SEO

Başarılı Bir Web Sayfası İçin HEAD Etiketi

Bir HTML dosyasının HEAD bölümünde yer alması gereken etiketler, bu etiketin dışına konursa, istenmeyen iki durum meydana gelir: Ziyaretçinin web tarayıcısı sayfayı sizin istediğiniz gibi yorumlayamaz; ikincisi ise sayfanız internetin indeksini çıkartan belli başlı ara-bul servisleri tarafından doğru tasnif edilemez ve arandığında bulunamaz.

Başarılı bir Web sayfası oluşturmak istiyorsanız, <HEAD> etiketinin içinde, şu unsurlara yer vermelisiniz:

BASE: İçinde yer aldığı sayfanın mutlak veya göreli URL’ini belirtir ve çok sayfalı Web sitelerine tarayıcı açısından istikrar kazandırır. Tarayıcıların Geri düğmesi, bir sayfadan önceki sayfaya gidebilmek için buradaki bilgiyi kullanır.

META: Bir Web sayfasındaki bilgiler hakkındaki bilgileri (meta/üst bilgileri) içerir. İki unsuru sık kullanılır:

NAME: Sayfanın yazarı, sayfanın yayın tarihi, vb., bilgiler içerir.

<META NAME="bilginin türü" content="bilgi"> şeklinde yazılır.

HTTP-EQUIV: İçinde yer aldığı sayfanın, Web Server tarafından ziyaretçiye gönderilmesinde oluşturulacak Response Header (Karşılık Başlığı) bölümünde yer alacak bilgiler içerir.

<META http-equiv="bilginin türü" CONTENT="bilgi"> şeklinde yazılır.

 Şimdi sık kullanılan Meta bilgilerinden örneklere bakalım.

<META NAME=”keywords”  CONTENT=”kelime1, kelime2, kelime3″>

keywords” Internet’teki belli başlı ara-bul servislerinin sitelerini araştırır ve içeriklerine göre gruplandırırken, sınıflandırmada kullanmaları istenen kilit kelimeyi belirtir. CONTENT hanesine sitenizin hangi kelimelerle arandığında bulunmasını istiyorsanız, o kelimeleri yazın. Söz gelimi, Yahoo’da “Türkçe” kelimeleriyle arama yapan birisinin sizin sitenizi bulmasını istiyorsanız, bu etiketi şöyle yazmalısınız:

<META NAME="keywords" CONTENT="Türkçe, Turkçe, Türk, Turk\">

<META NAME=”description”  CONTENT=”metin”>

Bazı ara-bul servisleri “description” etiketini tanır ve karşılığı olan metni, sitenin tanımlaması olarak arama yapan kişiye bildirir. Bu etiketi tanımayan ara-bul servisleri ise sayfanın ilk bir kaç kelimesini tanımlama aracı olarak kullanır. Eğer Türkçe mp3yayınlayan bir siteniz varsa şu örneği kullanabilirsiniz:

<META NAME="description" CONTENT="Telif hakkı yasası yakamıza yapışıncaya kadar Türkçe MP3 müzik dosyalarını bu sitede bulabilirsiniz.">

Meta etiketlerinden olan title pencere başlığı olarak gösteriliyor olmasına karşın, description ve keyword etiketleri sayfa üzerinde herhangi bir görüntü oluşturmuyor. Bu etiketler sadece arama motorları tarafından okunuyor. Burada dikkat etmemiz gereken şey, bu etiketler içerisinde hedef anahtar kelimemizi sıklıkla geçirmemiz. Ancak bunu abartılacak bir noktaya getirirsek, aksine ceza alma durumumuz söz konusu olabilir. Çünkü site içerisinde yapılan tüm değişikliklerden webmaster sorumludur ve bunun doğal sonucu olarak siteyle ilgili yapılan spam değişikliklerden ötürü cezalandırma yoluna gidilebilir.

Anahtar kelimeleri ölçülü bir şekilde kullanmak önem arz ediyor. Description etiketini seçerken mutlaka dikkat etmeniz gereken bir nokta daha var. Yazdığınız açıklama, Google aramaları sonuçlarında çıkan açıklama bölümünde listelenecektir. Bu sebepten ötürü seçtiğiniz title ve description büyük önem arz ediyor.

Arayan kullanıcının amacını analiz ederek buna göre tıklamaya sevk eden başlıklar seçmeniz de büyük önem arz ediyor.

META Etiketlerinin Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Meta etiketleri hazırlarken karakter limitleri olduğunu da unutmamanız gerek.

  • Title etiketi için maksimum 70 karakter
  • Description etiketi için maksimum 160 karakter. (uzun olması durumunda Google tarafından üç nokta ile kısaltılır
  • Keywords etiketi için maksimum 8 kelime

Meta etiketleri her ne kadar en çok bilinen SEO tekniklerinden olsalar da description ve keywords etiketlerinin günümüzde çok da etkili olduğunu söyleyemeyiz.

<META NAME=”author” CONTENT=”Adı Soyadı”>

Bazı ara-bul servisleri arama yapanlara siteleri sunarken, sitenin yazarını “author” etiketini okumak suretiyle tanır ve karşılığı olan metni, arama yapan kişiye bildirir. Örnek:

<META NAME="author" CONTENT="Nil İlayda Eser">

<META HTTP-EQUIV=”refresh” CONTENT=”5; URL=http://www.benimsitem.com/iki.htm”>

Bu sayfanın 5 saniye sonra tarayıcı penceresinden silinmesini ve yerine sitem.com adresindeki “iki.htm” sayfasının görüntülenmesini sağlar. Yani biz mevcut sayfayı 5 sn. sonra otomatik olarak başka bir sayfaya yönlendirmiş oluyoruz.


Emrah

1981 Samsun doğumlu ve Gazi Üniversitesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi mezunu. Bilişim Teknolojileri Öğretmeni, Yazar, WebMaster, Blogger, SEO eğitmeni. Araştırmacı, sinema sever, fitness yapar, farklı doğal güzellikleri keşfetmeye bayılır.

Yorum Yap

BULANCA sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et