Genel

Alternatif Arama Motorları

Günümüzde birçok insan internette arama yapmak için Google’ı kullanıyor. Arama denilince ilk aklımıza Google geliyor tabii ki. Aslında son zamanlarda arama motoru olarak sadece hazırladığı Doodle\’lar ile gündeme geliyor. Fakat popülerliğini kaybettiği de söylenemez.

Ülkemizde yerelleşen büyük arama motorları dışında, özel görevler için kullanabileceğiniz çok başarılı arama motorları olduğunu da biliyor muydunuz?

Yandex

Yandex\’i ülkemiz başarılı reklam kampanyaları ile tanıdı. Televizyonda Türk insanına doğrudan hitap eden reklamlarında Yandex, eşeğe hoşaf tarifi, hıyara cacık tarifi, ay mekiğine ev yolunu arattı, gönlümüzde yer etti.

\"Yandex\"

Yandex şu anda ülkemizdeki en popüler ikinci arama motoru, tabii Google’dan sonra. Fakat bir diğer garip durum da Yandex’in trafiğinin büyük kısmının Google\’dan “yandex” ya da ‘yandex.com’” gibi aramalarla yönlendiriliyor olması. Hal böyle olsa da insanların Yandex’i merak etmesi ve ulaşmaya çalışması iyi bir işaret. Zaten görünürde şirket bir şekilde yolu Yandex’e düşenleri tutmak için birbirinden ilginç ve başarılı servisler sunuyor. Yaptığınız aramalar ile ilgili Yandex’in sunduğu en başarılı ayrıcalıklardan bir tanesi, satın almayı planladığınız bir ürün almak için arama yaptığınızda, sonuçlar arasında en üstte, aradığınız ürünün uygun fiyatlarını bulmanız. Bu ister teknolojik bir cihaz, isterseniz çocuk odasına duvar kağıdı olsun, uygun fiyatlı alternatifler anında karşınıza çıkıyor.

Google\’a göre Yandex’in en azından ülkemizde üstün olduğu noktalardan bir tanesi de haritalar. Teknoloji sitelerinde bol bol takip ettiğimiz Google StreetView araçları daha ülkemize gelmedi, fakat Yandex kendi haritalarındaki Panorama özelliği ile mahalle mahalle İstanbul\’u eklemiş haritalarına. Bu sayede özellikle haritalar üzerinden gideceğiniz, bilmediğiniz bir yeri çözmek gerçek anlamda etrafı görerek çok daha kolay oluyor.

Tıpkı Google gibi Yandex’in de pek çok online servisi bulunuyor. Yandex.Disk kullanıcılara ücretsiz bulut üzerinde depolama alanı sağlıyor ya da e-posta alabiliyorsunuz. Tüm bu servisleri kullanmak için yapmanız gereken ise Facebook, Twitter ya da G000gle+ hesaplarınızla ilişkilendirmek.

 

İnsan gücüyle çalışan arama: ChaCha

Arama motoru denince aklımıza ilk olarak inanılmaz bir algoritma, botlar tarafından dolaşılan ve indekslenen milyonlarca sayfa geliyor. Fakat belki de çoğumuzun daha önce duymadığı ve tamamen farklı çalışan bir arama motoru ChaCha, tamamen insan gücüyle çalışıyor.

\"ChaCha\"

ChaCha gerçek anlamda insanların aramalarınıza cevap verdiği bir servis. Öncelikli olarak aradığınız soru, daha önce sorulmuş ve cevaplanmış sorular arasında aranıp, benzer cevaplar karşınıza geliyor. Eğer cevaplardan tatmin olmazsanız, sisteme Facebook, Twitter gibi hesaplarınızla kayıt olup, cevap isteyebiliyorsunuz. Bu andan sonra sistem size biraz beklemenizi söylüyor. Kısa bir süre sonra da doğrudan bir operatör sorduğunuz sorunun cevabını size veriyor. Eğer cevap yine sizi tatmin etmezse yeni bir cevap talep edebiliyorsunuz. Pek çok arama motorunda test amaçlı olarak \”How can i go to Sultanahmet?\” araması yaptık. Bunun sebebi de internet üzerindeki aynı cümleyle yapılan geyiklerle bizim yol tarifi isteğini ayırt edip, edemeyeceğini görmek. En düzgün cevabı da ChaCha’dan aldığımızı söyleyebiliriz.

 

Bilimsel arama motoru: Wolfram-Alpha

Wolfram-Alpha, daha önce bahsettiğimiz özelleşmiş arama motorlarından bir tanesi. \”Katy Perry resimleri” arayacağınız motor, kesinlikle WolframAlpha değil. Eğer bu arama motorunda bu tarz bir arama yaparsanız, muhtemelen bulacağınız içerik, beklediğinizden çok çok farklı olacaktır. Bilimsel arama aslında kafa dağıtmak için internette gezinen insanlar için korkutucu bir terim. Fakat örneğin üniversitedeki bir mühendislik öğrencisi için Wikipedia\’dan bile daha fazla içerik sunabiliyor Wolfram-Alpha. Mesela 1 den 10’a (sin z)/z^3 serisi gibi bir arama yaptığınızda karşınıza sonuç olarak sorunun çözümü ve grafiği saniyeler içerisinde çıkıyor.

\"Wolfram-Alpha\"

Matematiksel işlemler dışında Wolfram-Alpha üzerinde birbiriyle ilgili kelimeleri karşılaştırabihyorsunuz. Örnek olarak İstanbul-İzmir karşılaştırması yapabildiğiniz gibi THY ve Lufthansa arasındaki ortalama rötar yapma oranlarını da karşılaştırabiliyorsunuz. Wolfram-Alpha’nın diğer servislerde bulamayacağınız ya da bulsanız da kullanamayacağınız pek çok veriyi yorumlayıp kullanılabilir hale getirdiğini söyleyebiliriz.

Wolfram-Alpha\’nın sunduğu diğer ekstra bir servis de, tıpkı yorumladığı diğer bilimsel veriler gibi Facebook hesabınızdaki verileri de çok başarılı şekilde yorumlaması. Facebook hesabınızla giriş yaptığınızda Wolfram-Alpha üzerinde listenizde en çok olan isim, en fazla gönderi yaptığınız saatler ya da en beğenilen gönderileriniz gibi ilginç istatistiklere ulaşabiliyorsunuz.

 

Spam\’sız arama motoru: Blekko

Farklı arayışlar içine giren ve piyasadaki bilindik arama motorlarından ayrılan diğer bir servis de Blekko. Blekko da ChaCha gibi insan gücüyle çalışan bir arama motoru aslında. Fakat ChaCha’daki gibi cevapları insanlar vermiyor. Bunun yerine insanlar belirli slashtag’lerle beğendikleri sayfaları işaretliyor. Bu sayede o aramalarda, spam\’sız ve doğru sonuç üreten sonuçlar üst sıralarda çıkıyor.

Blekko’da kullanılan slashtag’ler, Twitter’ın hashtag’leri ya da Reddit’in subredditleri gibi belirli başlıkları ayırmakta kullanılıyor. Örnek olarak Everest /geography araması yaptığınızda Everest ile ilgili coğrafi sonuçlar karşınıza gelirken, “Everest /tourism” gibi bir arama ise Everest\’e gidecekleri seyahat önerileri sunan sayfalara yönlendirebiliyor. Genelde iyi niyetli insanlar tarafından etiketlemeler yapıldığı ve mümkün olduğunca Blekko ekibi tarafından da sonuçlar kontrol edildiği için daha doğru ve zararlı yazılım içermeyen sitelere yönlendiriliyorsunuz.

\"blekko\"

 

Kullanıcıdan kullanıcıya: Quora

Quora da aslında Blekko ve ChaCha gibi insan gücüyle çalışan bir arama motoru. İnsanlar öğrenmek ya da bilgilenmek istedikleri konularla ilgili sorular soruyor ve Quora kullanıcılarından yanıtlar alıyorlar. Fakat Quora\’nın asıl sihri, arama sırasındaki otomatik tamamlamasında. Örnek olarak Amsterdam\’a gideceksiniz, fakat ne kalacak bir yer ne de güvenilir bir restoran bilmediğinizi düşünün. Quora’ya girip tüm sorularınızın cevaplarını rahatlıkla alabilirsiniz. Tabii İngilizce olarak çalışan sisteme sorunuzu konuşma dilinde kullandığınız şekilde yazdığınızda, kelimeleriniz ve benzerleri bağdaştırılarak en iyi seçenekler karşınıza çıkıyor. Siz de öğrenmek istediğiniz cevaba tıklayarak daha önce verilmiş cevaplara bakabiliyorsunuz. Eğer tatmin olmazsanız yeni bir soru yaratıp insanlara yöneltebiliyorsunuz.

\"Quora\"

Aynı şekilde bir soru sayfasında ise ilgili konulardan ilginizi çekenleri gezmeye devam edebiliyorsunuz. Yine Facebook ve Twitter gibi servisler üzerinden kayıt yapılabildiğinden uğraştırmayan bir servis Ouora.

Kaynak: PC EXTRA

Emrah

1981 Samsun doğumlu ve Gazi Üniversitesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi mezunu. Bilişim Teknolojileri Öğretmeni, Yazar, WebMaster, Blogger, SEO eğitmeni. Araştırmacı, sinema sever, fitness yapar, farklı doğal güzellikleri keşfetmeye bayılır.

Yorum Yap

BULANCA sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et