir.

Gelecekte Yapay Zeka ve Hukuk

Gelecekte, hukuk uygulamasından yasal kararlar vermeye kadar her şeyi yapabilen robotlarımız olacak. Bu durum bazıları için heyecan verici olsa da, bu robotlar yasaları çiğnediğinde ne olacağına dair soruları da beraberinde getiriyor. Etik kurallara uymak zorundalar mı? Eylemlerinden sorumlu tutulacaklar mı? Bu yeni teknolojilerin sorumlu bir şekilde kullanılmasını nasıl sağlayabiliriz?

Cevap, yapay zeka ve hukukun birlikte kullanılmasında yatıyor. Hukuk firmaları sözleşmeleri ve taslak belgeleri yazmak için yapay zekayı kullanmalı, ancak aynı zamanda teknolojinin nasıl çalıştığını ve etik olarak nasıl kullanılabileceğini anlayan avukatları işe almalıdır. Bu şekilde, robot avukatımız bir hata yaptığında (ki yapacaktır), bunun robotun kötü niyetli olmasından değil, yol boyunca birilerinin hata yapmasından kaynaklandığından emin olacağız.

Emrah

1981 Samsun doğumlu ve Gazi Üniversitesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi mezunu. Bilişim Teknolojileri Öğretmeni, Yazar, WebMaster, Blogger, SEO eğitmeni. Araştırmacı, sinema sever, fitness yapar, farklı doğal güzellikleri keşfetmeye bayılır.

Yorum Yap