GenelSEO

SEO Uzmanları, ChatGPT’yi Neden Önemsemeli?

Yapay zeka destekli sohbet robotunun (ChatGPT) nasıl çalıştığını, teknolojisinin arkasında kimin olduğunu ve arama pazarlamacıları için neler yapabileceğini açıklıyayım.

Yapay zeka (AI) teknolojisine ve daha spesifik olarak OpenAI’nin ChatGPT ürününe olan ilgi son haftalarda hızla arttı. İnsanlar her iki konu hakkında da bilgi arıyor.

chatGPT ve yapay zeka

İnternette binlerce kişi ChatGPT hakkında yazıyor…

chatGPT

Ve çeşitli topluluklarda bunun hakkında konuşuluyor.

ChatGPT
Kaynak: Exploding Topics

Ve grafiklerden de anlaşıldığı üzere, bunların hepsi çok hızlı oldu.

İster Twitter ve LinkedIn beslemeleriniz ChatGPT hakkında başlıklar ve gönderilerle dolup taşmış olsun, ister sadece konuyu araştırıyor olun, ChatGPT’yi öğrenmek için zamanınızı ve enerjinizi harcamadan önce iki sorunun yanıtını almak isteyebilirsiniz:

  • ChatGPT’nin özellikle kalıcı bir ürün olma olasılığı var mı?
  • Aslında ne yapar ve kişisel olarak ne için kullanabilirsiniz?

Bu yazıda, şu soruları yanıtlamanıza yardımcı olacağım:

ChatGPT Nedir?

ChatGPT, OpenAI tarafından oluşturulan ve https://chat.openai.com/ adresinden erişilebilen yapay zeka destekli bir sohbet robotudur. Hatta bunu kendisine sorduğumuzda aldığımız yanıt şu:

chatgpt nedir

Bu yazı yazıldığı sırada ChatGPT, kullanıcıların erişebileceği ücretsiz bir sürümünü sunuyor. Ancak profesyonel sürüm için ayda 42$ ücret alacaklarına dair göstergeler var. OpenAI, yakında bu araç için bir API yapacaklarını da belirtti.

ChatGPT’nin yürütebileceği bazı görev örnekleri şunlardır:

  • Soruları cevaplama.
  • Reklamlar, e-postalar, blog gönderileri ve hatta akademik makaleler yazma.
  • Kod yazma veya yorumlama.
  • Bir metin bloğundaki biçimlendirmeyi değiştirme.

OpenAI ayrıca aracın “profesyonel” bir sürümünün olacağını belirtti. OpenAI Başkanı ve Kurucu Ortağı Greg Brockman, bekleme listesine girmek için bir Google formunun bağlantısını paylaştı. Bazı kullanıcılar, hesaplarına giriş yaptıklarında 42$‘lık bir sürüme yükseltme seçeneği gördüklerini bildirdiler. Microsoft yatırımına rağmen ChatGPT kesintiler yaşamaya devam etti. Hatta platformdaki yeni kullanıcıları sınırlamak zorunda kaldı.

Artık ChatGPT’nin ne olduğunu bildiğinize göre, nasıl çalıştığını ve onu kimin oluşturduğunu (ve amaçlarının ve motivasyonlarının ne olabileceğini) biraz daha anlamak da yararlı olacaktır.

Nasıl Çalışır ve Nasıl Eğitilir?

Günlük işlerinizde yapay zekadan yararlanmanın yollarını arayan bir SEO uzmanıysanız, kendi sohbet robotunuzu nasıl oluşturacağınızı bilmenize gerek yok. Bununla birlikte, ChatGPT gibi araçları kullanırken, ürettiği bilgilerin nereden geldiğini, neyin yanıt olarak döndürüleceğini nasıl belirlediğini ve bunun zaman içinde nasıl değişebileceğini bilmek isteyeceksiniz. Bu şekilde, ChatGPT sohbetlerinin çıktılarına ne kadar güveneceğinizi, istemlerinizi nasıl daha iyi oluşturacağınızı ve onu hangi görevler için kullanmak isteyebileceğinizi (veya kullanmayacağınızı) anlayabilirsiniz.

ChatGPT’yi herhangi bir şey için kullanmaya başlamadan önce, OpenAI’nin ChatGPT hakkındaki kendi blog gönderisine göz atmanızı şiddetle tavsiye ederim . Orada, nasıl çalıştığını açıklayan güzel bir grafik ve daha derinlemesine bir açıklama var.

ChatGPT’nin nasıl çalıştığı hakkında hatırlanması gereken en önemli şeylerden biri sınırlamalarıdır. OpenAI’nin kendi ifadesidir: “ChatGPT bazen akla yatkın görünen ancak yanlış veya anlamsız cevaplar yazıyor.”

Pek çok kişinin bildiği gibi ChatGPT, eğitimi 2022’nin başlarında bitirdiği bir GPT modelinde hassas şekilde ayarlanmıştır. Bu, 2022 yılı sonrası güncel olaylar hakkında bilgi sahibi olmadığı anlamına gelir.

ChatGPT’yi Kim Kurdu?

ChatGPT bir OpenAI ürünüdür. OpenAI’nin kâr amacı gütmeyen bir ana kuruluşu (OpenAI Inc.) ve OpenAI LP adlı kâr amacı gütmeyen bir şirketi var. En büyük yatırımcısı Microsoft‘tur. OpenAI çalışanları da öz sermayeye sahiptir. Sam Altman, OpenAI’nin CEO’sudur ve kurucularından biridir (Elon Musk, Jessica Livingston, Reid Hoffman, Peter Thiel ve diğerleri gibi önde gelen Silikon Vadisi kişilikleriyle birlikte). Pek çok kişi Elon Musk’ın şirkete ve ChatGPT’ye dahil olup olmadığını soruyor. Elon Musk, 2018 yılında yönetim kurulu üyeliğinden ayrıldı.

Bir SEO veya Google’a uygun bir alternatif olarak ChatGPT ile ilgileniyorsanız, burada dikkate değer unsurlar şunlardır: 

  • Microsoft’un katılımı (Microsoft Bing 2 numaralı arama motorudur. Google’ın bir saniye gerisindedir).
  • ChatGPT açıkça bir SEO veya içerik aracı olmak üzere tasarlanmamıştır (Jasper.ai, Copy.ai ve çoğu GPT-3 çerçevesinin üzerine inşa edilmiş diğer rakip araçların aksine).

SEO Uzmanları ChatGPT’yi Neden Önemsemeli?

ChatGPT veya yapay zeka destekli başka bir sohbet robotunun Google’a ve geleneksel aramaya uygun bir alternatif haline gelmesi mümkün. Fakat en azından çoğu SEO uzmanının araçla bu nedenle ilgilenmeyeceği tartışılabilir. Peki SEO uzmanları bu aracı neden umursasın?

ChatGPT, SEO uzmanlarına yardımcı olabilecek çeşitli işlevlere sahiptir. Ek olarak, platformun AI içeriği oluşturma yeteneği göz önüne alındığında, hem aracın bu cephede neler yapabileceğini hem de Google’ın genel olarak AI içeriği hakkında nasıl konuştuğunu ve düşündüğünü anlamak önemlidir. Ancak, burada önemli bir endişe, Google’ın genel olarak AI içeriği hakkında nasıl düşündüğüdür.

SEO uzmanlarının, ChatGPT’nin kendilerini daha verimli hale getirebileceği veya içeriklerini geliştirebileceği belirli örnekleri belirlemesi gerekir. Aynı zamanda, ChatGPT tarafından oluşturulan içeriği farklı şekillerde kullanırken sıralamalara ve organik trafiğe yönelik potansiyel riskleri anlamak çok önemlidir.

ChatGPT bir “SEO aracı” olarak tasarlanmamıştır, bu nedenle arama hacmine, rekabete veya alaka düzeyine ve daha odaklı anahtar kelime araştırma veya düzenleme araçlarının yapacağı vurguya sahip olmayacaktır.

Sonuç olarak, OpenAI’nin kurucu ekibi ve yatırımcıları (yatırım seviyesi) ile birlikte erken işlevselliği ve kabulü göz önüne alındığında, ChatGPT’nin bir araç olarak uzun ömürlü olması muhtemeldir. Onu kötüye kullanan insanların başını belaya sokma potansiyeli yüksek olmakla beraber oldukça kullanışlı.

SEO uzmanlarını ChatGPT’ye (ve onun gibi araçlara) aşina olmaya ve çıktılarını dikkatlice kontrol etmeye teşvik ediyorum.

Emrah

1981 Samsun doğumlu ve Gazi Üniversitesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi mezunu. Bilişim Teknolojileri Öğretmeni, Yazar, WebMaster, Blogger, SEO eğitmeni. Araştırmacı, sinema sever, fitness yapar, farklı doğal güzellikleri keşfetmeye bayılır.

Yorum Yap

BULANCA sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et