Teknoloji

Etkileşimli Tahtaların Bakımı ve Kullanımı

Bu yazıyı yazmamın sebebi tarafımıza gelen yüzlerce soru ve bilgilendirme talebi.Bizde tek elden doğru bilgileri size aktarmaya uygun gördük. Amacımız etkileşimli tahtaların en verimli bir şekilde bakımlarının da yapılarak yıllarca sağlıklı bir biçimde kullanılarak, sizlere anlatmak.

Halen kurulumu devam eden yüz binlerce adet etkileşimli tahta var. Bu dünyanın en büyük ağlarından bir tanesi. Etkileşimli tahtalar, tabletler, Fatih projesinin tamamı, öğretmenler, öğrenciler ve geleceğimiz için çok büyük bir değer.

vestel etkileşimli tahta

Etkileşimli Tahta Nedir?

Etkileşim tahta öncelikle bir bilgisayar, ikinci fonksiyon olarak da bir projeksiyon cihazıdır. Yani dış bir kaynaktan diyelim ki dışarıdayım bilgisayardan ekranın yansıtılması vasıtasıyla bir projeksiyon görevi gören bir cihazdır. Etkileşimli tahtayı bir bilgisayar olarak kullanmak için yani hiçbir bağlantı yapmadan kullanmak için öncelikle fişi prize takıyoruz. Sonra ekranın ortasında göreceğiniz LED lamba yanıp sönmeye başlıyor. LED lamba yanıp sönerken 1 saniyeden daha kısa bir sürede en soldaki açma/kapama düğmesine basarak, etkileşimli tahtayı bilgisayar modunda açabiliriz. Etkileşim tahta ilk kurulumlarda bu açılma, uzun sürebilir ama daha sonraki kullanımlarda daha kısa sürede açılacaktır.

vestel etkileşimli tahta

Etkileşimli tahtaya her zaman Windows’un kendi üzerindeki kapat fonksiyonundan kapatabilirsiniz. Son yüklenen imajlarda bunu tahtanın üzerindeki kapat düğmesi ile yapabiliriz.

Bir de etkileşimli tahtaları, projeksiyon cihazı olarak kullanabiliriz. Projeksiyon cihazı olarak kullanmak için evlerimizde standart olarak kullandığımız HDMI kablosundan yararlanmanız gerekiyor. Eğer bilgisayarınızda HDMI kablosu yoksa VGA kablosu da kullanabilirsiniz. Bu HDMI kablosunun bir ucunu bilgisayara bağlıyoruz, diğer ucunu da ekranımıza bağlıyoruz. Ekrana bağladıktan sonra bilgisayarın yani ekranın kendi kendine açıldığını göreceğiz. Yani bilgisayarın kendi üzerindeki ekranı, etkileşimli tahtanın ekranından görüyor olucaz.

hdmi kablo

Etkileşimli tahtada evde hazırladığınız bir sunumu veya bir PDF dosyayı göstermek için kullanabilirsiniz. Bunun için dosyalarınızı taşıdığınız bir USB bellek kullanıyor iseniz USB uzatma kablolarından kullanabilirsiniz. Etkileşimli tahtanın USB girişlerine sürekli tak çıkar yaptıkça yıllar içinde USB girişlerinin arızalanmaması için bu kabloların kullanılmasını öneriyorum.

usb uzatma kablosu

Dokunmatik ekranı kullanırken parmak izi bırakmaması için etkileşimli tahta kalemini kullanmanızı da öneririm. Hem ekran üzerinde kirlilik oluşturup görüntüyü etkilemez hem de çizilmelere karşı ekranı korumuş olursunuz.

etkileşimli tahta kalemi

Bize en çok gelen sorulardan bir tanesi de “bilgisayar modundayken kendi bilgisayarımın ekranına nasıl yansıtabilirim?” Kendi bilgisayarınızdan ekrana yansıtmak için HDMI kablosu ile kullanabilirsiniz demiştim. Şimdi de VGA kablosunun kısaca kullanımını anlatayım. VGA kablosunun bir ucunun bilgisayar, yine bir ucunu da bilgisayara bağlıyoruz. Tüm bilgisayarlarda HDMI değiştirme kablosu olmayabiliyor. Şu anda bilgisayarın yani etkileşimli tahtanın kendi ekranda iken ve kendi bilgisayarımızın ekranına geçmek için sol altta bulunan tuşlardan, kaynak seçimi tuşuna basıyoruz. İlk bastığınızda HDMI kaynağını arayacak. İkinci kez bastığımızda VGA kablosunun bağlı olduğu kaynağa geçmiş olacak. Bu kadar basit. Akabinde bilgisayarınızın  ekranını gösterecektir.

et

etkileşimli tahta

Etkileşimli Tahta Özellikleri

  1. Etkileşimli tahtanın üzerinde Fatih Projesi, çerçevenin üzerinde Milli Eğitim Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı logoları vardır.
    etkileşimli tahta logo
  2. Etkileşimli Tahtanın sabit diskinin bir bölümü, işletim sistemi ve sürücüleri sistem geri yükleme amacıyla kullanılmıştır. Geri yükleme işlemlerini anlatan yardım dosyası yüklenmiştir. 240GB HDD vardır.
  3. Etkileşimli tahtada Windows / Libre Office / Antropi kuruludur.
  4. Etkileşimli tahta Bilgisayarında 8GB RAM bellek vardır.
  5. Etkileşimli tahta çerçevesi, çerçeve iskelet yapısının sağ yan üst kısmında proje adı, Yüklenici firmanın adı, telefon ve faks numarasını (alan kodu ile birlikte), garanti başlangıç ve bitiş tarihlerini gösteren, temel bakım ve temizleme talimatlarını içeren metal levha monte edilmiştir.
  6. Etkileşimli tahta sistemine ait LCD ekranın üzerinde 20 watt (10 w +10 w) lık yerleşik ses sistemi bulunmaktadır.
  7. Etkileşimli tahta sistemi, LCD ekranı kullanılmadığında (10 dakika sonra) otomatik ekranı karartma özelliği ile uyku moduna geçer.
  8. Cihaz içinde embedded (gömülü) soketli bilgisayar sistemi vardır. Sökülüp takılması kolaydır.
  9. Ekran yüzeyi darbeye dayanıklı cam ile desteklenmektedir. Cam yüzey kırıldığında etrafa zarar vermeyecek özelliktedir.

Etkileşimli Tahta Fonksiyon Tuşları

“ETKİLEŞİMLİ TAHTA” üzerinde toplam adet fonksiyon tuşu vardır. Bunlar sırası ile;

etkileşimli tahta tuşları

Emrah

1981 Samsun doğumlu ve Gazi Üniversitesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi mezunu. Bilişim Teknolojileri Öğretmeni, Yazar, WebMaster, Blogger, SEO eğitmeni. Araştırmacı, sinema sever, fitness yapar, farklı doğal güzellikleri keşfetmeye bayılır.

One thought on “Etkileşimli Tahtaların Bakımı ve Kullanımı

  • Eda Karakaş

    Hocam ben EDA.Gerçekten de işimize çok yaradı.Yani biliyorsunuz ki bizim sınıflarımızda da etkileşimli(akıllı tahta)tahta var.Ve bu bilgiler bizim için çok faydalı.Daha önceden bilmediğim bilgileri bile öğrendim.O yüzde size çok teşekkür ederim.

Yorum Yap

BULANCA sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et