Eğitim

Shift Tuşunun Bilinmeyen Görevleri

Bildiğimiz gibi Shift tuşu, ALT ve CTRL tuşları gibi tek başına bir görevi yoktur. Yine bildiğiniz gibi Shift tuşunun en önemli görevi, büyük-küçük harf değişimi yapmaktır.

Shift Tuşu Ne İşe Yarar?

  • Shift tuşuna basılı tutularak bir harfe basıldığında -Caps Lock tuşu kapalı ise- büyük yazar. Tuş bırakıldığında küçük yazmaya devam eder. Eğer Caps Lock tuşu yani büyük harf tuşu açık ise Shift ile birlikte bir tuşa basıldığında küçük yazar. Aynı şekilde tersi de mümkündür.
  • Seçtiğiniz bir metni (Microsoft Office oygulamalarında) büyük harften küçük harfe ya da küçük harften büyük harfe dönüştürmek istediğinizde yine Shift tuşunu kullanabilirsiniz.
  • Masaüstünde veya Windows Gezgininde dosyalarınızı / klasörlerinizi seçerken ya da herhangi bir ortamda metin seçerken başlangıç noktasını fare ile belirleyip ardından Shift tuşu ve yön tuşları yardımıyla sağa, sola, yukarı ve aşağı sırasıyla seçebilirsiniz.  Fare ile seçimin yapılmadığı durumlarda da bu yöntemi kullanabilirsiniz.

Shift Tuşunun Pek Bilinmeyen Görevleri

  1. Herhangi bir dosyanın gereksiz olduğundan emin olduğumuzda onu silerek Geri Dönüşüm Kutusu’na göndermiş oluruz. Bazen silindiğinden emin olmak için de gidip kutuyu boşaltırız. Oysa ki çöp kutusuna uğramadan da dosyalarınızı silebilirsiniz. Silmek istediğiniz ögeyi seçtikten sonra Shift+Delete tuşlarına basarak dosyanızı çöp kutusuna göndermeden bilgisayarınızdan tamamen silebilirsiniz.
  2. Kısayollar bir dosya ya da klasörü açmak için tercih edilen en kolay yoldur. Adı üstünde kısayol. Bir dosya ya da klasörün kısayolunu elde etmek için sağ tıklayıp kısayol oluştur demekten daha kolay olan bir şey varsa o da kısayolu oluşturulacak ögelerin seçilmesi ve Shift tuşuna basılı tutularak fare ile boş alana sürüklenip bırakılmasıdır.
  3. Sıralı bir seçim yapmak için eğer fare ile başlama noktasına tıklayıp ardından Shift tuşuna basılı tutarak bitiş noktasına tıklarsak istediğimiz alanı kolaylıkla seçebiliriz.
  4. Tarayıcınızın adres satırını kullanırken genellikle URL adresini tam olarak gireriz. Örneğin, https://www.bulanca.com ya da Google’da bulanca şeklinde ararız. Ancak gitmek istediğimiz adresin gövde kısmını yazıp Ctrl+Shift+Enter yaptığımızda başına www sonuna ise com uzantısını otomatik ekleyecektir. Yani https://www.bulanca.com adresine gitmek için sadece bulanca yazıp ardından Ctrl+Shift+Enter yapmanız yeterlidir.

Shift Tuşu Nerde Yer Alıyor?

shift tuşu nerde

Emrah

1981 Samsun doğumlu ve Gazi Üniversitesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi mezunu. Bilişim Teknolojileri Öğretmeni, Yazar, WebMaster, Blogger, SEO eğitmeni. Araştırmacı, sinema sever, fitness yapar, farklı doğal güzellikleri keşfetmeye bayılır.

Yorum Yap

BULANCA sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et