Genel

Flash Oyunlar

\"flashBilgisayarın insan hayatına girişi ile birlikte oyun programları da geliştilmeye başlandı. Henüz Internet’in olmadığı 1950’li yıllarda Sıçrayan Top (Bouncing Ball) isimli oyun bilişim tarihinde kullanıcı etkileşimini etkin kılan ilk oyun sayılır. Tabi bu oyunun en önemli özelliği insanları eğlendirmek için yeni bir sektör oluşturmuş olmasıydı.

Geçen yıllar içinde Tetris ve Super Mario gibi dünyanın en çok oynanan oyunları ünvanını alan iki boyutlu oyunlar geliştirildi. Yine aynı dönemlerde artık 2 boyut yetmemiş olacak ki 3 boyutlu oyunlar yapılmaya çalışıldı. Bunun ilk örneği Battlezone, o kadar gerçekçi geldi ki o zamanlar, bir süre Amerika Donanmasının eğitimi için bile kullanıldı.

Kişisel bilgisayarların ve internet’in gelişi ile birlikte bilgisayarlara disket ile yüklenen oyunların yerini internet’ten inidirilebilen oyunlar aldı.

İnternet iletişim hızının artması ve yazılım teknolojilerindeki gelişmelere bağlı olarak özellikle Adobe firması tarafından geliştirilen “flash” dosya biçimlerinin Internet Explorer, Firefox gibi tüm Web tarayıcıları tarafından görüntülenebilmesi “flash” oyunların yaygınlaşmasını sağladı.

\"flash

Flash oyunları, genellikle İnternet’te bulunan oyun sunucularından kullanıcı bilgisayarına indirildikten sonra tarayıcıya daha önceden yüklenmiş olan Flash Oynatıcısı (Flash Player) program vasıtasıyla çalışırlar.

Flash oyun siteleri genellikle çocuklara yönelik tasarlanan ve belli oyun kategorileri içeren özelliğe sahiptir. Bir kısmı ise son yıllarda yaygınlaşan facebook gibi sosyal paylaşım siteleri içinde yer alan oyunlardır.

Flash oyun sitelerinde yer alan başlıca kategori alanlar ise;

–          Macera

–          Beceri

–          Çocuk

–          Kız

–          Erkek

–          Zeka

–          Spor

–          Yarış

–          Macera

–          Dövüş

sayılabilir.

Flash oyunlarının gelişmiş türleri 3 boyutlu ortamlarda ve çok kullanıcının aynı anda oynayabildiği oyunlardır. Tarayıcı tabanlı flash oyun alanında Türkiye’de de bazı yazılım firmaları başarılı çalışmalar gerçekleştirdiler. Eğitim alanında da bazı gelişmeler oldu, İzmir Ekonomi üniversitesinde Oyun geliştirme yüksek lisans bölümü açıldı, ODTÜ de yaşanan gelişmelere seyirci kalmadı ve bu yıl oyun teknolojileri yüksek lisans bölümünü açtı.

Türkiye bu büyük pazardan kendi payını almakta gecikmiş de olsa, son yıllarda yaşanan gelişmeler heyecan verici. Gerek kamusal alanda gerekse akademik alanda ve özel sektörde flash oyun geliştirmeye artan ilgi, genç ve orta yaşlı kesimin oyuna gösterdiği ilginin artması ve geliştirilen başarılı Türk yapımı oyunlar, Türkiye de oyun geliştiriciliğinin yapılabileceğini ve dinamik bir sektörün oluşabileceğini gösteriyor.

Web Tasarım

flash oyunlar

Emrah

1981 Samsun doğumlu ve Gazi Üniversitesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi mezunu. Bilişim Teknolojileri Öğretmeni, Yazar, WebMaster, Blogger, SEO eğitmeni. Araştırmacı, sinema sever, fitness yapar, farklı doğal güzellikleri keşfetmeye bayılır.

One thought on “Flash Oyunlar

  • okan

    baya bir moda oldu bu aralar. ödüllü olanları da var. mp3 çalar hediye ediliyor.
    http://on.fb.me/9vlej6

Yorum Yap

BULANCA sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et