Windows

Windows Şifresini Kurtarma

\"parolaWindows parolanızı bir gün unutabilirsiniz. Hayatımızda birçok şifre kullanıyoruz ve çoğumuzun parolalarla arası iyi değil.

Kolay kırılmayacak kompleks parolalar seçtiğimizde sonraları sıkıntı olabiliyor. Bu yüzden parola unutmalarına karşın bir kurtarma diski oluşturabilirsiniz. Fakat böyle bir disk oluşturmadınız ve parolanızı unuttunuz! Ne yapmak gerekiyor? Bunun için yararlı bazı araçlar var.

Ophcrack ile Windows parolasını kırmak

Ophcrack ile Windows\’ta Security Accounts Manager (SAM) dosyalarını okuyarak kullanıcı hesabı parolalarına erişebilmeniz mümkün. Araç, parolaları çözmek için önceden hesaplanmış gökkuşağı tablolarını kullanıyor. GPL lisanslı bu program ile kayıp parolayı elde etmek için, PC\’nizi farklı diskte veya bölümde yüklü bir işletim sisteminden başlatmanız gerekiyor. Ophcrack\’i Live CD\’si yoluyla kullandığınızda ise buna ihtiyacınız kalmıyor. Live CD, bir SliTaz Linux dağıtımını temel alıyor. Ophcrack ISO dosyasını bir CD\’ye veya yazabilirsiniz. Live CD\’nin iki çeşidi bulunuyor. Bunlardan birincisi, Windows XP parolarlarını kırmak. İkincisi ise Windows Vista kurulumlarını hedef alıyor.

Windows Parola Sıfırlama Diski Oluşturma

Windows\’un tüm sürümleri, bir parola sıfırlama diski oluşturmanıza izin veriyor. Bu işlem için izlemeniz gereken adımlar, kullandığınız Windows sürümüne göre değişiyor. Windows XP\’de Denetim Masasını açın ve Kullanıcı Hesaplarını seçin. Değiştirilecek hesabı seçin alanında kullanıcı adınızı seçin ve yan tarafta İlgili görevler altında Parola unutmayı engelle bağlantısına tıklayın. Sihirbaz çalışacaktır. Windows Vista\’da ise Denetim Masasında Kullanıcı Hesapları ve Aile Güvenliğini açın. Bu pencerede Kullanıcı Hesapları altında Bir Parola Sıfırlama Diski Oluştur seçeneğini göreceksiniz. Windows 7\’de de aynı yolu izleyebilirsiniz (Başlat menüsünü açın, arama kutucuğu yoluyla Parola Sıfırlama Diski\’ni arayın). Tüm Windows sürümlerinde sihirbaz, sizden bir çıkartılabilir disk yerleştirmenizi isteyecek, şu anki parolanızı soracak ve ardından parola sıfırlama diskini oluşturacaktır. Parolanızı değiştirdiğinizde yeni bir disk oluşturmanıza gerek yoktur. Ancak bu diski kaybetmeniz halinde Windows\’unuzun güvenliği tehlikeye girecektir.

Emrah

1981 Samsun doğumlu ve Gazi Üniversitesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi mezunu. Bilişim Teknolojileri Öğretmeni, Yazar, WebMaster, Blogger, SEO eğitmeni. Araştırmacı, sinema sever, fitness yapar, farklı doğal güzellikleri keşfetmeye bayılır.

Yorum Yap

BULANCA sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et