Teknoloji

Yapay Zeka, Hayvan Dillerini Deşifre Edecek mi?

Yapay zeka, hayvan dillerini çözmemize nasıl yardımcı oluyor? Balinalar ve yunuslar gibi deniz memelileri arasındaki iletişim ve bu konudaki çalışmalar özellikle ümit verici görünüyor.

Yıllardır, insan dillerini analiz etmek ve çevirmek için yapay zeka (AI) ve makine öğrenimi kullanıldı. Bu araştırma alanı, insan iletişim kanallarının genişletilmesine yardımcı olduğu gibi, gelişmiş sohbet botları ve sesli komutlu akıllı cihazlar gibi yeni teknolojilere de yol açtı.

swimming dolphins
Photo by Tom Swinnen on Pexels.com

Yapay Zeka ile Hayvan Dillerini Deşifre Etme

Günümüzde yapay zeka, koruma ve sürdürülebilirlik çabalarını desteklemek için hayvan dillerini deşifre etmeyi amaçlayan araştırmacılarla hayvan iletişimini incelemek için kullanılıyor.

AI kullanan bir organizasyon olan Earth Species Project’in (ESP) CEO’su ve kurucu ortağı Katie Zacarian, “Yapay zekanın gelişiminde gördüğümüz ilerlemeleri insan dilinden hayvanlara iletişim için uygulamanın zirvesindeyiz. Bu ilerlemeyle, başka bir türle iki yönlü iletişimin mümkün olduğu bir dünyaya doğru hızla ilerlediğimizi tahmin ediyoruz.” diyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nin Kaliforniya eyaletinde bulunan kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan ESP, davranışsal ekoloji araştırmalarındaki kalıpları belirleyerek hayvan iletişiminin kodunu çözebilen makine öğrenimi sistemleri geliştirmek için yıllardır çalışıyor. Görsel, sözlü ve fiziksel hayvan iletişimlerini içeren büyük veri setlerinin analizi üzerinde çalışmalar yapıyor. Araştırmacılar, amacın; bir hayvanın hangi koşullar altında bir iletişim sinyali ürettiğini, alıcı hayvanın nasıl tepki verdiğini ve hangi sinyallerin eylemleri etkilemekle ilgili olduğunu belirlemek olduğunu söylüyor.

Uzmanlara göre, giderek daha gelişmiş sensörler ve kayıt cihazlarıyla toplanan çok miktarda hayvan iletişim verisi göz önüne alındığında, yapay zeka analizi mümkün. Buna, derin denizler gibi daha önce erişilemeyen habitatlarda kurulabilen ve ses kaydı yapabilen cihazlar da dahil. Örneğin ESP, veri toplamak için dünya çapında 40’tan fazla ortak biyolog ve ekolojik kurumla birlikte çalışıyor.

Yapay zeka hayvan iletişimini nasıl analiz ediyor?

British Columbia Üniversitesi’nde Prof. Karen Bakker, “Yapay zeka olağanüstü bir örüntü tanıma makinesidir. Ama bu bizi ancak bir yere kadar götürür. Hayvan iletişimini gerçekten anlamak için, bunu tekrar davranışa bağlamamız gerekiyor.” diyor.

Uzmanlara göre, yapay zeka destekli hayvan iletişimi analizi, hem biyoakustiğin veri setlerini, bireysel organizmaların kaydını, hem de ekoakustiğin yani tüm ekosistemlerin kaydını içeriyor. Ekim 2022’de ESP, biyoakustik araştırmalarında makine öğrenimi algoritmalarının performansını ölçmek için halka açık ilk karşılaştırmalı değerlendirmeyi yayınladı. BEANS  (Hayvan Seslerinin BEnchmark’ı) olarak bilinen sistem, çeşitli hayvan iletişimlerine ait 10 veri kümesi kullanır ve makine öğrenimi sınıflandırması ve algılama performansı için bir temel oluşturur.

Hayvan iletişiminin şifresini çözmek için çeşitli çabalarla incelenen veri kümeleri, kuşlar, amfibiler, primatlar, filler, bal arıları ve böcekler gibi çeşitli türlerden kayıtları içeriyor. Evcilleştirilmiş kedi ve köpeklerden gelen iletişim de inceleniyor. Yine de uzmanlar deniz memelileri (balinalar, yunuslar ve diğer deniz memelileri) arasındaki iletişimin özellikle ümit verici olduğuna dikkat çekiyor. 

Sizce ilerleyen yıllarda yapay zeka sayesinde hayvanlar ile iletişim kurma çabaları sonuç verecek mi? Onları anlayabilecek miyiz? Düşüncelerinizi lütfen yazın.

Emrah

1981 Samsun doğumlu ve Gazi Üniversitesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi mezunu. Bilişim Teknolojileri Öğretmeni, Yazar, WebMaster, Blogger, SEO eğitmeni. Araştırmacı, sinema sever, fitness yapar, farklı doğal güzellikleri keşfetmeye bayılır.

Yorum Yap

BULANCA sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et