Eğitim

2023 Eğitim Vizyonu Açıklandı

Bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen 2023 Eğitim Vizyonu Tanıtım Toplantısı´nda öğretmenlerle biraraya gelerek 2023 Eğitim Vizyonu’nu açıkladı.

2023 Eğitim Vizyonu Tanıtım Toplantısı’ndan Satır Başlıkları

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 Eğitim Vizyonu’nun hayırlı olmasını dileyerek, eğitim ve öğretimin, hükümete geldikleri günden beri önceliklerinin en başında yer aldığının altını çizdi. Millî Eğitim Bakanlığının bütçesini 7,5 milyar liradan 92,5 milyar liraya yükselttiklerini hatırlatan Erdoğan, 16 yılda eğitimin fiziki altyapısını geliştirmek, önceki dönemlerin yasakçı baskıcı zihniyetlerinin izlerini silmek için çok çalıştıklarını anlattı.

Öncelikle zorunlu eğitimi 12 yıla çıkardıklarını belirten Erdoğan, “Katsayı zulmü başta olmak üzere öğrencilerimizin üniversiteye girişlerinde adaletsizliklere yol açan uygulamalarını ortadan kaldırdık. Milletimizin talebi doğrultusunda Kur´an-ı Kerim, Siyer-i Nebi, Arapça gibi dersleri tüm okullarda seçmeli olarak okutulabilir hale getirdik.” diye konuştu. Fatih Projesi ile hem okulların hem de öğrencilerin teknolojik altyapısını yenilediklerini kaydeden Erdoğan, bu kapsamda 1,5 milyon tablet dağıttıklarını, 432 binin üzerinde sınıfa etkileşimli tahta yerleştirildiğini dile getirdi. 290 bine yakın yeni derslikle kalabalık sınıfları tamamen, ikili öğretimi de büyük ölçüde ortadan kaldırdıklarını aktaran Erdoğan, 607 bin yeni atanan öğretmenle toplam öğretmen sayısını 920 binin üzerine çıkardıklarını bildirdi.

2023 eğitim vizyonu meb

Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca şunları dile getirdi:

“Müfredattan sınav sistemlerine kadar çok sayıda farklı projeyi hayata geçirmiş olmamıza rağmen, bu konuda arzu ettiğimiz ilerlemeyi kaydedemediğimizi bir öz eleştiri olarak her fırsatta ifade ediyorum.”

“Çocuklarımızı, zihinlerini bilgiyle doldurarak, diploma sahibi yapmanın peşinde koşarken, onların gönül dünyalarını doyurmayı ihmal ettik. Çocuklarımızı iyi bir talimle hayata hazırlamak için imkanlarımızı seferber ederken, onların terbiyesini eksik bırakmakla ne büyük hata yaptığımızı attığımız her adımda daha iyi anlıyoruz.”

“Bizim gözümüzde sayıları 920 bini bulan öğretmenlerimiz bayrağımızın dalgalandığı her yerde fedakarca görev yapan birer kahramandır.”

Sözleşmeli öğretmenliği yeniden düzenliyoruz. Halen 4 artı 2 olmak üzere toplam 6 yıl olan sözleşme süresini 3 artı 1 toplam 4 yıla indiriyoruz.

“Öğretmenlerin bilgi ve becerilerinin meslek içi eğitim yoluyla hedeflere uygun seviyeye çıkarılacağını, ihtiyari olan anaokulu eğitimi gerekli altyapıyı oluşturduktan sonra zorunlu hale getirilecek.”

“Eğitim yönetiminde ehliyet ve liyakat olmazsa olmazımızdır. Bakanlığın en üst yöneticilerinden okul müdürlerimize kadar tüm yönetim kademelerimizi bu anlayışla ve dış müdahalelere kapalı bir şekilde çalışır hale getireceğiz.”

“Okullarımıza ilave destekler vererek, okul yöneticilerimiz ve öğretmenlerimiz ile velilerimizi karşı karşıya getiren uygulamaları da ortadan kaldıracağız.”

“Lütfen çocuklarınızı merdiven altına teslim etmeyin. Lütfen çocuklarınızı hafta sonu kurslar vesaire buralara teslim etmeyin. Biz öğretmenlerimizi hafta sonu destek kurslarıyla zaten sizin emrinize veriyoruz. Bu da ihtiyaridir ama ücrete tabi değildir. Onun ücretini devletiniz olarak biz vereceğiz. Hem buradan öğretmenlerimize de belli bir artı imkan sağlayacağız hem de çocuklarımızın bu noktadaki eksiğini gidermiş olacağız. Okul yöneticileri ve öğretmenler bu tür meşakkatlerle değil, sadece ve sadece eğitimle, öğrencilerle meşgul olacaklar.”

Ziya Selçuk

Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da, 2023 Eğitim Vizyonu Tanıtım Toplantısı´nda yaptığı konuşmada, bu sürece destek vermek için toplantıya katılan tüm konuklara teşekkürlerini iletti. Selçuk, salondaki katılımcılara hitaben şöyle konuştu:

“Sevgili meslektaşlarım bana şapkadan tavşan çıkaracakmışım gibi bakmazsanız sevinirim. Bugün burada yapacağımız açıklamayla yarın Türkiye´de eğitim sistemi dünyanın en iyi eğitim sistemi olmayacak. Bugün burada yaptığımız açıklamalarla eğitim sistemimiz yarın belki birden bire çok ani bir değişim, dönüşüm yaşamayacak. Çünkü milli eğitim ya da eğitim sistemleri 100 vagonlu tren gibidir, bir spor araba gibi döndüremeyiz. Ama yarın bilimin ışığında, rehberliğinde yeni bir yol haritamız olacak ve bizim sorumluluğumuz çok daha artacak.”

“Emin olun Türkiye´nin eğitim meselesi, dünyayla rekabet edecek bir eğitim kurma meselesi, bir bakanın ya da ekibinin üstünden kalkabileceği bir mesele değil. Burada çok daha büyük bir liderlik gerekiyor ve bu liderlik Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliği. Çok samimi, içtenlikle bir şeyi paylaşmak isterim; eğer böyle bir liderlik olmasaydı böyle bir görevde olmayı kesinlikle arzu etmezdim.”

“Diyebilirsiniz ki ´Bu sefer farklı olan ne?´ Aslında bizi böyle 3 yıllık bir yol haritası sunmaya kimse zorlamadı. Bunu özellikle bir taahhüt altına girmek için ekip arkadaşlarımızla beraber özellikle istedik. İstedik ki bu 3 yıl içerisinde bir belirsizlik olmasın, aileler, çocuklar huzursuz olmasın. İstedik ki bir hesap verebilirlik olsun. İstedik ki ilk kez felsefesiyle, teorisiyle, yöntemiyle kapsamlı bir eğitim dönüşümü olsun.”

“Meslek hayatımda eğitimle ilgili bir değişikliğe bu kadar yoğunlaşmış, ´Bir ucundan da biz tutalım´ diyen bir topluluk görmedim. Yani sizden, meslektaşlarımdan söz ediyorum. Dolayısıyla bu sefer daha farklı bir durum var. Kişisel olarak kendi adıma ahir ömrümde bu memleketin çocukları için bir şey yapmanın ötesinde gerçekten bir beklentim yok.”

“Bildiklerimizle, öğrendiklerimizle ne yapabiliyoruz, ne olabiliyoruz. Verilen eğitim nasıl bir dünyaya yol açıyor? Burası çok önemli.”

“Bilgi vardı, eğitim vardı ama ahlak yoktu. Şimdi bu anlamda bizim bir gayemiz, amacımız var ve bu amacımız göz aydınlığımız olan çocuklarımızı geleceğin dünyasına hazırlamak, mana ve maddeyi kuşatan çift kanatlı bir perspektiften hareket etmek, bizden ama bizden farklı olan çocuklar yetiştirmek. Burası da önemli çünkü bizim gibi olduklarında zaten gelecek tasavvurlarını da kısıtlamış oluyoruz. Bu sefer farklı dedik çünkü sistemin bütün bileşenlerini birlikte dönüştürüyoruz. Yani senkronize olarak fiziksel altyapı, içerik altyapısı, finansal altyapı hepsini birlikte dönüştürüyoruz.”

“Biz bir millet ödevi yapacağız, mutabakat sağlayarak, gönül köprüleri inşa ederek yapacağız. Nicelikten niteliğe doğru giden 3 yıllık bir perspektifi, 3 aşamalı bir dönüşümü birlikte gerçekleştireceğiz.”

“Okul yöneticilerimizin yetki ve sorumluluklarını kısmen artırıyoruz. Önümüzdeki süreçte tüm yöneticilerimizin ehliyet ve liyakat temelli olması konusunda ülke çapında bir bakış açısını da paylaşmış olacağız.”

Tüm okullarda tasarım-beceri atölyeleri kurulacak.

“Müfredatı yazmadan önce tüm sistemdeki öğretmenlerin eğitimini tamamlamak ondan sonra müfredat çalışmasına başlamak gerekiyor ki, bu müfredat kazanımların ve becerilerin parçalandığı, bilgi kırıntıları şeklinde değil, bizim teknik olarak daha çerçeve müfredat dediğimiz bir bakış açısıyla hazırlanacak. Esnek, modüler, daha az ders saati ve çeşidinin söz konusu olduğu bir müfredattan söz ediyoruz.”

“Okul mahalle spor kulüpleri kuruyoruz.”

“Bir çocuk bir yıl boyunca nasıl meşgul edilir, hobilerinden, spordan nasıl uzaklaştırılır. Nasıl derinlemesine bir analiz yapamadan çocuk sadece üstünkörü sınavlara hazırlanıp geçer. Bizim bunu dönüştürmemiz lazım ve ortaöğretimdeki ders çeşitliliğinin yarıya yakın azaltılması lazım. Alan seçimini 9´a almak, sosyal girişimcilik desteği vermek, her çocuğa meslek temelli bir uluslararası sertifikasyon vermek.”

“Organize sanayi bölgeleriyle çok ciddi iletişimimiz var. Teknoparklar, savunma sanayisi, uzay teknolojisi birçok alanda pek çok farklı alanda liseler göreceksiniz.”

“Her çocuğu aynı dil becerilerinin verilmesinden kaynaklı sınırlılıkları biraz ortadan kaldırmak istiyoruz. TRT ile iş birliği yapmak, EBA´yı yeniden modellemek gibi birçok uluslararası yeni teknikleri kullanarak yabancı dilde asgari 2 sene içerisinde bazı verimleri aldığımızı da göreceğiz inşallah.”

Son olarak en önemlisi de Selçuk, bütün ilkokullara, ortaokullara ve liselere bütün derslere dijital becerilerin sığması gerektiğini aktardı.

Toplumun yüksek beklentisine teşekkür eden MEB Bakanı Ziya Selçuk, “Bu beklentiyi düşürseniz iyi olur, çünkü benim uykum kaçıyor. Ama emin olun, bunları çok rahatlıkla yapacağız.” dedi.

2023 eğitim vizyonu pdf indir

Emrah

1981 Samsun doğumlu ve Gazi Üniversitesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi mezunu. Bilişim Teknolojileri Öğretmeni, Yazar, WebMaster, Blogger, SEO eğitmeni. Araştırmacı, sinema sever, fitness yapar, farklı doğal güzellikleri keşfetmeye bayılır.

Yorum Yap

BULANCA sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et