Teknoloji

USB 3.0 Teknolojisi

USB gerçekten de adının (Evrensel Seri Veriyolu) hakkını veren ve gerçekten de cep telefonundan video kameraya, ses kartlarından şarj cihazlarına kadar inanılmaz yaygınlığa sahip evrensel bir veri yolu. USB ilk yıllarındaki acemiliğini ciddi şekilde üzerinden atarak USB 2.0’la kendini toparladı. Ne de olsa USB 1.0 hayatımıza girdiğinde sadece 1 .4Mbit/s hızında veri transferi sağlıyordu, USB 2.0 ile bu oran 48OMbit/s’e çıktı ve evet ilk defa FireWire’a rakip oldu. Bu veri oranı ona saniyede 35 MB ile 280 MB arasında değişen bir veri transfer seviyesi sağlıyordu. Her ne kadar USB 2.0 kendini aşmış bir teknoloji olsa da veri transfer hızındaki tutarsızlık bir önceki cümlede yer aldığı gibi çok fazlaydı.

USB bu evrensel niteliği sebebiyle pil şarj etmekten gerçek zamanlı elektrik kaynağı olmaya, ebat ve diş sayılarına göre mikro ve mini gibi fizikler farklara kadar yığınla alt başlık altında standartlaşmaya başladı.

Bugün halen piyasanın yarısından fazlası USB 2.0 kapısını kullanan harici disklerle dolu olsa da bu diskler özellikle gerçek zamanlı çalışma ortamı için halen en iyi çözüm değiller. Yani USB 2.0 ile bağlı bir disk üzerinde çalışmanızı yapmanız kesinlikle verimli olmayacaktır. Dikkat, yapamazsınız değil,  verimli olmayacak diyoruz.

Neyse ki USB 3.0 yıllar sonra karşımıza çıkıyor ve 5.00bit/s gibi rekor sayılabilecek bir transfer oranı vaat ediyor. Elbette ki bu diğer tüm teknik açıklamalar gibi ideal şartlar altında (ki biz o ideal şartların günlük kullanımda oluşacağına sanmıyoruz) gerçekleşebilecek azami veri hızları. Fakat yine de bunun heyecan verici bir yenilik olduğunu kabul etmek gerekir.

USB 3.0 önceki abileri USB 1 .x ve USB 2.x ile geri uyumlu, fakat giriş bağlantı uçları o kadar değişken ki teoride bu uygunluk pratikte pek o kadar da “pratik” olmayabilir. Aynı sorunların FireWire’da da var olduğunu hatırlatalım.

Emrah

1981 Samsun doğumlu ve Gazi Üniversitesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi mezunu. Bilişim Teknolojileri Öğretmeni, Yazar, WebMaster, Blogger, SEO eğitmeni. Araştırmacı, sinema sever, fitness yapar, farklı doğal güzellikleri keşfetmeye bayılır.

Yorum Yap

BULANCA sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et