Eğitim

Siber Zorbalık Nedir?

Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersinde öğrencilerimizden “siber zorbalık nedir” açıklamasını yapabilmesini isteriz. Bununla birlikte siber zorbalıktan korunma amacıyla alınabilecek önlemleri tartışırız.

Siber zorbalık 5. sınıf konuları arasında da yer alan bir kavramdır. 6. sınıf konuları içinde ise daha çok siber zorbalıktan korunma stratejileri üzerinde durulur.

Bu yazıda “Siber Zorbalık Nedir“, açıklamaya çalışacağım. Siber zorbalık çeşitleri hakkında bilgiler vereceğim. Siber zorbalık davranışları nelerdir, nasıl önlenir, açıklayacağım. Öğrencilerimizin bu kapsamlı yazıdan faydalanmasını umut ediyorum. Haydi başlayalım.

Siber Zorbalık Nedir?

Siber zorbalık (sanal zorbalık, çevrimiçi zorbalık), dijital platform ve araçlar üzerinden gerçekleştirilen bir zorbalık türüdür. Mobil cihazlar ve bilgisayarlar üzerinden erişilebilen her türlü sosyal medya ve anlık mesajlaşma uygulaması siber zorbalık aracıdır.

Siber Zorbalık Davranışları Nelerdir?

Aşağıdaki davranışlar, tekrarlanmaları hâlinde siber zorbalığa girmektedir:

  • Hakaret, aşağılama
  • Tehdit ve sindirme
  • Taciz ve takip
  • Dışlama
  • İftira
  • Manipülasyon

Siber Zorbalıktan Nasıl Korunabiliriz?

Özetlemek gerekirse günlük yaşantımızda güvenlik ne kadar önemliyse internette de önemlidir. Siber zorbalardan korunmak ve kendimizi güvende hissetmek için bazı basit önlemlere almalıyız.

  1. Profil Gizliliği: Kişisel bilgiler sosyal medya uygulamalarında herkese açık şekilde paylaşılmamalıdır.
  2. Kullanıcı Engelleme/Şikâyet Etme: Öyle ya da böyle siber zorbalığa ya da internetteki uygunsuz içeriklere katlanmak zorunda değiliz. Bizi rahatsız eden kişileri engelleyerek şikâyet edelim. Zorbalık delili olan içeriklerin ekran görüntüsünü de alırsak bizim için iyi olacaktır.
  3. Sanal Arkadaşlar: İnternette sizi takip eden, arkadaşlık isteği yollayan kişiler kötü niyetli olabilirler. Tanımadığımız kişilerden gelen arkadaşlık isteklerini kabul etmemeliyiz.
  4. Önce Düşün Sonra Paylaş: Sanal dünyada yapılan her paylaşım, arkasında bir iz bırakır. Yapılan paylaşımlar kısa sürede binlerce insana ulaşabilir. Herkesin görmesi/bilmesi durumunda neler olabileceğini düşünmeden paylaşım yapmamalıyız.
  5. Gerçekte Söyleyebilir misin?: Başkalarının paylaşımlarına yorum yazarken ya da başkaları hakkında paylaşım yaparken gerçek hayatta aynı şeyi söyleyebilir misiniz?

Siber Zorbalık Afiş örnekleri için buraya tıklayınız.

Emrah

1981 Samsun doğumlu ve Gazi Üniversitesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi mezunu. Bilişim Teknolojileri Öğretmeni, Yazar, WebMaster, Blogger, SEO eğitmeni. Araştırmacı, sinema sever, fitness yapar, farklı doğal güzellikleri keşfetmeye bayılır.

Yorum Yap

BULANCA sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et