Okulların Açılmasına

-
GÜN
-
SAAT
-
DAKİKA
-
SECONDS

Kaldı

Ambalaj Sektörünün Profesyonel Yazılımları

\"ambalajEsnek ambalajda baskı öncesi hazırlık uzmanlık isteyen ve çok ayaklı önemli bir süreçtir.

Ülkemizdeki esnek ambalaj üreticileri, uzun zamandır Avrupa ve Doğu ülkelerinin \”ambalaj tedarikçisi ve çözüm ortağı\” görevini üstlenmiş bir durumda çalışıyor.

Ambalaj ve diğer tasarımlar yurt dışıyla birlikte çalışan tüm tedarikçilere Illustrator, InDesign ve kısmi olarak CorelDraw dosya formatlarında gelmektedir.

Ambalaj sektöründe Adobe Illustrator yazılımı ofset, tabaka kağıt alanında yaygın kullanımından çok daha önce yurt dışından gelen işlerin Illustrator ağırlıklı olması sebebiyle kullanılıyordu. Bu kullanım günümüzde de artan bir şekilde devam ediyor. Bazı servisler, Illustrator belgelerini FreeHand ya da CorelDraw belgelerine dönüştürüp yeniden düzenleyerek baskıya hazırlama yolunu tercih etmekte, kimi zaman da belgeler Photoshop programında yeniden oluşturulp baskıya gönderiliyor. Bu tür çözümler işin hazırlık kalitesini daha aşağıya çeken riskli çözümler; muhtemel hatalara kapı açan amatör çalışmalardır. Kullanıcıların aktif olarak sektörün referans gösterdiği yazılımları hızlı ve en iyi şekilde öğrenmeleri gerekmektedir. Kullanıcının hatalı ve farkında olmadan kaybettiği nesne, renk bilgileri ne yazık ki baskı onayında önümüze gelmektedir.

Esnek ambalaj sektörünün en profesyonel yazılımı olan ArtPro, pahalı bir yazılım olmasına rağmen, getirdiği kolaylıklar ve çalışma verimliliği ile birçok büyük firmanın öncelikli tercihi olmaktadır. Esko\’nun yine ambalaj sektörü için geliştirdiği Illustrator ve Photoshop içinde Plug-in olarak çalışan \”Studio ve Deskpack\” çözümleri, esnek ambalajın baskı öncesi sürecini daha kaliteli, hızlı ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz de önemli bir yardımcı olacaktır.

Son yıllara Illustrator ve InDesign ülkemizde daha da popüler olunca kullanımı ve öğrenimi yaygınlaştı. Ülkemizdeki tasarım ofisleri çalışmalarını Illustrator ve InDesign kullanarak tedarikçilerine işlerini göndermeye başladılar. Bazı şirketlerde baskı öncesi hazırlık çalışanlarının yeni yazılım teknolojilerinin baskı özelliklerini öğrenme, deneyimleme konusunda yeterli olmadıklarını tecrübeler sonucu görüyoruz.

Adobe programlarında çalışılan belgeleri baskıya hazırlarken geçmiş dönemlerden gelen alışkanlıklar doğrultusunda kontroller yapılmakta. Baskı öncesi hazırlık süreçlerinde ise ciddi ezbercilik söz konusu. Yapılan işlemlerin, hazırlanan formatların her kağıt, her malzeme, her baskı sistemi için farklılık göstermesi gerekirken aynı ortak yöntemlerin kullanıldığını görüyoruz.

Kaynak: Ceyhun AKGÜN

Emrah

1981 Samsun doğumlu ve Gazi Üniversitesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi mezunu. Bilişim Teknolojileri Öğretmeni, Yazar, WebMaster, Blogger, SEO eğitmeni. Araştırmacı, sinema sever, fitness yapar, farklı doğal güzellikleri keşfetmeye bayılır.

Yorum Yap