GenelTeknoloji

Akıllı Cihazlar Dijital Hayatlar Yükselişe mi Geçti?

“Internet of Things” kavramını duydunuz mu? Türkçesi nesnelerin interneti anlamına geliyor. Bu kavramdan çoğumuzun haberdar olmadığı bir gerçek. Nesnelerin interneti bilişim dünyasının önde gelen isimlerine göre çağın en önemli gelişmelerinin başında geliyor. “Evdeki ve telefonumdaki internet bana zor yetiyor. Bu nesnelerde nereden çıktı?” diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Nesnelerin interneti ile çoğumuz yeni tanışsak da aslında bunun 20 yıllık bir geçmişi var. Peki, ne oldu da 20 yıldır var olan bir kavram böylesine bir anda yükselişe geçti?

İnternete bağlı cihaz sayısı her geçen gün katlanarak artıyor. Kullandığımız hangi cihazlar internete bağlanıyor, bir düşünelim. Akıllı telefon, akıllı saat, akıllı ev kavramları artık günlük hayatımıza girdi ve benimsedik. Önce bilgisayarlarımız internete bağlandı sonra da tuşsuz hale getirilen telefonlarımız, artık televizyonunuz da internete bağlı ve biz bunu gayet normal karşılıyoruz değil mi? Şemsiyeler hatta gözlükler de internete bağlansa ne düşünürsünüz?

İnternet

Asansör kapısında, arabanın otomatik cam sileceğin de, tuvalet lambasında ve daha birçok yerde her gün yüzlerce sensörle beraber yaşıyoruz. İşte nesnelerin interneti tam da bu noktada devreye giriyor. Sensörler ile diğer cihazların oluşturduğu verilerle beslenerek hayatımızı kolaylaştıracak akıllı çözüm önerileri sunuyor.

Nesnelerin interneti, kullandığımız cihazların bir internet ağına dahil olarak bir merkez ile veya birbirleriyle iletişim ve etkileşim kurmalarına olanak sağlayan bir teknoloji. Çamaşır makinemiz, kulaklığımız, kombimiz, lambalarımız gibi birçok cihaz bu ağa dahil olarak bize akıllı bir deneyim sunabilir. Hayal gücümüzü geniş tutalım, hangi eşyamız internete bağlansaydı şaşırdık? Örneğin, kulak çubuğumuz internete bağlanır mı? Sizce? Belki çok ütopik ama hayallerinde sınırı yok.

Çeşitli çeşitli sensörler kullanılarak nesnelerin akıllı hale getirilmesi ile gelişen bu sistem sayesinde nesnelere ait verilerin diğer nesneleri iletilmesi sağlanıyor. Bilgi toplayabilen bilgi iletebilen ve diğer cihazlardan aldığı bilgiyi işleyebilen cihazlar çoğaldıkça nesnelerin internetinin faydalarını daha çok göreceğiz. Şahsi kullanıma cidden yararlar sağlayan bu önemli teknoloji aslında daha çok büyük şirketleri yakından ilgilendiriyor. Çünkü nesnelerden alınan veriler, maliyetleri azaltırken bununla eş zamanlı olarak iş sistemlerinin gelişmesini ve daha verimli bir istihdam sistemi kurmasına olanak sağlıyor.

İşin Endişelendirici Kısmı

Nesnelerin internetinde kullandığımız veya kullanacağımız cihazların içerikleri açık olabilir mesela dijital güvenlik önlemlerinin tam sağlanamadığı durumlarda sahip olduğumuz akıllı nesneler kötü niyetli kişilerin hedef alanına girebilir. Bunun neticesinde akıllı cihazlarımızın fayda yerine zarar getirdiği bir durumla karşılaşabiliriz. Teknoloji ile ilgili her konuda olduğu gibi burada da güvenlik önlemleri için en önemli ve en maliyetli kısmını oluşturuyor.

Nesnelerin interneti önümüzdeki yıllarda günlük hayatımızı daha fazla meşgul edeceğe ve daha fazla konuşulacağa benziyor. İşletmelerin ve kişisel kullanıcıların alışkanlıkları, nesnelerin interneti teknolojisiyle zaman içerisinde mutlaka değişiklik gösterecek. Bu önemli değişiklikler başta kamu hizmetleri, ulaşım sektörü ve tarım alanları olmak üzere hayatımıza doğrudan ve dolaylı yollardan katkı sağlayacak. Özetle enerji ve zaman tasarrufu sağlamakla beraber hayatımızı kolaylaştırıcı bir unsur olarak bir konum alacak.

Emrah

1981 Samsun doğumlu ve Gazi Üniversitesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi mezunu. Bilişim Teknolojileri Öğretmeni, Yazar, WebMaster, Blogger, SEO eğitmeni. Araştırmacı, sinema sever, fitness yapar, farklı doğal güzellikleri keşfetmeye bayılır.

Yorum Yap

BULANCA sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et