Genel

NASA, Türkiye’deki Deprem Hasarını Uydudan Haritaladı

NASA, 6 Şubat 2023 tarihinde Türkiye’nin güneyinde gerçekleşen Kahramanmaraş ve Suriye’nin batısında meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin neden olduğu hasarı haritalamak için uyduları kullanıyor.

06.02.2023 tarihinde Kahramanmaraş ili Pazarcık merkezli 7.7 büyüklüğünde ve Elbistan Merkezli 7.6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Depremlerin ardından bu yazıyı yazdığım ana kadar AFAD verilerine göre 1.891 artçı deprem meydana geldi. Alınan son bilgilere göre Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde toplam 20.665 vatandaşımız hayatını kaybetti. Bu vesileyle hayatını kaybeden herkese yüce Mevla’dan rahmet dilerim. Rabbim bir daha böylesi büyük felaketler ve acılar yaşatmasın, inşallah. Yine alınan son bilgilere göre 80.088 vatandaşımız arama kurtarma ekiplerince kurtarıldı. Onlara da acil şifalar dilerim. Hepimiz üzüntü içindeyiz fakat herkes büyük bir dayanışma içinde deprem bölgesine çığ gibi yardım akıtıyor. Güçlü bir devletiz, büyük bir milletiz. Bunu da birlik-beraberlik içinde aşacağız, inşallah.

Şimdi konumuza dönersek 6 Şubat 2023’teki 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler, her ülkemizde hem de Suriye’de geniş çapta yıkıma neden oldu.

Sığ derinlikte gerçekleşen deprem, merkez üssünden yüzlerce kilometre uzaktaki bölgeleri etkileyen şiddetli sarsıntılar üretti. Samsun’daki vatandaşlar dahi sallandı. İlk depremi yaklaşık dokuz saat sonra 7.6 büyüklüğündeki başka bir deprem ve yüzlerce küçük artçı sarsıntı izledi.

Haber yayıldıkça, NASA da dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki uzay ajanslarındaki bilim adamları, olayla ilgili uydu verilerini işlemeye ve analiz etmeye başladı. NASA’nın Jet Propulsion Laboratuvarı’nda jeofizikçi olan Eric Fielding , “Bunlar, uzun bir dizi fay segmenti boyunca yüzeye kadar parçalanan çok büyük ve güçlü depremlerdi. Bu, insanlarla dolu birçok şehir ve kasabayı vuran çok geniş bir alanda son derece güçlü bir sarsıntı yarattı. 7.8 büyüklüğündeki depremin kırılma uzunluğu ve büyüklüğü, San Francisco’yu yerle bir eden 1906 depremine benziyordu.” dedi.

Kahramanmaraş depremi

Yukarıdaki ön hasar temsili haritası Türkoğlu, Kahramanmaraş ve Nurdağı’nın bazı kısımlarını göstermektedir. Koyu kırmızı pikseller, binalara, evlere, altyapıya ciddi hasar verme veya arazide değişiklik yapma olasılığı yüksek alanları temsil ederken, turuncu ve sarı alanlar ise orta derecede veya kısmen hasar görmüş alanları temsil ediyor. Her piksel, yaklaşık 30 metre genişliğindedir (yaklaşık bir beyzbol sahası büyüklüğünde).

deprem

Harita, PALSAR-2 tarafından 8 Şubat 2023’te Gelişmiş Kara Gözlem Uydusu-2’de ( ALOS-2) toplanan verilerden elde edilmiştir. Uydu, dünya yüzeyine mikrodalga darbeleri gönderen bir sensör olan sentetik bir açıklık radarı taşır ve binalar da dahil olmak üzere manzaranın haritasını çıkarmak için bu dalgaların yansımalarını dinler. Bilim adamları, 8 Şubat verilerini aynı uydunun depremden önce (7 Nisan 2021 ve 6 Nisan 2022) yaptığı gözlemlerle karşılaştırarak değişiklikleri takip etti ve hasarlı alanları belirlemeye başladı. ALOS-2 verileri Sentinel Asia tarafından sağlandı ve Singapur Dünya Gözlemevi – Uzaktan Algılama Laboratuvarı tarafından NASA Jet Tahrik Laboratuvarı ve Caltech ile işbirliği içinde analiz edildi.

Emrah

1981 Samsun doğumlu ve Gazi Üniversitesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi mezunu. Bilişim Teknolojileri Öğretmeni, Yazar, WebMaster, Blogger, SEO eğitmeni. Araştırmacı, sinema sever, fitness yapar, farklı doğal güzellikleri keşfetmeye bayılır.

Yorum Yap

BULANCA sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et