Okulların Açılmasına

-
GÜN
-
SAAT
-
DAKİKA
-
SECONDS

Kaldı

PhotoShop’a Başlarken

Photoshop

Photoshop‘un arayüzü ilk defa kullanıcılara kafa karıştırıcı görünebilir. Fakat bu yazıda ne nasıl yapılır, Photoshop‘ta gezinerek size göstereceğim.

Başlamadan önce, unutmayın! Adobe Photoshop CS2 Sürüm 9’u kullanacağız. Eğer Photoshop‘un başka bir sürümünü kullanıyorsanız, son birkaç sürümlerinde temel işlevi ve arayüzü açısından çok az bir değişiklik oldu. Sorun yaşayacağınzı sanmıyorum. Bazı grafik özellikleri biraz farklı görünebilir ancak çok az bir deneyim gerektirecek ve sorun yaşamayacaksınız.

Hoşgeldiniz Ekranı

Photoshop programını ilk açtığınızda karşınıza”Hoşgeldiniz Ekranı\” gelecektir.”Hoşgeldiniz Ekranı\” yeni kullanıcılar için büyük bir alandır fakat gerçekten hiçbir şekilde gerekli değildir.

welcome-ps

Başlangıçta pop up olarak açılan Hoşgeldiniz Ekranını açılmasını önlemek için sol alt köşede yer alan “Show this dialog at startup” seçeneğindeki onay işaretini kaldırmalısınız. Bu ekranı daha sonra her zaman görüntülemek isterseniz Help > Welcome Screen seçeneği ile açabilirsiniz.

Photoshop ile çalışmaya başlamak için Hoşgeldiniz Ekranınını kapatıyoruz.

Çalışma Alanı

İlk bakışta Photoshop büyük ve korkutucu bir yer olabilir :) Fakat küçük şeyleri kolaylaştırmak için küçük bileşenleri çalışma alanına dahil ederek bunu aşabilirsiniz. O zaman çalışma alanını (work area) inceleyelim:

work-area-ps

A. Menü Çubuğu — Görevin türüne göre kategorize edilmiş organize menü alanı.

B. Bar Seçenekleri– Seçili aracın seçeneklerini içerir.

C. Tool Bar — Önalan Rengi, Arka Plan Rengi ve diğer Photoshop kullanılabilir araçları için geniş bir seçim içerir.

D. Belge Penceresi — Photoshop’ta çalışırken kullanılan aktif pencere.

E. Aktif Görüntü Alanı — Aktif görüntü içeren belge penceresi (yukarıda gösterilen beyaz alan). Çalışma alanıdır.

F. Navigator — Aktif görüntü alanındaki mevcut belgelerin küçük bir versiyonu. Büyük görüntü veya yakınlaştırılmış gezinmeler için kullanılır .

G. Renk Paleti — ön plan veya arka plan rengini seçmek/çizmek için kullanılan palettir.

H. Tarih — Belgen içinde yapılan sürekli önceki değişikliklerin kayıt edildiği palet. Adımları tersine çevirmek için kullanılabilir.

I. Layers — Photoshop katmanlar tek bir tuval üzerine çalışmak, bazı şeyleri yukarıda veya başkalarının altında görülür izni vermek için kullanılır.

Bunları daha sonraki derslerde daha ayrıntılı inceleriz.

Yeni Belge Oluşturma

Yeni bir belge oluşturmak için menü çubuğundaki”Dosya > Yeni” seçeneklerini veya Ctrl + N tuşlarını kullanabiliriz. Bu işlem ile aşağıdaki gibi bir iletişim kutusu görüntülenecektir.

new-document

A. Belge Adı

B. Ön Ayarlı Belge Boyutu

C. Belge Boyutları — Burada belgenin genişlik ve yüksekliğini ayarlayın.

D. Belge Üniteleri — Belgenin boyutlarının birimleri ayarlayın. Piksel tipik bir seçimdir.

E. Çözünürlük — Belgenin çözünürlüğünü ayarlayın. Çözünürlük; inç başına düşen nokta sayısı anlamına gelir. Baskı olarak, genellikle burada 300 veya daha yüksek bir değer kullanılır. Ancak, web tabanlı iş veya ekran çalışması için, 72 varsayılan bir çözümdür.

F. Renk Modu — Belgenin renk modunu ayarlayın. Özel baskı yapıyorsan, genellikle RGB renk ile (Kırmızı / Yeşil / Mavi) çalışman uygun olacaktır.

G. Arka Plan İçi — Belgeniz için arka plan ayarlayın. Beyaz veya transparan bir görünüm gibi…

Yukarıda iletişim kutusunda gösterilen beyaz arka planlı bir 800 × 600px belge oluşturmak içindir.

Devamı gelecek :) Görüşmek üzere…

Emrah

1981 Samsun doğumlu ve Gazi Üniversitesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi mezunu. Bilişim Teknolojileri Öğretmeni, Yazar, WebMaster, Blogger, SEO eğitmeni. Araştırmacı, sinema sever, fitness yapar, farklı doğal güzellikleri keşfetmeye bayılır.

One thought on “PhotoShop’a Başlarken

  • ARSUN RESUL

    Photoshop kullanmaktan migdem bulandi .s

Yorum Yap