WebMaster

Web Site Tasarımı ve Web Sitesi Nasıl Olmalı?

web

Bir web sitesi nasıl olmalı? Bir web sitesinin kolay kullanılabilir olması için ilk ve temel kural, şu olmalıdır. Ziyaretçinizin kafasında “Aradığımı bulmak için acaba buraya mı yoksa şuraya mı tıklasam? Acaba bu bir link mi yoksa buton mu?” gibi sorular oluşmamasıdır.

Web sitelerini gezmek gazete veya dergi okumak gibidir. Elinize bir gazete aldığınızda haberleri en ince ayrıntısına kadar okur musunuz? Kanımca, hayır. Sadece ilginizi çeken bir konuya bakarsınız. İşte web sitelerinde de aynı davranışı sergileriz.

Ziyaretçilerin zamanları değerlidir. Webin temel işlevi zaten her şeye kolay ve hızlı ulaşmaktır. Bu yüzden kullanıcılar, aradıklarını hızlı bulmak için sayfaları tararlar. Sayfa içinde yazan her şeyi ise okumazlar. Sadece işine yarayacak bilgilere bakarlar.

mobil dostu web sitesi nasıl olmalı

Kolay Gezilebilir Web Sitesi İçin Yapmanız Gerekenler Nelerdir?

1- Sayfanızı kolay tanımlanabilir alanlara bölün. Örneğin menü ve güncellemeler, sayfanın sol bölümünde, yönlendirme ve içerik kısmı ismi sitenin ortasında veya gövde kısmını oluşturmalıdır. Bu, ziyaretçilerinizin işine yarayacak bilgilere kolaylıkla ulaşmasını sağlar. Aynı zamanda hangi alanları göz ardı etmelerini de anlamalarını…

2- Hangi yazının veya butonun tıklanabilir olduğunu belirtin. Link renkleri, metin renginden farklı ve koyu renklerde olmalıdır. Bu linkleri belirgin kılar.

3- Gürültü seviyesini azaltın. Yani görsel kirliliği azaltın. Bunu sayfa içindeki gereksiz nesneler, zor okunan yazı fontları veya rahatsız edici görseller olarak tanımlayabiliriz.

4- Gereksiz kelimeleri atın. Site içeriğinizde ziyaretçinin zamanını çalacak metinlerden uzak durun.

5- Kullanıcının kafasını karıştıracak terimler ve başlıklardan kurtulun. Örneğin site içindeki arama özelliği var fakat bu kutucuğa “hızlı arama” adını vermek kafa karıştırıcı olabilir. Bunun yerine kullanıcı için daha açıklayıcı olan “arama” kelimesini kullanmak yerinde bir işlev olacaktır.

6- Ziyaretçilerinize nerede olduklarını açıkça belirtin. Yani ziyaretçiniz, site içinde birkaç bağlantıyı tıkladıktan sonra bulunduğu yeri kaybetmemelidir. Bunun için sayfa içinde mutlaka ziyaretçinin bulunduğu yeri gösteren navigasyon (breadcumb) öğeleri bulunmalıdır.

Yukarıda saydığım bu maddeler, bir web sitesinin kolay kullanılması için temel kurallar olarak değerlendirilebilir. Bu listeyi bir kontrol listesi olarak kullanabilirsiniz.

Emrah

1981 Samsun doğumlu ve Gazi Üniversitesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi mezunu. Bilişim Teknolojileri Öğretmeni, Yazar, WebMaster, Blogger, SEO eğitmeni. Araştırmacı, sinema sever, fitness yapar, farklı doğal güzellikleri keşfetmeye bayılır.

Yorum Yap

BULANCA sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et