Teknoloji

Harici Disk Alırken Kararı Nasıl Vermeli?

\"samsung_harici_disk\"Kabul görmüş ve harici veri transferi destekleyen protokoller hakkında fikir ve bilgi sahibi olmak, bir ürün tercih ederken tek başına tek kriter olmamalıdır. Örneğin sadece tek bir disk barındıran bir harici disk kutusunun Thunderbolt desteklemesi sadece gereksiz yere daha fazla para ödemenize neden olacaktır. Öte yandan eğer sık kullandığınız sisteminizde bir USB 3.0 kapısı bulunmuyorsa özellik günlük kullanım için kullandığınız harici diskinizin de USB 3.0 olması gereksiz gibi görünse de yakın geleceğinizdeki donanımlarınıza ve iş / arkadaş arasında veri transferlerinizde şimdiden size faydası dokunabilir. Fakat asıl bilmeniz gereken, [to_like] o kapalı kutularda da tıpkı market raflarda yer alan disklerden biri bulunduğudur. İşin kötü tarafı ise uygun fiyatlı birçok harici sabit disk aslında 5.400 RPM’lik \”düşük\” dönüş hızlarına sahiptir. Yani “ne kadar da uygun fiyata aldım” diye sevindiğiniz bir ürünün içini açtığınızda 2. hatta 3. kalite bir sabit diskle karşılaşmanız çok yüksek bir olasılık. Dolayısıyla bir ürün tercih ederken içerisinde hangi markanın hangi model diskinin bulunduğu ve bu diskin teknik özelliklerini gerçekten iyice gözden geçirmeniz gerekiyor. Düşük ön bellekli, düşük dönüş hızlı sabit diskler pazarda resmen cirit atıyor ve kullanıcıların birçoğu da maalesef kutu tasarımlarına ve fiyata bakarak tercih yapıyorlar.

Durumun ne denli çeşitlilik içerdiğini tekrar etmeye gerek yok zira marketler bulunan harici disklerin içerisinde geleneksel mekanik sabit diskler, SSD diskler ve bildiğiniz Flash Media teknolojisinin bir varyasyonu olan yine katı diskler bulmak mümkün. Bilinen standart sabit disklerin en küçüğü 2.5 inç büyüklüğündeyken bir çok firma 2.5 inç den çok çok daha küçük boyutlarda sabit disklerini pazara çoktan sundu bile, elbette ki bu disklerin içerisinde hiç bir mekanik aksam olmadığı gibi teknolojileri de kabul görmüş SSD’ler ile Flash Disk’ler arsında bir yerde kalıyor. Eğer gerçekten performanslı bir harici disk edinmek istiyor ve mümkün oldukça küçük olsun diyorsanız 2.5 inç SSD içeren bir tercih yapmalısınız. Öte yandan sadece arşivleme maksatlı bir harici disk edinmek istiyorsanız, performans ve hız çok önemli olmayacağından orta kalite nispeten ucuz bir harici disk edinebilirsiniz. Fakat bu gibi kör bir tercihle bu diskler üzerinde doğrudan çalışma ortamı yaratmanız büyük bir işkence olacaktır. Eğer bir profesyonelseniz ThunderboLt ve RAID destekli hazır bir sabit disk paketi satın alabilir ya da sadece disk kutusu edinip içerisinde dilediğiniz ye güvendiğiniz diskleri yerleştirebilirsiniz. Öte yandan NDAS olarak adlandırılan ve ağ destekli diskler de ağ üzerinde kısa süreli ve anlık veri paylaşmak için gerçekten faydalı bir çözüm olabilir. Elbette ki NDAS üzerinden de doğrudan disk üzerinde çalışmanız özellikle profesyonel hayatta pek verimli olmayacaktır. Tüm bu yazılanlar sonunda önünüzde her biri kendi altında dallara ayrılan onlarca farklı seçenek ve kombinasyon bulunduğu çok açık. Buradan sonra iş size düşüyor ve satın almadan önce etraflıca bir araştırma yapmanız gerekiyor.

[/to_like]

 

Emrah

1981 Samsun doğumlu ve Gazi Üniversitesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi mezunu. Bilişim Teknolojileri Öğretmeni, Yazar, WebMaster, Blogger, SEO eğitmeni. Araştırmacı, sinema sever, fitness yapar, farklı doğal güzellikleri keşfetmeye bayılır.

Yorum Yap

BULANCA sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et