Teknoloji

Karbondioksit Emen Robotlar

Hong Kong merkezli tasarım kolektifi NAS-DRA, büyük şehirlerdeki havayı temizleyerek enerji üretecek bir konsept yarattı. Amaç; kirliliğe sebep olan karbondioksiti emerek şehirlerin havasını temizlemek ve bunu kullanılabilir enerjiye dönüştürmek. C02 adlı robotlar, gece gündüz demeden çalışıyor. Güneş battığında ışıklı reklam panolarına tünüyor, neon ışıkların yaydığı karbondioksiti absorbe ediyorlar. Bu sırada dış yüzeylerini kaplayan polimer ısınarak işlev görmek için ihtiyaç duyduğu sıcaklığa sahip oluyor. Polimer belli bir sıcaklığa kavuştuğunda çevresinde salınan karbondioksiti toplamaya başlıyor. Böylece, yeni bir enerji yaratmak adına karbondioksitle beslenmiş oluyorlar, Gündüzleriyse güneş tepede olduğu sürece binalara tutunup hava kirliğini azaltmak için sırtlarında bulunan bitkileri besliyorlar. Kanat çırpan bu robot bahçeler, havayı temizleme özelliğine sahip. Bitkilerin saldığı organik atıklarsa biyogaza çevriliyor. Robotlar, çalışmak için ihtiyaç duydukları enerjiyi buradan karşılıyor. Yani hem kendi enerjisini üretiyor, hem de şehirlerdeki hava kirliliğini temizleyebilen olağanüstü kullanışlı bir sisteme dönüşüyor. Kolektifin üyelerinden, tasarımcı Michal Jurgielewicz, “Bitkiler ve robot bir arada çalışarak yeni bir melez tür ortaya çıkarmakta. Asıl hedefleri karbondioksit salınımını azaltmak. Caddelerde kanat çırpan minik bahçelere dönüşerek; ışık, hava, ses ve enformasyon kirliliğini azaltmayı hedefliyorlar diyor.

Bitkilerin, toprak kullanılmadan beslendiği bu yönteme hidroponik tarım deniyor. Toprağa ihtiyaç duyulmadığından su ihtiyacı da azalıyor. Uçan robot bahçeler, çevrelerindeki gürültüyü de emiyor.

C02’nin sahip olduğu teknoloji California Üniversitesi’nde yaratılmış. Kullanılan organik polimer, aslında tüm deterjanlar ve kozmetik ürünlerinde bulunan sıradan bir malzeme.

CO2 emen robotlar

Fakat en önemli özelliği karbondioksiti emebiliyor oluşu. Bu nedenle, örneğin uzay araçlarında da kullanılan gözenekli iç mekan malzemeleri onla kaplanıyor. California Üniversitesi bilim insanları, bu polimere uyum sağlayan mükemmel yapıyı bulmak için çalışırken, isli silikanın böyle bir görev için biçilmiş kaftan olduğu sonucuna ulaştılar. Bu materyal çok yüksek oranda karbondioksit emilimi gerçekleştirebiliyor ve tamamen absorbe ettiğinde süreci tersine çevirme gücüne de sahip: 85 santigrat dereceye kadar ısıtıldığında tüm karbondioksiti salıyor. C02 parazit robotlar henüz deneme aşamasında. Prototipin testlerine çok yakın bir zamanda başlanılacak. Pilot şehirse tabii ki Hong Kong. Şüphesiz, bu projenin başarısı, benzerlerinin de yaratılmasını sağlayacaktır. Yani önümüzdeki birkaç yıl içinde tepemizde uçacak olan robot bahçeler sayesinde daha rahat nefes almaya başlayabiliriz. Ama diğer taraftan insanın aklına çılgınca fikirler de gelmiyor değil. Ya insanların da önemli bir karbondioksit kaynağı olduğunu fark eder ve bizi hedef almaya başlarlarsa?

Emrah

1981 Samsun doğumlu ve Gazi Üniversitesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi mezunu. Bilişim Teknolojileri Öğretmeni, Yazar, WebMaster, Blogger, SEO eğitmeni. Araştırmacı, sinema sever, fitness yapar, farklı doğal güzellikleri keşfetmeye bayılır.

Yorum Yap

BULANCA sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et